RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Єгиптянин, що навчається у Чернівцях всього за пів року вивчив українську мову


Студент з Єгипту Хазем Масуд всього за півроку опанував нашу мову.

Хазем Масуд приїхав навчатися в Чернівці із єгипетського міста Александрія. Йому 23, і він студент ЧНУ. Навчається на факультеті архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва. Всього за якихось півроку він зумів опанувати українську мову. Тепер вивчає й історію країни, де живе, культуру, носить вишиванку та вже напам’ять знає "Червону руту" Володимира Івасюка.

"Навчання тут дорожче, але якісніше"

"Тут трохи сумую за батьками, сестрами і братами, але мама обіцяла навідатись до мене вже взимку, а тато – влітку. До цього часу вони жодного разу не були у Чернівцях. Тата звуть Мухамед, в Александрії він займається бізнесом, а маму – Хамдія. Вона допомагає йому і порається по дому", – розповів Хазем кореспонденту МБ.

За словами студента, наважитися поїхати навчатися в іншу країну було нескладно: "Батьки підтримали мене. Диплом про здобуття вищої освіти у Єгипті навіть не варто порівнювати з українським. У країнах Європи диплом єгипетський не цінують. Тут дають хорошу основу майбутнім фахівцям. Мій старший брат, Валі, фармацевт. Він теж навчався в Україні, у Львові. Вже отримав громадянство".

"Якщо порівнювати вартість навчання в Україні і в Єгипті, то тут воно дорожче. Та це, на мою, думку не надто вплинуло на мій вибір",– додав Хазем.
Поцікавилась у майбутнього архітектора, чому саме Чернівці, а не, припустимо, Львів, де навчався брат. "Все просто: це дуже гарне місто. Тут дуже добрі люди, всі привітні і усміхнені. Якщо порівнювати Львів із Чернівцями, то він для мене завеликий: там багато вуличок, на дорогах багато автомобілів та громадського транспорту. Тут ціни не так кусаються на продукти. Все доступно", – каже хлопець.

"Мені подобається гуляти містом у вільний час з друзями вулицею Кобилянської. Вже навіть встиг побувати на декількох виставах у театрі. Здивувало, що на вулицях можна почути багато російської, але переважно від старшого покоління", – говорить Хазем.

"Найважче давалась граматика і вимова"

Іноземець опанував українську не так давно, всього півроку тому. "До того часу ніколи не чув її в Єгипті, тільки російську. Але вони зовсім різні. Українська більше подобається, бо милозвучна", – каже.
"З дружиною старшого брата, котрий живе у Львові, Ельмірою, часто зідзвонювалися: вона розмовляла зі мною то російською, то українською, то англійською. Можливо, цей і вплинуло на те, що так швидко опанував мову, швидше, ніж мої друзі, що також приїхали сюди на навчання з країн Сходу", – говорить студент.

Перед тим, як вступити на факультет архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ, Хазем пройшов шестимісячні курси підготовки, де майбутнім студентам викладали українську: "Мені і моїм друзям допомагали опанувати українську чудові викладачі. Моя улюблена – Інеса Макар. Часто телефоную до неї та питаю поради. Її уроки запам’ятаю на все життя".

"Нас навчали української через англійську: слова арабською мовою перекладали на англійську, а вже їх – на українську. Найважче давалась граматика і вимова деяких слів. Взагалі, українську вивчати не так вже й складно. Головне – любити її. Читаю вже книги українською і вивчаю історію, починаючи зі стародавньої, бо вважаю, що її має знати кожен", – сказав Хазем.

За словами Хазема, він у захваті від навчання: "У мене чудові одногрупники, які допомагають мені у всьому. Подобаються предмети в університеті. Хочу тут жити і працювати".

Єгиптянин, що навчається у Чернівцях всього за пів року вивчив українську мову


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: MariaH
20-10-2018, 11:59
Коментарів 0 Переглядів 4 050

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.