RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Бізнес на тюльпанах на Буковині: цибулини втратив на митниці, гроші відробляв цілий рік


Тюльпанове поле у Мамаївцях не завжди виглядало так, яким ми його звикли бачити. Розвивати бізнес почали із маленької теплиці вдома. Ідею квіткового бізнесу власники привезли з Нідерландів, де працювали на квіткових плантаціях.

Про ідею. Олександр Стратійчук розповідає, що на початку 2000-х вирішив поїхати за кордон на заробітки. Мав їхати в Канаду, проте плани змінилися і він потрапив на роботу в Голландію. З часом приїхала дружина, і вони працювали разом.

"Працював на яхтах, щоб віддати втрачені гроші"

– Якщо в інших країнах працюють на будівництві, у Голландії – то квіти, бо це країна-постачальник квітів по всьому світу. Працювали на ліліях, калах, тюльпанах. На тюльпанах працювали у теплицях. Так до цього звикли, що виникла ідея вирощувати цікаві сорти цих квітів у нас. Досвіду набралися, треба було все для цього облаштувати і зібрати кошти, – каже Олександр Стратійчук.

Про початок бізнесу. -У нас є наставник у Голландії, де ми працювали. Ми у нього дізнаємося всю інформацію. Перша партія тюльпанів, яку ми зібралися посадити вдома, – три тисячі цибулин. Та він нам, замість трьох тисяч, дав 16 тисяч. Частину посадили у теплиці, решту – на городі, – розповідає Олександр.

Перше ж перетинання митниці з товаром для подружжя стало проблемним. Тоді вони втратили значну частину цибулин, тож не могли повернути вкладені гроші.

– Майже місяць стояли на митниці із контейнерами, закритими цибулинами. Частину цибулин вдалося врятувати, іншу – ні. Втратили декілька десятків тисяч доларів. Це все були гроші, які ми збирали із заробітків, аби вкласти у свою справу. Цей випадок завдав багато втрат, за це мені довелося відробляти потім рік на яхтах за кордоном, – зізнається підприємець.

Незважаючи на невдалий початок справи, подружжя продовжило її. Через рік віддали всі гроші, які у це вклали. Далі все, що заробляли, вкладали у своє поле.

– Віддали борги, почали вирощувати до 300 тисяч цибулин у теплицях. Ми їх продавали в Україні, шукали клієнтів, які би купували цибулинки більшими партіями. Це нас поставило на ноги, бо далі вже вийшли на "нуль" і не мали нікому нічого повертати. Так ми вийшли на рівень, що все вкладене і зароблене далі – наші кошти.

Зараз тюльпанами займається вся родина Олександра. Окрім цього, вони вирощують інші квіти та цікаві види винограду. Чоловік каже, що робота над тюльпановим полем забирає весь час, та він не уявляє без цього життя.

– Як люди ходять в офіс на роботу, там ми – сюди. Тут все – ручна робота, крім посадки. Коли збираємо цибулинки – це триває тиждень, і ми всі тут працюємо, бо якщо два-три дні прогавив – цибулинка гниє, і нас знову чекають втрати, – розповідає квітникар.

"Викопали цибулинки з городу"

Олександр зізнається, що втрати грошей є майже щосезону. Минулого року були втрати через те, що посадив тюльпани у Лужанах надто пізно. Зараз вони заробляють із продажу цибулин тюльпанів та інших квітів, що вирощують. Гроші, які отримують від відвідувачів поля, йдуть на його ж утримання та охорону.

– Є система, яка постійно поливає квіти, і люди, які мають охороняти поле. Були випадки, коли невідомі викопали з поля цибулини. Зараз ми обгородили територію, – розповідає підприємець.

Про плани. Олександр планує привезти на Буковину ще більше сортів тюльпанів. А ті, які не продаються або які не "приживаються", – ліквідувати. Окрім цього, хоче розвинути продаж сортів винограду, які у нього є.

– Їх понад 100 видів, і вони дозріють швидше за той, який привозять з Туреччини. Є виноград, як тенісний м’ячик, а є довгуватий, маленький, різних кольорів і смаків. Ця культура у мене також забирає багато часу, продаю саджанці.
Окрім цього, він планує посадити на Буковині нове поле квітів, яке стане туристичною приманкою. Найближчих сім років тюльпанове поле не переїжджатиме з Мамаївців, адже підприємець домовився про довгострокову оренду землі. Через рік-два Олександр планує посадити на цьому ж полі півонії.

– На півонії у мене великі плани. Вже розводжу їх у теплиці та запланував посадити із цих чудових квітів ціле поле. Буде такий чарівний запах. Через два-три роки півгектара зможемо посадити. Окреме поле робити не будемо, піони будуть поруч із тюльпанами. Їх вирощувати легше. Думаю, це буде ще одна туристична принада Буковини.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: diana_vataman
4-05-2018, 16:17
Коментарів 0 Переглядів 9 507

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.