RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівецька міськрада звернулась до ВРУ про необхідність ухвалення Закону про правонаступництво України щодо УНР

Чернівецька міська рада схвалила своє звернення до Верховної Ради України щодо необхідності ухвалення Закону України "Про правонаступництво України щодо Української Народної Республіки". За це рішення проголосувало 26 депутатів.

Про це повідомляє прес-служба мерії.

У зверненні, зокрема, йдеться:

“У 2018 році Україна відзначає століття проголошення незалежності Української Народної Республіки (УНР). Саме в цей час українська державність була відновлена після понад двох століть перебування українських земель під імперською окупацією.

22 січня 1918 року Українською Центральною Радою було прийнято IV Універсал, яким проголошено незалежність УНР. Універсал проголосив Українську Народну Республіку "самостійною, ні від кого незалежною, вільною суверенною державою українського народу".

УНР мала всі ознаки незалежної держави: власні державні кордони, військо, органи влади, законодавство, грошові одиниці, державні символи, здійснювала самостійну зовнішню політику. УНР була повноцінним суб’єктом міжнародного права.

Унаслідок бойових дій Російської Соціалістичної Федеративної Радянської Республіки (РСФРР) упродовж 1917–1921 років проти Української Народної Республіки територія нашої держави була окупованою аж до 23 серпня 1991 року.

Слід сказати, що дії РСФРР щодо УНР підпадають під всі ознаки окупації, встановлені Гаазькою конвенцією 1907 року. Так, зайнявши територію УНР, РСФРР встановила на ній свої органи управління, законний український уряд було позбавлено можливості здійснення своєї влади на рідній землі.

Окупація території УНР не означає, що українська нація втратила право на державний суверенітет. Виразником цього права залишилися державні інституції УНР, які продовжували діяти за межами України.

Водночас боротьба за визволення українських земель та возз’єднання їх в Українській Самостійній Соборній Державі продовжилась у 1920-1940 роках на теренах Західної України, де активно діяли Українська Військова Організація й Організація Українських Націоналістів, а згодом – Українська Повстанська Армія. Фактично збройний опір української нації було придушено окупаційним комуністичним режимом лише наприкінці 50-х років XX століття.

Варто наголосити на тому, що після окупації території України більшовицькою Росією, за кордоном був утворений Уряд УНР в екзилі – Державний центр УНР, який виконував свої функції в еміграції аж до відновлення в 1991 році незалежності Української Держави та формування легітимних органів влади. Знаково, що 22 серпня 1992 року Державним центром УНР було здійснено акт передачі повноважень УНР і атрибутів державної влади УНР (прапор, державна печатка й президентські клейноди) новообраному легітимному Президентові України.

Отже, беззаперечним є факт правонаступництва України від Української Народної Республіки.

На жаль, на законодавчому рівні дотепер не визнано ні правонаступництва України щодо Української Народної Республіки, ні самого факту окупації України в період 1921–1991 років.

З огляду на викладене, звертаємося до Верховної Ради України та вимагаємо невідкладно ухвалити Закон України "Про правонаступництво України щодо Української Народної Республіки", у якому:

– проголосити, що Україна є правонаступницею Української Народної Республіки;

– визнати, що в період з 18 березня 1921 року до 23 серпня 1991 року Україна мала правовий статус окупованої країни;

– задекларувати, що Україна не є відповідальною за злочини, скоєні тоталітарним комуністичним режимом у період окупації її території з 18 березня 1921 року до 23 серпня 1991 року;

– встановити, що Російська Федерація – як правонаступниця колишнього СРСР – є винною в злочинах, скоєних проти українців тоталітарним комуністичним режимом у період окупації території України з 18 березня 1921 року до 23 серпня 1991 року”.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
7-02-2018, 22:44
Коментарів 0 Переглядів 1 462

Теги -
Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!