RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Буковинцям відмовляють у роботі через вік і стать

Офіційна статистика свідчить, що кожен десятий буковинець у службі зайнятості — людина передпенсійного віку. Якщо зважити на те, що офіційно враховують тих, хто звернувся до центрів зайнятості, то справжня цифра може бути більшою. Вікова дискримінація чи ейджизм — коли людину не беруть на роботу через її вік (замолода, застара чи інше) — явище поширене. Такого висновку дійшов кореспондент "Громадського радіо" при підготовці даного матеріалу.

Начальник відділу організаційної та інформаційної роботи Чернівецького обласного центру зайнятості Наталія Гаврада зауважила, що для того, щоб подати заявку на вакансію, роботодавцям заборонено вказувати вік. Хоча, під час співбесіди невідомо, що каже працедавець тим, хто прийшов на співбесіду і за якими критеріями їх обере.

"З початку 2016 року до служби зайнятості звернулось за послугами 15 290 осіб. Якщо говорити про віковий зріз, то у віці від 15 до 17 років звернулось дві особи. У віці до 35 років — майже 40%, від 36 років до передпенсійного віку — 52%, а люди передпенсійного віку (жінки від 53, а чоловіки від 58 років) — лише10%", — зазначає Наталія Гаврада.

Вона також зауважила, що до служби зайнятості не звертались люди зі скаргами, що їм відмовили у працевлаштуванні за віковою ознакою. Центр зайнятості, в свою чергу пропонує вирішити проблему з працевлаштуванням людей старшого віку шляхом освітніх програм.

"Людям від 45 років видається ваучер. І саме за допомогою цього ваучера здійснюється перепідготовка, спеціалізація, підвищення кваліфікації за пріоритетними напрямками економіки. Тому, якщо людина в 45 не може влаштуватись на роботу, то вона може здобути ще одну додаткову освіту", — пояснює вона.

Вказаний ваучер надається безкоштовно. Деталі щодо отримання безкоштовного ваучеру на проходження освітніх програм можна дізнатись на сайтіДержавної служби зайнятості.

Однак вікова дискримінація стосується не тільки старших людей, а й молодих, особливо, жінок. В цьому переконана Наталія Батракова, виконавча директорка Центру громадської активності “Синергія”.

"Якщо ми взагалі говоримо про вікову дискримінацію, то тут варто розрізняти жінок і чоловіків по віку. Якщо ми говоримо про жінок, то вікова дискримінація буде спостерігатись у молодому віці, коли жінки чи молоді дівчата тільки закінчують навчання. Мотивація роботодавця тут дуже проста. Кожен роботодавець думає, що дівчина вийде заміж, народить дитину і буде у відпустці по догляду за дитиною. А через три роки може народити іншу дитину. І, фактично, 5-7 років у кар’єрному зрості в житті жінки випадає. При цьому ніхто не запитує дівчину, чи вона взагалі планує виходити заміж, чи вона планує народжувати дитину. Але оце стереотипне мислення, що жінка повинна вийти заміж і народити дитину, воно створює оцей ефект дискримінації", — зазначає Наталія Батракова.

За її словами, така подвійна дискримінація досить поширена.

"Якщо говорити про чоловіків, то вікова дискримінація тут спостерігається у віці від 45 років. Хоча якщо говорити про їх досвід, знання, про ті навички, які має ця вікова категорія, то вони є доволі конкурентно спроможні на ринку праці", — впевнена вона.

Олена працює в приватній фірмі більше 10 років. Вона стверджує, що людям передпенсійного віку надзвичайно важко знайти роботу. Особливо жінкам.

"Можна влаштуватись ще прибиральницею, двірником. Але на роботу, яка високооплачувана, на яку потрібен відповідний рівень освіти, практично неможливо влаштуватись жінці і чоловіку після 45 років. Тому що людину беруть з перспективою, щоб її навчити, щоб вона трошки попрацювала на підприємстві, щоб була якась віддача. А людина передпенсійного віку практично вже допрацьовує до пенсії, вона стомлена, їй важко. Сучасні технології не відповідають їхньому рівню знань", — зазначає Олена.

Кваліфікований інженер передпенсійного віку Петро кілька років намагався знайти роботу. Однак йому довелось йти в центр зайнятості і там чекати на пенсію.

"Вони (роботодавці — примітка редакції) шукають різні приводи, прихованого характеру питання під час співбесіди, щоб людина своїми відповідями сама себе налаштувала, що вона вже не годиться для такої посади", — вважає Петро.

До кого ж звернутись людям, яких не приймають на роботу у зв’язку з віком? Ми вирішили поцікавитись в Чернівецькому відділенні Держінспекції праці. В прокуратурі Чернівецької області нас так само скерували до Держслужби з питань праці. Там нам повідомили, що наразі їх з’єднали з Держгірпромнаглядом і треба звертатись до ни. Три дні ми намагались отримати коментар від обласного відділення установи. Схоже, після минулорічного з’єднання цих установ в одну Державну службу з питань праці, в Чернівецькій області не дуже розібрались з повноваженнями та компетенціями. Адже, відповідно до положення про Держслужбу, та “здійснює державний контроль за дотриманням вимог законодавства про працю, зайнятість населення в частині дотримання прав громадян під час прийому на роботу та працівників під час звільнення з роботи”.

"Справа в тім, що це не наше питання. Ми ж не влаштовуємо на роботу. Ми тільки перевіряємо питання, щоб там все було нормально, щоб виплати були, щоб легалізовано все було. Це не наше питання", — повідомили нам в управлінні Держгірпромнагляду в Чернівецькій області.

Постраждалим від ейджизму в Чернівецькій області, схоже, залишається лише звертатись до суду.

Надія Вірна з Чернівців для "Громадського радіо"

Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Igor
29-07-2016, 18:11
Коментарів 0 Переглядів 2 206

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!