RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Влада міста має знати, чого хоче городянин. Як учасники «Школи мерів» планують змінювати Чернівці

На початку вересня цього року приблизно 40 учасників третьої програми "Школа Мерів" з усієї України взяли участь у стажуванні в п’яти містах Польщі. Вони вивчали досвід трансформацій і стратегічного розвитку сусідньої країни на прикладі польських міст: Любліна, Бидгоща, Гдині, Сопота і Гданська.

Серед активних учасників проекту були і двоє чернівчан – Олексій Попович та Крістіна Павлик, котрі спільно зі своїми колегами з інших міст завдяки польському досвіду навчалися формувати стратегії міст для їх успішної реалізації.

Які знання вони здобули у Польщі, та як вони планують реалізовувати зміни у Чернівцях? Про це у них поцікавився кореспондент molbuk.ua

"Розвинені міста – одна з надій сучасної Польщі"

Олексій ПОПОВИЧ, лідер команди з Чернівців програми "Школа мерів"

Влада міста має знати, чого хоче городянин. Як учасники «Школи мерів» планують змінювати Чернівці


Упродовж стажування ми мали безліч офіційних зустрічей з представниками муніципалітетів. У кожному з цих міст ми зустрічалися з мерами, віце-мерами, або з ключовими керівниками муніципалітетів.

У кожного з польських міст існує своя стратегія, яка не є простим документом, який зберігається на полиці. Це дійсно той документ, той напрямок, за допомогою якого місто розвивається.

У чому відмінність стратегій польських міст від наших формальних стратегій? У Польщі вони розробляються і узгоджуються з місцевими мешканцями. Сіті-менеджери нам демонстрували, скільки круглих столів, дискусій та громадських обговорень вони проводять… Вони доводять, що лише у взаємодії із владою та громадськими організаціями ця стратегія виконується та ефективно діє.

Поляки реалізують дуже багато справ за допомогою фінансування з ЄС. Крім того, вони мають можливість навчатися реалізовувати якісь проекти самостійно, без якихось додаткових коштів. А ще важливо, що вони розуміють, що саме вони є владою. І це допомагає їм бути набагато сильнішими, на мій погляд, ніж ми, у частині включення активного населення у процес управління містами.

Коли люди залучені у процеси управління містом, то, на мою думку, вони усвідомлюють свою співвідповідальність за ці процеси, вони здатні значно краще оцінювати наслідки від того чи іншого впливу. Тобто, якщо в нас люди чекають, що їм хтось щось зробить, що їм хтось щось винен – скажімо, мер, міська рада чи керівник якогось департаменту, то у Польщі люди самі розуміють, що вони в процесі, спільно з місцевою владою зобов’язані щось робити. У цьому й полягає культура співуправління містом, яка дуже поширена у сусідній країні.

Влада міста має знати, чого хоче городянин. Як учасники «Школи мерів» планують змінювати Чернівці


Керівництво муніципалітетів постійно дізнається і вивчає, що насправді потрібно мешканцям міста. Для цього влада проводить опитування жителів – для того, щоб дізнатися, який напрямок руху необхідно обрати владі. Скажімо, місто Гдиня, де ми побували. Йому близько 100 років, тобто воно дуже молоде. Перше враження, яке з’являється, коли ти потрапляєш сюди – це пострадянське місто, де немає нічого цікавого, напевне, в першу чергу, через модернову архітектуру 30-х років. На перший погляд, усе таке сіре, квадратне… Але виявляється, що мешканці Гдині найбільше задоволені своїм життям за рейтингом комфортності польських міст.

У Гданську мене дуже вразив юний таксист. Він розповів, що йому 21 рік, він працює в Uber. Свій новий автомобіль він придбав не в лізинг, не в кредит, а за власні зароблені кошти. Крім роботи таксистом, хлопець працює ще на двох роботах – в опері та у театрі. Щоправда, барменом. Але мене дуже вразив його настрій і позитив. Хлопець дуже задоволений своїм життям! Він свідомо не здобував вищу освіту, але він дуже вмотивований, дуже приємний, оптимістичний та комунікабельний. На його прикладі я зрозумів, що в цій країні, якщо людина дуже захоче, то вона має можливість заробити собі на авто навіть у такому юному віці. І локальна влада – одна з надій сучасної Польщі - дуже сприяє їй у цьому!

Такі зміни можна реалізовувати і в Україні. Але варто, щоб у місцевих мешканців існувало розуміння відповідальності за свою участь у процесі створення комфортного міста. Якщо люди співзалучені до якогось процесу, то вони мусять бути зацікавленими у результаті, та розуміють свою персональну відповідальність – чи буде ця стратегія виконуватись, чи ні?

Може скластися враження, що стратегія розвитку міст – це якийсь унікальний документ, який має на меті здійснити якісь прориви у напрямку розвитку. Насправді дуже важливим є виконання цієї стратегії. Бо можна мати ідеальну стратегію, але можна її не дотримуватися і не виконувати. У казначея міста Гданська мені сподобалась одна цитата – "Можна мати прекрасну стратегію, можна мати місію, візію. Але якщо у вас немає грошей, то ця стратегія нічого не вартує". Тобто, стратегія - це інструмент, але не самоціль. Тобто, не треба стратегії для стратегії. Потрібна стратегія для розвитку.

Результатом нашого навчання у "Школі мерів" має стати створення першого драфту такої стратегії розвитку Чернівців. За такий короткий період нереально створити якісний документ. Але ми розуміємо, завдяки, в тому числі, цій програмі, як вона має бути створена. Тому ми, маючи польський досвід, і досвід участі у "Школі мерів", почали все це з опитування. Ми провели соціологічне опитування населення, анкетування представників чернівецького бізнесу.

27 вересня ми провели стратегічну сесію в рамках "Школи мерів", куди запросили представників бізнесу, громади і влади. Слід зазначити, що це вже другий подібний захід, у організації якого я брав участь. У травні цього року ми уже проводили схожу стратегічну, або, швидше, візійну сесію, участь у якій взяли провідні підприємці міста, яку провів Павло Шеремета, керівник майстерні стратегій proryv.in.ua, екс-міністр економічного розвитку і торгівлі. Одним з результатів цієї зустрічі було створення громадської організації "НадихаюЧе місто", яка займається розробкою Стратегії розвитку Чернівців.

На стратегічну сесію в рамках "Школи мерів", ми вже запросили і представників бізнесу, і представників громади, і представників місцевої влади. І треба віддати належне та подякувати, що цього разу до нас прийшов і мер, і голови деяких фракцій Чернівецької міськради, і члени виконкому, і керівники департаментів. Ми ознайомили їх з результатами проведених опитувань та спробували разом з’ясувати, де наше місто перебуває в цей момент куди воно рухається. Саме ця інформація нам необхідна для того, щоб розробити шляхи ефективного використання наших ресурсів, і залучення зовнішніх.



Ми провели SWOT-аналіз, проаналізували сильні та слабкі сторони нашого міста і запропонували шляхи покращення використання сильних сторін і зменшення наслідків негативних впливів слабких сторін нашого міста.

"Ми побачили там диво!"

Крістіна ПАВЛИК, учасниця команди з Чернівців програми "Школа мерів"

Влада міста має знати, чого хоче городянин. Як учасники «Школи мерів» планують змінювати Чернівці


Наша поїздка у Польщу була прекрасною можливістю побачити зарубіжний досвід у впровадженні реформ на прикладі сусідньої держави. Не секрет, що колись ця країна перебувала приблизно такому ж рівні, як і Україна. Але чомусь станом на сьогодні можна побачити значно краще її соціально-економічне життя. І, власне, ми їхали, щоб побачити і подивитися та запитати, що ж такого вони робили, чим вони керувалися, які інструменти вони запроваджували, щоб досягти тих результатів.

Що ми побачили? Напевно, диво. Я не думала, що ця країна настільки розвинулась і розцвіла. На сьогодні це перша країна по динаміці ВВП у Європі. Чи можна було би собі таке уявити ще кілька десятків років тому?

Ми не просто практичну сторону вивчали, а мали можливість вийти в місто і переконатися, як воно насправді в реальності.

Влада міста має знати, чого хоче городянин. Як учасники «Школи мерів» планують змінювати Чернівці


Фінальною роботою навчання у "Школі мерів" буде стратегія розвитку міста Чернівців. На жаль, нині у нас ставлення до стратегії досить посереднє – нібито це якийсь документ, в якому виписуються певні показники, на які треба рівнятись, певні цілі міста. І пишуться вони, в кращому випадку, за місяць в якихось владних кабінетах без обговорень з громадськістю.

У Польщі все по-іншому. Там під час створення стратегії влада з’ясовує, що місту потрібно, які є інструменти аналізу того, як зрозуміти, що хоче наш мешканець? І вписують у документ не свої амбіції, а ті положення, які дозволять зробити місто комфортним для усіх людей.

"Формуємо пласт людей, які будуть двигунами місцевого розвитку"

Руслан РОХОВ, засновник та керівник програми "Школа мерів"

Влада міста має знати, чого хоче городянин. Як учасники «Школи мерів» планують змінювати Чернівці


Покликання "Школи мерів" - сформувати нове покоління управлінців та лідерів, які мають системне мислення і бачення перспектив свого міста, і мають достатні навички у менеджменті для того, щоб організувати свою команду на реалізацію стратегії.

Ми хочемо сформувати пласт людей, які будуть двигунами місцевого розвитку, не будуть чекати вказівок згори або вказівок якихось сторонніх осіб. Наша позиція – щоб ці люди мали інклюзивне бачення, не просто бачення, сформоване із позиції міського голови, потенційного або чинного. Це має бути спільне бачення мешканців міста. Тому вкрай важливо при створенні такої стратегії враховувати інтереси місцевих мешканців.

Влада міста має знати, чого хоче городянин. Як учасники «Школи мерів» планують змінювати Чернівці


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
29-09-2017, 18:03
Коментарів 0 Переглядів 1 512

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!