RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

25 листопада
Ікони Божої Матері "Милостива".
Святого Іоана Милостивого.
Преподобного Ніла Мироточивого


Ікона Божої Матері, звана "Милостива" (Кікська).



Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Ця ікона написана, за переказами, святим євангелістом Лукою. Назву свою "Кікотіса" вона отримала від гори Кикос, що на острові Кіпр. Тут вона знаходиться в імператорській обителі, у храмі, побудованому на її честь. Перш ніж потрапити на острів Кіпр чудотворний образ Богородиці за промислом Божим довго мандрував: спочатку знаходився в одній з перших християнських громад в Єгипті, потім був перевезений до Константинополя, де залишався до часу Олексія Комніна (кінець XI - початок XII століття). У ці роки старцю-самітнику Ісаї в дивовижному знаменні було відкрито, що його стараннями чудотворний образ, написаний євангелістом Лукою, буде перебувати на острові Кіпр. Старець багато трудів поклав на виконання Божественного одкровення. Коли ікона Богоматері прибула на острів, від неї стали відбуватися численні чудеса. Здавна і донині в обитель Богоматері Милостивої з усіх боків стікаються одержимі всілякими недугами і отримують зцілення за своєю вірою. У чудотворну силу святої ікони вірують не тільки християни, але й іновірці і вдаються до неї в бідах і хворобах. Невичерпна милість Пречистої Богородиці, Заступниці всіх стражденних, і воістину притаманне Її образу ім'я "Милостива". Чудотворна "Кікська" ікона Богоматері має чудову особливість: вона, невідомо з якого часу, закрита до половини пеленою від верхнього лівого кута до правого нижнього, так що ликів Богоматері і Божественного Немовляти ніхто не може і не дерзає бачити. Зображення Богоматері на іконі являє собою тип Одигітрії, як і образ Смоленської ікони Матері Божої. Глава Богородиці увінчана короною. Нині список з цієї ікони особливо шанований знаходиться в жіночому Микільському монастирі м. Мукачева.

Святитель Іоан Милостивий, Патріарх Александрійський

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святитель Іоан народився на Кипрі в VII ст.. в сім’ї знатного вельможи Єпифанія. З волі батьків вступив в шлюб і мав дітей. Коли жінка святого та діти померли, він став ченцем: строгим посником, молитвеником і братолюбцем.
Його духовні подвиги принесли йому відомість, і коли патріарша кафедра в Александрії овдовіла, імператор Іраклій і все духовенство ублагали святого Іоанна посісти патріарший престол.
Святитель достойно ніс архіпастирське служіння, піклуючись про моральне і догматичне виховання пастви. Під час свого патріаршества він викрив і вигнав з Александрії єресь монофеліта-антиохійця Фуллона.
Але головною своєю справою святитель вважав милостиню і благодіяння всім нужденним. На початку свого патріаршого служіння він наказав перерахувати всіх бідних і убогих в Александрії, котрих виявилось більше семи тисяч чоловік. Всім цим нещасним святитель давав щоденне безкоштовне годування. Два рази на тиждень, в середу і п’ятницю, він виходив до дверей патріаршого собору і, сидячи на паперті, приймав всіх нужденних: розбирав суперечки, допомагав скривдженим, роздавав милостиню. Три рази на тиждень він відвідував лікарні, надаючи допомогу стражденним. В цей час імператор Іраклій вів тяжку війну з перським царем Хозроєм ІІ. Перси пограбували і спалили Єрусалим, захопили багатьох полонених. Святий Патріарх Іоанн виділив велику частину церковної казни для їхнього викупу.
Святитель ніколи не відмовляв тим, хто просить. Одного разу дорогою до лікарні він зустрів убогого і звелів дати йому 6 срібняків. Убогий змінивши одяг, обігнав Патріарха і знову став просити милостиню. Іоанн знову дав йому 6 срібняків. Коли ж убогий і в третій раз став просити милостиню і слуги стали гнати надокучливого прохача, Патріарх наказав дати йому12 срібняків, сказавши: "Чи не Христос випробовує мене?" Два рази святитель давав гроші купцю, який втрачав кораблі, на третій раз дав йому Патріарший корабель, наповнений пшеницею, на котрому купець здійснив благополучну подорож і повернув борг.
Святий Іоанн Милостивий був відомий своїм лагідним ставленням до людей. Одного разу святитель змушений був за якусь провину відлучити від Церкви якогось клірика. Винуватець озлобився на Патріарха. Святитель хотів покликати його для бесіди і забув про це. Під час Божественної літургії святий згадав слова Євангелія: "…коли приносиш дар твій до жертовника і там згадаєш, що брат твій має щось проти тебе, залиш дар твій перед жертовником і піди перше примирися з братом твоїм, і тоді прийди і принеси дар твій"( Мф. 5,23-24). Святитель вийшов з вівтаря, призвав до себе клірика що провинився і впавши перед ним на коліна всенародно просив прощення.. Вражений клірик покаявся у вчиненому і в майбутньому став благочестивим священиком.
Один міщанин образив Георгія, племінника патріарха. Георгій просив святого помститись кривднику. Святитель обіцяв так відплатити кривднику, що здивується вся Александрія. Це заспокоїло Георгія, і святий Іоанн став повчати його, говорячи про необхідність лагідності і смирення, а потім закликав кривдника, оголосив, що звільняє його від плати церковного податку на землю. Александрія дійсно була здивована такою " помстою", а Георгій зрозумів урок свого дядька.
Святий Іоан, строгий аскет і молитвеник, завжди мав в душі пам'ять смертну. Він замовив для себе гріб, але велів майстрам не довершувати його до кінця, вказавши щоб ті кожен святковий день приходили до нього і запитували, чи не пора завершити роботу.
Незадовго до кончини святий Іоанн змушений був з причини хвороби залишити свою кафедру і віддалитись на острів Кіпр. Під час подорожі на кораблі святому було знамення: в сонному видінні йому з’явився світлосяйний муж і сказав: " Цар царів кличе тебе до Себе". Це видіння звістило про скору кончину Патріарха. Прибувши на Кіпр, в рідне місто Амафунт, святитель з миром відійшов до Господа ( 616-620рр.)

Преподобний Ніл Мироточивий

Преподобний Ніл народився в Греції, в селі, що носило ім’я святого Петра, Законійської єпархії. Виховувався своїм дядьком ієромонахом Макарієм. Досягнувши відповідного віку преподобний прийняв чернечий постриг і був удостоєний рукопокладення в ієродиякона, а потім в ієромонаха. Бажання великих подвигів в чернецтві привело блаженного дядю і преподобного племінника на Афон, де преподобні Макарій і Ніл подвизались на місті, що звалось Святі Камені. Після упокоєння блаженного Макарія преподобний, піднімаючись на більш високі духовні подвиги, оселився на місті, неприступному майже ні для якої живої істоти. Після відходу до Господа преподобний був прославлений щедрим витіканням цілющого мира, за яким приїжджали християни з найбільш віддалених куточків Сходу.
25-11-2018, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 151

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.