RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернігів-Чернівці: на сесію ходять майже всі депутати, голосують без суперечок


Кореспонденти чернівецької газети "Молодий буковинець" та чернігівської газети "Сім днів" продовжують ділитися враженнями від двох міст у проекті "Чекінг: Чернівці-Чернігів" . Вже порівняли туризм цих міст,  громадський транспорт. А цього тижня вже так символічно випало, що порівнювали міську владу та роботу депутатів.


Чернігів-Чернівці: на сесію ходять майже всі депутати, голосують без суперечок


Напередодні мого приїзду у Чернігові відбулася чергова сесія міської ради. На запитання, скільки днів тривала сесія, бо звикла, що у Чернівцях це відбувається по кілька днів, а то й тижнів, мені розповіли, що сесія Чернігівської міської ради розпочалася о 09.00, а вже до 13.00 депутати сесію закінчили – розглянули всі 29 питань. Причому голосували майже одностайно і без суперечок. Міськрада Чернігова, як і в Чернівцях, налічує 42 депутати. На сесію ходять майже всі, відсутніх – одиниці. Ці зауваження чернівчани, які знають про наші сесії міськради, зрозуміють, бо Чернівецька міська рада працює тижнями, а чимало її засідань зривають через відсутність кворуму.

На сайті – генеральний план та квартирна черга

До Чернігівської міської ради можна зайти, суворої пропускної системи немає, але охоронець при вході є. Широкий вестибюль, широкі мармурові сходи – приміщення Чернігівської міськради виглядає більшим за нашу ратушу. На моє прохання дозволити оглянути міську раду охоронець здивувався, але зайти дозволив.

Чернігів-Чернівці: на сесію ходять майже всі депутати, голосують без суперечок


Чернігів – восьмий у рейтингу за прозорістю діяльності влади. За офіційною інформацією, найвищі бали Чернігів набрав за інформаційну політику, прозорість проведення закупівель за бюджетні кошти, прозорість складання бюджету і прозорість надання адміністративних, комунальних та соціальних послуг.
На офіційному сайті Чернігівської міської ради можна ознайомитися з досить великою кількістю інформації. Окрім новин роботи міської ради, традиційно подають нормативні документи: проекти й рішення міської ради, результати голосувань на сесіях. Доступною є різноманітна містобудівна документація, зокрема генеральний план Чернігова, детальний план забудови центру міста та деяких районів. Також можна ознайомитися із міською квартирною чергою, розмірами місцевих податків. Працює рубрика "Запитання до влади". Запитання та відповіді тут є наразі за кінець червня. Є і звичні для нашого міського сайту розділи "Єдиних електронних петицій", "Бюджет участі", онлайн трансляція сесій. Та не знайшла звіту Чернігівського міського голови й інформації про бюджет 2018 року.

Чернігів-Чернівці: на сесію ходять майже всі депутати, голосують без суперечок


"Немає інформації про премії"

Щодо прозорості влади, колеги порадили поспілкуватися із чернігівським громадським активістом Олександром Гашпаром. Він ретельно відстежує роботу Чернігівської міської ради та міського голови Владислава Атрошенка. Каже, якщо порівнювати відкритість міської ради зараз і три роки тому, то прогрес є, суттєвий і позитивний. Та недоліки теж залишаються.
– Раніше, щоби потрапити на сесію міськради, потрібно було подавати заяву, депутати голосували за неї. Якщо проголосували "за", тоді можна було зайти, – розповідає Олександр Гашпар. – У новому регламенті прописано, що будь-хто і без обмежень може бути присутнім на сесії міської ради. Хоча міська рада пропонувала запровадити обмеження, але це не підтримали.
Сесія транслюється онлайн, але з цим є технічні проблеми: іноді погана картинка, іноді поганий звук. Нещодавно запровадили трансляцію засідань виконавчого комітету, але теж із неналежною якістю. А ось трансляцій засідань постійних комісій, тендерних комітетів не проводять.
Якщо на перший погляд здається, що міська рада на сайті оприлюднює максимум інформації, то Олександр Гашпар із цим не погоджується. І переконує, що чимало інформації немає для загального доступу.
– Не усі розпорядження міського голови оприлюднюють. Зокрема немає на сайті міської ради даних про преміювання керівників комунальних підприємств, відрядження, – пояснює Олександр. – Не оприлюднюють протоколи різних комісій, які розглядають важливі питання для міста. Про деякі проекти у місті громадськість дізнається постфактум. Багато питань вирішується не на громадських обговореннях, а у кабінеті міського голови. Тому не можна сказати, що у нас повністю прозора влада.

Чернігів-Чернівці: на сесію ходять майже всі депутати, голосують без суперечок


За заявою Олександра Гашпара, Національне агентство запобігання корупції цього року склало протокол на Чернігівського міського голову Владислава Атрошенка. Мер "забув" повідомити про конфлікт інтересів. Він голосував за надання містобудівної документації фірмі, засновником якої є батько його дружини. Та через затягування справи у судах, міського голову за це ніяк не покарали.
Міський голова Владислав Атрошенко на посаді перебуває з грудня 2015 року. За цей час він звітував лише один раз. Олександр Гашпар каже, що про звіт йому нагадали саме активні громадяни, зокрема і він. І тоді мер привселюдно розповів про свою діяльність за 2017 рік. У попередній, 2016 рік, цього не робив.

Погляд збоку

Чернігів-Чернівці: на сесію ходять майже всі депутати, голосують без суперечок


Не вистачає активістів

Тема влади та її комунікації із громадськістю є, певно, найбільш актуальною та важливою.
Щодо цього питання, то Чернівці та Чернігів неабияк схожі. І у вас, і у нас є громадські слухання, електронні петиції, голосування тощо. Але здебільшого думка громадян – то лише формальність. Вкрай рідко суспільний голос може кардинально впливати на рішення можновладців. І це прикро.
Але, з іншого боку, приємно, що в і в Чернівцях, і в Чернігові відносини між міськрадою та громадою рік за роком покращуються.
Пробувши у Чернівцях кілька днів, неодноразово спілкувався з депутатами та управлінцями. Всі спікери були відкритими до розмов, не приховували проблем, розповідали про них.
Але дуже здивувався, що в місті немає завзятих активістів, які б контролювали роботу Ратуші, були б активними в соцмережах та аналізували всі конфлікти та суперечки. Виходить так: мешканців, що не задоволені мером та його командою, – безліч, людей, готових щось змінити, – нема.
Засмутило й те, що самі чиновники не можуть дійти між собою згоди. Недаремно ж кажуть, що запорукою командного успіху є згуртованість та взаємодія. А в Чернівцях – постійні сварки, немає єдності в прийнятті рішень. Чи може це призвести до успіху? Питання риторичне.

Андрій Липлянскій, газета "Сім днів"
28-07-2018, 17:58
Коментарів 0 Переглядів 2 707

Теги -

Аварії сталися неподалік села Петрашівка та у Нових Бросківцях
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт обладнання
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.