RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

4 квітня, середа
Страсна середа
Священномученика Василія, пресвітера Анкирського
Мучениці Дросиди, дочки царя Траяна
Преподобного Ісаакія Далматського


Страсна середа — один з важливих днів Страсного тижня перед Великоднем

4 квітня - Страсна середа


Страсна середа (Велика середа) — один з важливих днів Страсного тижня перед Великоднем. У цей день християни згадують дві євангельські історії - Марії Магдалини- блудниці, що покаялася, і зрадника Христа, Іуди.

Історія Страсної Середи
У Велику середу до Ісуса Христа прийшла грішниця Марія Магдалина. Вона хотіла покаятися і вилити душу Спасителю. Магдалина обмила ноги Христа своїми сльозами, а його голову вона помастила миром. Христос відзначив це як підготовку до його скорої смерті.

В цей же день первосвященики вирішують стратити Ісуса, Юда вирішується зрадити його за 30 срібняків. Тому в цей день віруючі порівнюють два поцілункуи - грішниці Магдалини, яка покаялася і потрапила в Царство Небесне і зрадника Юди, який обрав духовну смерть.
Також в цей день Юда зрадив Христа за 30 срібників.

У Страсну середу, за звичаями, відбувається активна підготовка до Великодня — Воскресіння Христа.

Традиції Страсної Середи
У Страсну середу віруючі активно готуються до головного дня Страсної седмиці — Великодня. У цей день можна пекти паски, фарбувати яйця, прикрашати будинок до свята.

За традицією в цей день виносять з дому все сміття.
У цей день можна подати милостиню, подбати про бродячих тварин, вирішити давні суперечки в сім'ї і примиритися зі своїми недоброзичливцями. Будь-яка блага справа, вчинена безкорисливо, наблизить людину до Господа, а будь-яка корисливість, черствість, зле слово або інший поганий вчинок віддалить і позбавить Божої благодаті.

Обряди Страсної Середи
У Страсну середу обливають худобу сніговою водою. У Білорусі напередодні Чистого четверга клали під стріху хліб, сіль і мило. З тим хлібом на Юріїв день (6 травня) виганяли худобу з хліва. Сіль в подальшому використовували як засіб від пристріту, а милом на наступний день до сходу сонця милися в лазні, щоб бути чистими – і здоровим цілий рік. Якщо винесений хліб за ніч замерзав – значить, і ярові вимерзнуть.
Вважається, що в Страсну середу талий сніг наділяється чудодійними захисними властивостями. Саме тому наші предки в цей день збирали талу воду, її солили торішньою четверговою сіллю і окроплювали нею худобу для захисту від хвороб і пристріту.
Також у Велику середу прийнято було читати заговори на воду для захисту від нещасть, хвороб і негативу.

Піст у Страсну середу
У понеділок і середу Страсного тижня можна їсти лише хліб, овочі і фрукти. Згідно зі статутом Церкви, Велика середа – день сухоїдення. Можна вживати рослинну їжу без термообробки і масла.

Священномученик Василій, пресвітер Анкирський
4 квітня - Страсна середа


Священномученик Василій був пресвітером в Анкирі Галатійській. Під час широкого розповсюдження аріанської єресі він закликав свою паству твердо триматися Православ’я. За це святий Василій був позбавлений священного сану місцевим аріанським собором, але на Палестинському Соборі 230 єпископів він був відновлений у сані пресвітера. Святий Василій відкрито продовжував свою проповідь, викриваючи аріанів, за що став жертвою переслідувань і піддався тортурам як людина, нібито небезпечна для держави.

Для відвернення святого Василія від Православ’я до нього були приставлені два відступники - Єлпідій і Пегасій. Однак святий лишився непохитним і за це знову піддався катуванням. Коли ж у місто Анкиру прибув імператор Юліан Відступник (361 - 363), святий Василій на суді перед ним мужньо сповідував Христа, а імператора викрив за відступництво. Юліан наказав вирізати паски зі шкіри із спини святого. Однак святий пресвітер Василій мужньо перетерпів цю страшну муку.

Коли ж святого почали палити і колоти розпеченими прутами в плечі і живіт, він у муках впав на землю і голосно молився: “Світло моє, Христе! Надіє моя, Ісусе! Пристане тиха для гнаних хвилями! Дякую Тобі, Господи Боже отців моїх, за те, що Ти вирвав душу мою з пекла найглибшого і зберіг в мені Ім’я Своє незаплямованим! Нехай переможцем закінчу я своє життя і успадкую вічний спокій за обітницею, даною отцям моїм від Тебе, Архієрея Великого Ісуса Христа, Господа нашого! Тепер же прийми з миром душу мою, що перебуває незмінно в цьому сповіданні! Ти милосердний і Твоє милосердя велике, Що Живе й Перебуває повіки, амінь”.

Промовивши таку молитву, весь сколотий розпеченими прутами, святий ніби заснув солодким сном, віддавши свою душу в руки Божі. Священномученик Василій помер 29 червня 362 року. Пам’ять його заради свята святих апостолів Петра й Павла була перенесена на 22 березня (4 квітня за новим стилем).

Свята мучениця Дросида, дочка імператора Траяна

4 квітня - Страсна середа

Свята мучениця Дросіда була дочкою імператора Траяна (98 - 117), жорстокого гонителя християн. У 99 році він відновив існуючий раніше закон, який забороняв таємні товариства і побічно стосувався християн, а в 104 році видав спеціальний закон проти християн. Починаючи з цього року, гоніння тривали до кінця його правління. У той час тіла убитих християн часто залишалися непохованими для залякування інших. П'ять дів-християнок: Аглаїда, Аполлінарія, Дарія, Мамфуса і Таїсія взяли на себе подвиг хоронити християн. Вони таємно забирали тіла мучеників, помазували їх пахощами, обвивали пеленами і ховали. Дізнавшись про це, царівна Дросида, таємна християнка, яка ще не прийняла Хрещення, попросила святих дів взяти її з собою, коли вони підуть здійснювати поховання християн. За порадою нареченого святої Дросиди, придворного сановника Адріана, біля убитих була виставлена варта, щоб схопити тих, хто їх хоронить. У першу ж ніч свята Дросида і п'ять дів були схоплені. Дізнавшись серед в'язнів свою дочку, Траян велів утримувати її окремо в надії, що вона схаменеться. Решта святих дів були засуджені до спалення в печі, в якій розплавляли піч. Вони мужньо прийняли кару і сподобилися мученицьких вінців. З міді, змішаної з прахом мучениць, спалених у печі, були викувані триніжки для нової лазні Траяна. Однак поки в бані стояли ці триніжки, ні одна людина не могла туди увійти: кожен, хто переступав поріг, падав замертво. Коли жерці зрозуміли, чому так відбувається, вони дали раду винести триніжки.
Тоді Адріан запропонував імператору розплавити триніжки і зробити з них п'ять статуй голих дів, схожих на страчених мучениць, і для паплюження і наруги поставити ці статуї перед входом в імператорську баню. Траян погодився. Коли статуї були поставлені, імператор побачив уві сні п'ять чистих овечок, що пасуться в раю, і пастуха, який сказав йому: "О, найбеззаконніший і нечестивий царю! Тих, зображення яких ти задумав виставити для паплюження, Добрий і Милосердний Пастир відняв у тебе і поселив тут, куди з часом прибуде і чиста Агниця Дросида, дочка твоя ". Прокинувшись, беззаконний Траян прийшов в шаленство і наказав затопити дві величезні печі і топити їх щодня. На печах було вивішено царський наказ: "Мужі галилеяни, що поклоняєтесь Розп'ятому, позбавте себе від безлічі мук, а нас від трудів - принесіть жертви богам. Якщо ж зробити цього ви не бажаєте, то нехай кожен з вас добровільно, яким хоче способом, ввергає себе в цю піч ". Багато християн добровільно йшли на муки.

Дізнавшись про це, свята Дросида вирішила також прийняти мученицьку смерть за Христа. У своєму висновку вона піднесла молитву про те, щоб Господь допоміг їй непомітно вийти з темниці. І Бог почув її молитву: вартові заснули. Опинившись на волі, свята Дросида попрямувала до печі, але стала роздумувати про себе: "Як я піду до Бога, не маючи на собі шлюбного одягу, (тобто не прийнявши Хрещення), адже я нечиста. Але, Цар царюючих, Господи Ісусе Христе , заради Тебе я залишила моє царське становище, щоб Ти удостоїв мене бути хоч воротаркою в Царстві Твоїм. Охрести ж мене Ти Сам Духом Твоїм Святим ". Помолившись, свята Дросида помазала себе святим миром, яке захопила з собою, і, тричі занурюючись у воду, вимовила: "Охрещується раба Божого Дросида в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа". Сім днів ховалася свята, віддаючись посту і молитві. В цей час її знайшли християни і з її розповідей дізналися про всі події. На восьмий день свята мучениця Дросіда пішла до розжареної печі і кинулася у вогонь.

Преподобний Ісаакій Далматський
4 квітня - Страсна середа


Преподобний Ісаакій жив у IV столітті, прийнявши постриг, подвизався в пустелі. В роки царювання імператора Валента (364 - 378), ревного прихильника єресі Арія, почалися переслідування православних, закривали і руйнували храми. Дізнавшись про гоніння, преподобний Ісакій покинув пустелю і прийшов у Константинополь, щоб утішати й зміцнювати православних. В цей час варвари-готи, які жили по Дунаю, пішли війною на імперію. Вони захопили Фракію і попрямували до Константинополя. Коли імператор Валент виходив з військом зі столиці, преподобний Ісакій, звернувшись до імператора, голосно вигукнув: "Цар, відчини храми православним, і тоді Господь допоможе тобі!". Але імператор, не звертаючи уваги на слова ченця, самовпевнено продовжував шлях. Тричі повторював преподобний своє прохання і пророцтво. Розсерджений імператор наказав кинути преподобного Ісаакія в глибокий яр, порослий колючим терням. На дні яру було болото, вийти з нього було неможливо. Але преподобний допомогою Божою залишився живий, вийшов, наздогнав імператора і сказав: "Ти хотів погубити мене, але святі Ангели вивели мене з прірви. Послухай мене, відкрий храми православним і переможеш ворогів своїх. Якщо ж не послухаєш мене. То не повернешся живим, але загинеш у вогні ". Імператор здивувався сміливості старця й наказав своїм наближеним Сатурніну і Віктору взяти преподобного і тримати в ув'язненні до його повернення.

Незабаром збулося пророцтво святого. Готи перемогли і почали переслідувати грецькі війська. Імператор разом зі своїм воєначальником-аріанином сховалися в сараї з соломою і були спалені, тими, що наступали. Після звістки про загибель імператора преподобного Ісаакія звільнили і стали вшановувати як пророка Божого. Коли на престол був обраний святий цар Феодосій Великий (379 - 395), він за порадою Сатурніна і Віктора закликав до себе старця, зустрів його з великою честю, просив святих молитов і виконав всі його настанови: вигнав аріан з Константинополя і повернув православним храми. Преподобний Ісаакій хотів повернутися в пустелю, але Сатурнін і Віктор упросили його не йти з міста і захищати його молитвами. У передмісті Константинополя вони збудували для святого житло, куди до нього зібралися ченці. Так виникла обитель, ігуменом і духовним наставником у якій був преподобний Ісакій. Він опікувався також і мирянами, багато допомагав бідним і стражденним. Досягнувши глибокої старості, преподобний Ісакій поставив замість себе ігуменом преподобного Далматія (пам'ять 3 серпня), на ім'я якого став називатися монастир. Упокоївся преподобний Ісакій в 383 році.
4-04-2018, 09:30
Коментарів 0 Переглядів 1 716

Теги -
Буковинців закликають економити електроенергію у години пікового навантаження
Вартість вилученого товару визначатиме спеціаліст-експерт.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Спортивний об’єкт планували оновити, але поки що цього не можуть зробити


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.