RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Називали Івом Монтаном»: викладач ЧНУ записує диск із французькими піснями

У Чернівцях Тарас Івасютин, викладач ЧНУ імені Ю. Федьковича, доцент кафедри сучасних іноземних мов і перекладу, записує диск з французькими піснями.

Про це повідомляє Високий Замок, пише molbuk.ua

Знамениті французькі хіти, які знають всі, зокрема "Tombe La Neige", "Les Champs — Elysees", "Et Si Tu N'existais Pas", "Salut", "Pour En Arriver La", "A Toi", "Cafe Des Trois Colombes", "Emmanuelle", постають в інтерпретації Тараса Дмитровича. Більшість з репертуару Джо Дассена, Даліди, Сальваторе Адамо. І лише одна пісня буде англійською — "My way" Френка Сінатри, бо її слова — це як підсумок пройденого людиною життя. Всі композиції записані у професійній студії.

Тарас Івасютин, доцент кафедри сучасних іноземних мов і перекладу ЧНУ ім. Ю. Федьковича, вже давно на пенсії, але досі працює у вузі. Зізнається, що давно плекав таку ідею — зробити CD, видати його маленьким накладом, презентувати рідним та друзям, залишити як пам’ятку для дітей та внуків. Зараз він записує вже останні пісні для цього міні-альбому.

— Я дуже люблю співати, — каже Тарас Дмитрович. — Співаю на днях народженнях друзів, також можу йти вулицею і щось наспівувати. Співав у школі, в університеті — і коли був студентом Львівського університету, і коли вже потім працював викладачем Чернівецького університету. Тут, у Чернівцях, на університетських вечорах співав і сам, і у дуеті з викладачкою з кафедри французької мови. Багато років я співав у знаменитому університетському хорі "Дзвін". Пісні, які я зараз записую, я весь час тримав у голові, хотів їх зібрати разом і записати на професійній студії "Alexsound". Знайшов кваліфікованого звукорежисера Олександра. Він — музикант, і під його керівництвом ми вже записали ці твори. Їх всіх можна слухати на моїй інтернет-сторінці.

Сам звукорежисер Олександр Рогожевський зауважує: Тарас Дмитрович — перший такий його клієнт. Каже, у професійну студію приходять записуватися або фахові вокалісти, або робити пісенні композиції для весілля. А щоб так — просто для себе, такого досі не було у його практиці. І додає, що він вражений позитивом пана Тараса, тим, як він спокійно сприймає зауваження звукорежисера, і як охоче та наполегливо працює у студії. А головне, що у своєму віці він ще хоче щось робити.

«Називали Івом Монтаном»: викладач ЧНУ записує диск із французькими піснями


Про те, що в душі Тарас Дмитрович — співак, знають всі його друзі. Недаремно ж ще у студентські роки на факультеті його називали "Івом Монтаном".

— Кажуть, що коли тобі важко на душі, треба співати, — додає пан Тарас. — Пісня усуває стрес. Коли моя дружина Ірина Антонівна була вже дуже хворою, ми ходили у парк на прогулянку, я вів її за руку і співав… На диску, який записую, кілька пісень присвятив саме їй. Серед них і знаменитий хіт Джо Дассена "Et Si Tu N'existais Pas""А якщо б тебе не існувало". Для запису я вибрав пісні, які дуже любив і люблю, з репертуару, передусім, Джо Дассена, він мені своїм темпераментом і творами найбільше імпонує. Дуже люблю Сальваторе Адамо — бельгійця, який півстоліття тому написав знамениту композицію "Tombe La Neige""Падає сніг". І, звісно, Даліду, як її називали, королеву французької пісні. За свою співочу кар’єру вона записала багато хітів. Один з них — "Pour En Arriver La" я теж записав, його можна приблизно перекласти як "Щоб підійти до межі". В цій пісні мова йде про певний підсумок у житті людини, про її радощі і печалі.

Тарас Дмитрович зауважує, у житті, — що б не відбувалося, — завжди намагався зосереджуватися на позитиві, робити те, що до душі. І запис диска — цьому свідчення. Каже, абсолютно не шкода заплатити 500 гривень за запис пісні. Бо матеріальне ніколи не ставив на перше місце.

— Я завжди знав, що музика, — як терапія, — продовжує Тарас Дмитрович. — Я співаю завжди. А ще дуже люблю ходити на різні концерти, які відбуваються у Чернівцях. Відомий філософ Фрідріх Ніцше сказав: "Життя без музики було б жахом, втечею і втомою". Так, не всі можуть співати, але всі можуть слухати і насолоджуватися. Коли після запису пісні йду додому, аж душа радіє. Деякі пісні вже опібліковані в інтернеті, я отримав багато позитивних відгуків. Може, люди трішки і перебільшують, бо я все-таки не професіонал, а аматор. І цей диск — це альбом-хобі. Загалом я люблю співати і українські народні пісні, і французькі, і польські… Пісня лікує, це правда. І якщо буде така можливіть, я з радістю долучуся до волонтерської допомоги і поспіваємо разом з нашими хлопцями-бійцями — чи то в лікарні, чи в реабілітаційних центрах, де вони перебувають.

Тарас Дмитрович додає, що цей диск — це також один із шляхів популяризації французької мови. Бо, на жаль, години для її викладання у школах зараз скорочуються, і вона втрачає свої колишні великі позиції у Чернівцях. І, може, цей його приклад спонукатиме молодь більше вивчати цю прекрасну мову.

— Коли я приїжджаю у Францію, і заходжу в асоціацію Франсуа Моріака, вже всі знають, що приїхав Тарас, значить співатиме. Французи дуже люблять мене слухати. Я дотримуюся такого девізу: "У житті ніколи не пізно щось починати". У кожному віці можна щось зробити, тоді життя стає цікавішим. А німці ще так кажуть: "Життя занадто коротке, щоб не насолоджуватися ним". А насолоду можна знайти у будь-чому. І можна радість знайти у музиці. Планую видати кілька примірників — з півсотні, і презентувати рідним, друзям, колегам… Людина ж не вічна. Щось треба після себе залишити. Коли мене не буде, може, хтось увімкне ці пісні і скаже: "О, був колись такий співочий професор".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: MariaH
15-05-2018, 10:15
Коментарів 0 Переглядів 1 649

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.