За даними Державної статистики на Буковині зафіксували найвищі ціни серед усіх регіонів країни на деякі види продуктів.
Так, статисти підрахували, що найдорожче продають яловичину та буряк саме у Чернівецькій області: середня ціна яловичини тут становить 123,15 грн/кг, а найнижча середня ціна - 93,15 грн/кг - у Полтавській області.
Аналогічно буряк в Чернівецькій області продають за 8,12 грн/кг, а найнижча ціна - 4,76 грн/кг у Миколаївській області.
Дивно, чому не потрапила Буковина у рейтинг найвищих цін на свинину, адже і на ринках і в магазинах Чернівців найдорожчі шматки свинини продають за 140-150 гривень. Водночас, статистика показує, що середні найвищі ціни в країні на цей вид м’яса - 106,18 грн/кг (у Херсонській обл), а найнижчі - 89,74 грн/кг у Черкаській обл.
Разом з тим, на сало ціни у різних регіонах відрізняються у кілька разів: так, у Києві зафіксували 91,39 грн/кг сала, а на Тернопільщині - 29,79 грн/кг.
Різниця складає понад 60 гривень.
Водночас, у Чернівецькій області знайшли найдешевшу по всій країні варену ковбасу першого гатунку. Тут в середньому вона коштує 58,06 грн/кг, а найдорожче - 76,67 грн/кг в Одеській області.
Велика різниця у цінах у різних регіонах спостерігається за усіма видами продуктів харчування, в тому числі зі списку соціально-важливих щоденного раціону.
Директор Українскої асоціації торгових мереж Олексій Дорошенко пояснює, що відповідальність за такомий значний перекосі у цінах лежить на органах статистики та моніторингу, які зазнали "повної катастрофи". Уряд зобов’язаний серйозно взятися за ці галузі, оскільки всі економічні розрахунки Кабміну базуються саме на даних Державної статистики.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
11-08-2017, 13:42
0
2 038