RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У липні – 40 градусів, у серпні – бурі

Протягом трьох літніх місяців очікуються всі види природних стихій: спека, гроза, град, буря, шторм.

Червень на Буковині почався дощами, але така погода є звичною для регіону, запевнила начальник обласного гідрометеоцентру Тетяна Негадайлова.

Рекордної посухи не очікується

– Дощі у червні для нас норма, але ми про це вже забули за останні сухі чотири роки, – зауважила пані Тетяна. – Нинішні дощі є дуже сприятливими для регіону: поповняться підземні води, підніметься рівень води в криницях. На річках Буковини спостерігається невеликий паводок без негативних наслідків, що теж корисно для промивання русел. Загалом у червні в області очікується комфортна погода з короткочасними опадами і денною температурою повітря +20-25 градусів. Це трохи вище за норму, але нижче, ніж торік.

Справжнє літо, за словами завідувача відділу кліматичних досліджень та довготривалих прогнозів погоди Українського метеорологічного науково-дослідного інституту Вазіри МАРТАЗІНОВОЇ, почнеться після 10 червня. Хоча температура повітря не прогріватиметься більше ніж на 28 градусів. Через кожні три-чотири дні очікуються дощі. А в середині місяця – із сильними грозами і штормовими явищами. Після 20 червня знову повернеться спека – до плюс 30 градусів.

– Літо 2016 року буде мінливим, із нестабільною погодою, – прогнозує В. Мартазінова. – Хоча рекордно затяжної посухи або рекордно затяжних дощів не очікується. Спекотні періоди будуть нетривалі. Найгарячіше буде в липні. В окремі дні температура повітря в затінку прогріватиметься до 34 градусів, а на сонці – навіть до 40. Уночі ж знижуватиметься до 20-22 градусів. Дощі очікуються лише на початку, в середині й наприкінці місяця, відповідно по два-три дні. З 10 по 20 липня прогнозуємо суху декаду – без опадів. Найбільше рясних дощів очікується в серпні, зокрема з 13 по 16. А на початку місяця можливий град і навіть буря. Зате кінець серпня потішить сухою і теплою погодою.

При кульовій блискавці не рухатися

Останніми роками в Україні через спекотну погоду влітку спостерігаються сильні грози з блискавками і навіть смерчами.

– Під час грози може утворитися кульова блискавка, яка є вкрай небезпечною, – запевнив директор науково-аналітичного центру, кліматолог Василь ТРОЦЮК. – Вона вибухає, щойно торкнеться чогось. Тому під час негоди необхідно зачинити всі двері та вікна. Якщо кульова блискавка проникла до вашого помешкання, то треба або лягти на підлогу, або завмерти і не рухатися. І обов’язково відкладіть від себе мобільний телефон, бо завдяки заряду він притягує її. Смерч зароджується на висоті приблизно 3-10 кілометрів, а тоді опускається вниз. Він має вертикальну вісь обертання, повітря рухається проти годинникової стрілки зі швидкістю понад 50 кілометрів за годину. Його ширина в середньому становить від 50 до 100 метрів, а пройти він може до кілометра-півтори. Тривалість цього явища – від п’яти хвилин до півгодини.

– Ще півстоліття тому смерчі фіксували на території України лише раз на 10 років, – розповів старший науковий співробітник Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту Борис ЛЄСКОВ. – Але через зміни клімату ці явища почастішали, а їхні прояви стали інтенсивнішими. Останнім часом таке стається щороку. У 2000 році потужний смерч на Вінниччині "випив" воду зі ставка разом із жабами та рибою й "виплюнув" їх на відстані півтора кілометра. Його жертвами ставали тварини, люди. Врятуватися від смерчу можна. Головне – не стояти на його шляху. За можливості заховатися в підвалі, де він не дістане.

Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Надія Будна
10-06-2016, 10:28
Коментарів 0 Переглядів 6 209

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.