RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Через зміни клімату побільшало буревіїв

Два останні урагани у вересні, які пронеслися територією Буковини і Чернівцями, наробили чимало лиха.

За прогнозами кліматологів, глобальне потепління призведе до збільшення кількості природних стихійних явищ і катаклізмів.

Минулий рік був найтеплішим

– Причиною утворення вітрів є перепад атмосферного тиску, – пояснив директор навчально-наукової геофізичної обсерваторії ЧНУ Андрій Ніколаєв. – Сильні вітри утворюються там, де контактують різні повітряні маси – теплі та холодні. Як приклад, – ураган, який пройшов сьомого вересня. Тоді була зафіксована швидкість вітру 20 метрів за секунду.

А середня швидкість вітру в нас становить приблизно три-вісім метрів за секунду. Раніше якщо було 12 метрів за секунду, то це вважалося небезпечним явищем. Зараз, як бачимо, вітри набагато сильніші. Але їхня швидкість зростає здебільшого в першій половині осені. У другій таких явищ не спостерігається. Сильні вітри можуть бути навіть влітку, коли спекотно, а потім температура різко знижується.

За словами А. Ніколаєва, зміни клімату на Буковині розпочалися з 1989 року і тривають досі. "Причому останній чотирирічний період був найбільш інтенсивним, – зауважив науковець. – Минулий 2016-ий рік був найтеплішим за всі роки метеорологічних спостережень. Глобальне потепління, яке спостерігається останніми роками, супроводжуватиметься збільшенням кількості аномальних катастрофічних явищ, зокрема буревіїв, ураганів, смерчів, посух. Не стане винятком і Буковина. За час моєї роботи в обсерваторії найсильніший буревій у Чернівцях стався десять років тому. Швидкість вітру сягала 18-20 метрів за секунду. Дерева виривало з корінням, зносило дахи будинків обривало електричні дроти".

Слід звикати до стихійних явищ

– Максимальна швидкість вітру, яка була зафіксована в Україні за час спостережень, становила 50 метрів за секунду, або ж 180 кілометрів за годину, – розповіла начальник відділу кліматології Центральної геофізичної обсерваторії Олена Доніч. – Це сталося 24 грудня 1947 року на метеостанції Ай-Петрі в Криму. Відтоді такого сильного вітру не було. Середні швидкості вітру на території України варіюють у діапазоні 2-4 метрів за секунду. Взимку вони можуть досягати 5-8 метрів за секунду. Україна входить до зони західних вітрів помірного поясу. Проте останніми роками збільшилася кількість ураганів. Вже стало звичним, коли влітку несамовита спека змінюється буревієм. Якщо подивитися на карту вітрів України, то найпотужніші дмуть у степовій зоні, де немає насаджень, а також на високогір’ї Карпат, де масово вирубують ліси.

– В Україні істотно побільшало буревіїв, коли сила вітру становить навіть 25 метрів за секунду, та смерчів,– говорить Вiра Балабух, завідувач вiддiлу синоптичної метеорологiї Українського науково-дослiдного гiдрометеорологiчного iнституту. – Такi явища почастішали через клiматичнi змiни, коли через перепади тиску в будь-який момент можуть утворитися смерчi. Вони виникають дуже швидко, а тому прогнозувати їх украй важко. Отож нам слід звикати до частіших стихійних явищ: ураганів, буревіїв та смерчів.

Міжнародна група експертів оприлюднила звіт про стан глобальної зміни клімату на планеті. У підготовці взяли участь науковці зі 195 країн. Вони дійшли висновку, що від погоди слід очікувати багато несподіванок та нових катаклізмів. У звіті зазначається, що з початку минулого століття середня температура земної поверхні зросла на 0,85 градуса. При цьому найтеплішими були останні десятиріччя. Земля ще так не нагрівалася протягом 1400 років. За прогнозами науковців, якщо не зменшити кількість викидів парникових газів, то до 2100 року температура підвищиться на понад два градуси й зростатиме далі.

За прогнозами вітчизняних метеорологів, через 30 років урагани та повені в Україні стануть нормою. У найближче півстоліття середньорічна температура в країні підвищиться на два-три градуси. І помірний клімат може перетворитися на вологий та спекотний середземноморський.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
21-10-2017, 16:23
Коментарів 0 Переглядів 1 850


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!