RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Нема бажання працювати у владі»: на Буковині органи місцевої влади мають сотні вакантних посад

Невелика зарплата, висока відповідальність чи бюрократичні лазівки для збільшення зарплат діючим чиновникам – у міськрадах, районних та облдержадміністрації називають різні причини існування такої великої кількості вакансій.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 12 квітня.

У структурних підрозділах Чернівецькій ОДА станом на 5 квітня цього року кількість вакантних посад становила 68. Згідно з документом, оприлюдненим на сайті "будинку з левами", найбільше фахівців потребує управління капітального будівництва – 13. Це зокрема посади головних спеціалістів виробничо-технічного відділу, заступника начальника управління, начальник відділу проектно-договірного та тендерного забезпечення та фахівців низки інших відділів.
Головних спеціалістів потребує і відділ інформаційної діяльності ОДА, прес-служба "будинку з левами" та відділ містобудування та архітектури.

– Чи вакансія не заповнена, або навіть якщо вона заповнена, це ще не означає, що там сидить професійний державний службовець, – пояснює "МБ" голова Чернівецької ОДА Олександр ФИЩУК. – Ми ж хочемо, щоб це все професійно було, щоби були люди з досвідом. Та, на жаль, нині в людей нема особливого бажання йти працювати у владу. Тим більше – у людей-професіоналів. Як правило, більшість йдуть у бізнес, бо наразі зарплата держслужбовця не є високою. Крім того, ще не відомо, яка буде перспектива роботи на державній служби. Чиновник повинен приймати відповідальні рішення. Тому, зрозуміло, що ми маємо таку проблему, як "кадровий голод".

Серед районних держадміністрацій найбільша кількість вакантних посад – 23 – у Вижницькій РДА. Тут шукають і заступника голови адміністрації, і начальника відділу охорони здоров’я, і спеціалістів вузькопрофільних відділів.

– Існує кілька причин такої ситуації. Перший аспект – люди не особливо поспішають займати ці вакансії, – каже "МБ" голова РДА Руслан СЕНЧУК. – Скажімо, була вакансія у нашому відділі молоді. Ми провели конкурс, беремо молодого і толкового хлопчину. Зараз цей хлопчина приходить – у нього немає ні рангу, ні стажу, ні жодних надбавок. Як наслідок – він отримує мінімальну суму зарплати в розмірі приблизно 4000 гривень. А це дуже мало навіть для Вижниці!

– Крім того, існує постанова Кабміну, якою передбачено скоротити штати в органах влади тих районів, де відбуваються процеси децентралізації, – каже Р. Сенчук. – Тобто ми готуємось до цієї оптимізації. Звісно, простіше скоротити вакансію, ніж людину, яка перебуває на посаді.

– Третій нюанс – існує багато вакантних посад через декретні відпустки, – розповідає голова РДА. – А на ці вакансії люди не дуже хочуть йти, бо пізніше вони автоматично потраплятимуть під звільнення.

– Цю ситуацію я би не назвав критичною, бо нестача фахівців на посадах не особливо позначається на якості, – каже Руслан Сенчук. – І за рахунок того, що є вакансія і є економія коштів, ми шукаємо можливості людям доплатити. Скажімо, якщо у відділі, де мають бути три людини, а працюють дві, є можливість трохи людям підвищити зарплати. І я їм кажу прямим текстом: "Народ, працюємо двоє за трьох, чи вам потрібен ще один, третій працівник?".

Думка

Ігор БАБ’ЮК, директор Буковинського центру виборчих технологій:

"У зв’язку з тим, що відбувається реформування місцевого самоврядування, і більшість коштів, які раніше були на рівні районів, передають на місця, багатьом службовцям доводиться виконувати функції за кількох працівників. Зарплати держслужбовців також не є надто високими навіть після того, як уряд постановив підвищити їх: скажімо, начальник відділу отримує приблизно 10 тисяч гривень. Отже, багато людей-професіоналів не готові працювати у таких умовах.

Я знаю, що раніше багато вакансій тримали для того, щоб за їхній рахунок нараховувати премії працівникам. Тому можна передбачити, що частину вакансій тримають для того, щоб їх не заповнювати та регулювати преміальні для держслужбовців.

Гадаю, говорити про вирішення такої проблеми можна буде лише тоді, як буде завершена реформа. Коли у нас з’являться префектури, які займатимуться виключно контрольними функціями, які на них покладуть. Тоді, гадаю, і кількість працівників буде меншою, і вони матимуть чітко визначені повноваження".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
16-04-2018, 10:41
Коментарів 0 Переглядів 2 243

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.