RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

10 липня
Преподобного Самсона, странноприїмця
Праведної Іоанни, мироносицi

Преподобного Самсона, странноприїмця

10 липня за церковним календарем - преподобного Самсона


Цього дня Церква Свята (східного обряду) віддає честь пам’яті преподобного Самсона странноприємця.

Святий Самсон жив в VI ст. Він походив із знатної римської сім'ї. Він збагнув всю премудрість свого часу, особливо багато займався медициною, до якої його вабила схильність до співчуття. Самсон не міг байдуже дивитися на страждання і злидні, тому в своєму будинку приймав усіх хворих і бідних, милосердно надаючи їм необхідний догляд, а також розраду в молитві і вірі.

По смерті батьків він роздав своє величезне багатство. Будучи, нарешті, вільний від усіх земних уподобань і бажаючи уникнути похвал від людей, він відправився до Константинополя. Там він оселився в бідному домі і в тиші віддавався молитві. При цьому Самсон не залишив благодійної діяльності: він збирав хворих і лікував їх безоплатно. Особливо він піклувався про стражденних невиліковними недугами і про тих, кого відмовлялися лікувати інші лікарі: про прокажених, паралізованих, сліпих, одержимих.

Слава про преподобного Самсона поширилася по всьому місту, і його будинок став притулком для зневірених.

У тридцять років Самсон був висвячений у священний сан святим патріархом Міною, який високо цінував його богоугодні справи. Святий вилікував від тяжкої хвороби імператора Юстиніана, який вже втратив будь-яку надію на лікарів. Юстиніан отримав у сні веління закликати до палацу святого. Тому було досить покласти руку на хворе місце, щоб імператор негайно зцілився. Але преподобний бажав уникнути похвал, і тому наклав трохи мазі, щоб це диво не приписали його чесноті. Імператор не знав, як віддячити преподобному Самсону, і хотів обсипати його золотом, але святий відіслав дари назад зі словами: "Навіщо ти даруєш мені те, що я відкинув з любові до Христа?" Замість цього він запропонував Юстиніану використовувати ці гроші для будівництва лікарні поруч зі своєю хатиною, щоб гідно приймати хворих і бідних. Імператор з радістю погодився і доручив робочим побудувати на північ від Великої Церкви велику прекрасну будівлю, яка отримала популярність як будинок Самсона.

Згодом святий з нечуваною самовідданістю керував цією лікарнею. У лікарні працювали численні професійні лікарі, а доглядом за хворими займалися ченці. Цій установі імператор дарував рясні пожертвування не тільки на утримання працівників, але і для того, щоб тут щедро роздавали їжу і одяг мандрівникам і нужденним.

Преподобний Самсон багато років присвятив цим апостольським трудам і мирно помер у вельми похилому віці. Його святі мощі були поховані в церкві святого Мокія. Тут в день пам'яті преподобного Самсона константинопольські лікарі, почитавшие його своїм святим покровителем, влаштовували урочистий хресний хід. У странноприйомному будинку шанували його посох, єпитрахиль і священицькі облачення.

Згодом, завдяки невидимій допомозі святого, у странноприйомному будинку сталося безліч чудес і зцілень. Незабаром після смерті преподобного сталася страшна пожежа, що почалася у Святій Софії, зруйнувала усі навколишні будинки і перекинувся на дах лікарні.

Здавалося, люди марно стараються згасити вогонь, як раптом вони побачили преподобного, що йде по даху, і який велів вогню відійти. Так притулок був врятований від руйнування.

Хворі приходили до могили преподобного Самсона, щоб провести там ніч; вони прикладалися до його ікони і помазувалися маслом з лампади, що горіла над могилою. Нерідко преподобний Самсон являвся їм один або в супроводі святих безсрібників Косми і Даміана і подавав Господнє зцілення.

Свята Іоанна Мироносиця

10 липня за церковним календарем - преподобного Самсона


Свята Іоанна Мироносиця, дружина Худзи, домоправителя царя Ірода, була однією з жінок, що слідували за Господом Ісусом Христом під час Його проповіді, і служила Йому. Разом з іншими жонами після Хресної смерті Спасителя свята Іоанна приходила до Гробу, щоб помазати миром Святе Тіло Господа, і чула від Ангелів радісну звістку про Його славне Воскресіння.
10-07-2018, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 743


"Чернівціобленерго" оприлюднив години заживлення груп споживачів на завтра
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.