Чернівчани Андрій Бабін та Надія Ткачук готують джеми за родинними рецептами.
Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".
Для них це поки що лише захоплення, але сподіваються, що воно стане їхньою справою.
"Допомагав бабусі варити варення" – Це моя ідея. І спогад про смак дитинства та родинні традиції, які хочу продовжити, – зізнався Андрій Бабін. – Я народився у Чернівцях, але мій батько з Хотинщини, а мама – з Путильщини. У кожній родині існувала давня традиція варити варення, джеми. У батьковій – із фруктів, які вирощували в своєму саду. Він розповідав, як вони варили у великому чані сливове повидло. А в родині матері використовували здебільшого лісові ягоди. Покійна бабуся варила варення із суниць, малини, чорниць, ожини. Я любив їй допомагати. Навіть коли вже виріс, продовжував варити варення.
Кілька місяців тому Андрій вирішив створити власний джемовий бренд. "Поки що це лише на рівні хобі. Хочу подивитися, чи буде цікаво людям, чи вони захочуть купувати наші джеми, – пояснив. – Ми обоє з Надією за спеціальністю видавці-поліграфісти – закінчили ЧНУ. Це основна наша робота, якою заробляємо на прожиття. Можливо, з часом наше захоплення джемами і варенням теж приноситиме якийсь прибуток. Принаймні, я хочу, щоби це стало моїм основним заняттям. Я сам розробив сучасний бренд: дизайн етикеток для баночок, логотип".
– Ми дружили з Андрієм ще з університету, разом займалися поліграфією. – підключається Надія Ткачук. – Але зрозуміли, що це трохи не наше, захотілося робити щось для душі. Я почала в’язати різні речі: капелюшки, шапки, шарфи. Якось Андрій сказав, що в нього є цікава задумка, розповів про джеми. Мене це теж захопило. Я родом зі Сторожинецького району. Ще змалку ходила в ліс за ягодами, а мама варила з них варення і компоти. Запаморочливий запах стояв на все подвір’я та вулицю.
"Користується попитом джем із шишок"– Зараз усі намагаються чимось здивувати. Якщо варять варення, то добавляють екзотичні фрукти. Наш бренд відрізняється від інших і привертає увагу, – запевнив Андрій. –У нас переважають традиційні природні смаки, хоча є і новинки, приміром, банановий джем. Використовуємо понад десяток різних інгредієнтів: полуниці, персики, чорну черешню… А для млинців найкраще смакуватиме джем із білої черешні, який в мене добре вдається. Знайомі кажуть, що більше ніхто не вміє готувати його так, як я (сміється, – авт.). Усі фрукти та ягоди з власного саду і городу. Лише банани і апельсини доводиться купувати. Але це тільки початок. Наш асортимент будемо поступово розширювати.
– Коли ми дебютували на ярмарку, то помітили, що найпопулярнішим був джем із соснових шишок, – зауважила Надія. –Також користувалися попитом полунично-банановий і бананово-апельсиновий джеми. Деякі купували для подарунків. Позитивні відгуки добавили нам натхнення. Це гарний стимул для розвитку. Зараз варимо джеми з яблук, груш, слив.
Поки що Андрій і Надія варять джеми вдома. "Варити великими партіями не ризикнули, бо не знали, чи купуватимуть, – зізнався хлопець. – Традиційно варення і джеми варять у мідній посудині, де вони не пригоряють. Але мінус в тому, що мідь вступає в реакцію з інгредієнтами. Тому ми придбали посуді з нержавійки, яка безпечніша. Не використовуємо жодних консервантів. Хочемо, щоби наша продукція була натуральна і здорова. Баночки стерилізуємо і закриваємо вручну".
– А моя мама робила сироп із перших зелених шишечок, – пригадує Надія. – І коли зимою хтось хворів чи кашляв, давали його. З лікувальною метою використовували і варення з лісової малини.
– Хочемо показати свої джеми на різних ярмарках, дні міста, – ділиться планами Андрій. – Будемо пропагувати їх через соцмережі. Ціни досить адекватні: маленька баночка коштує 40 гривень, більша – 60.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
9-09-2018, 20:20
0
2 071