RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Топ-11 чернівчан, які просувають своє місто у світі

Редакція сайту molbuk.ua склала рейтинг чернівчан, які на нашу думку, завдяки своїй діяльності у сфері культури, мистецтва, науки та виробництва, найбільше просувають місто у світі.

Sasha Boole (Саша Буль), фолк-сінгер

Топ-11 чернівчан, які просувають своє місто у світі


Творчість Олександра Буліча з Чернівців – талановитого виконавця фольк-сцени – відома і в Україні, і далеко за її межами. Виконавець грає на гітарі, стомп-боксі та губній гармошці, наслідуючи традиції американських фольк-сінгерів. З концертами Сашко об’їздив ледь не всю Україну та Європу. Левова частина шанувальників творчості Буля – у Польщі, яку музикант регулярно відвідуває з концертами.



На початку 2016 року Саша Буль, за версією видання ВВС Україна, потрапив до рейтингу українців, які заявили про себе світові.


Святослав Померанцев, президент літературної корпорації Meridian Czernowitz

Топ-11 чернівчан, які просувають своє місто у світі


Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz протягом останніх шести років став своєрідною культурною візитівкою Чернівців. Літературні імпрези, які традиційно проводяться у нашому місті в перші вихідні вересня, привабили тисячі туристів та прихильників сучасної поезії з різних куточків України та світу.

Фестиваль є також платформою для презентації українських письменників на літературних форумах Європи та світу, в тому числі на "Olympics poetry festival", "Poesiefestival Berlin", Ляйпцизькому книжковому ярмарку, Стокгольмському поетичному фестивалі, Каталонському фестивалі та на фестивалі відео-поезії в Норвегії.

Ініціатором проекту, який робить наше місто впізнаваним у світі брендом, став чернівчанин Святослав Померанцев.


Олег Ангельський, вчений, інженер-оптик

Топ-11 чернівчан, які просувають своє місто у світі


Олег Ангельський – вчений, перший українець, нагороджений премією імені Галілео Галілея. Сфера наукових інтересів: голографія, статична та кореляційна оптика. Автор понад 300 статей у рейтингових міжнародних журналах, автор та співавтор шести монографій, опублікованих у США.
Завдяки працям Олега Ангельського Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича щорічно посідає високі позиції у рейтингах вузів.

Нещодавно науковці кафедри кореляційної оптики Інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук ЧНУ під керівництвом Ангельського зробили відкриття, яке може замінити хіміотерапію в онкології більш прогресивним і менш травматичним для організму методом.


Пауль Пшенічка, вчитель фізики Чернівецького ліцею №1

Топ-11 чернівчан, які просувають своє місто у світі


Один з найкращих педагогів міста, один із засновників методу проектно-орієнтованого навчання у школах і лауреат премії Intel. Народився 28 грудня 1946 року в Чернівцях. Закінчив фізичний факультет ЧНУ. Вчителює з 1976 року. Заслужений учитель України. У 2004 році його визнали найкращим вчителем фізики світу. Почесний член Лондонського інституту фізики. Президент Чернівецького молодіжного наукового товариства "Квазар". Викладав англійською та німецькою мовами у провідних вузах світу, зокрема в Гарвардському університеті. Учні Пауля Пшенічки – переможці національних та міжнародних конкурсів та олімпіад у сфері фізики та астрономії.


Лук’ян Анатичук, вчений у галузі термоелектрики та технології матеріалів для перетворювачів енергії

Топ-11 чернівчан, які просувають своє місто у світі


Академік Національної академії наук України (1992).

Народився 15 липня 1937 року в селі Колінківці Хотинського району, в родині вчителів. Після закінчення у 1960 році Чернівецького державного університету Лук’ян Анатичук займається науковими дослідженнями у сфері термоелектрики.

Лук’ян Анатичук — організатор міжнародних форумів з термоелектрики, які проводяться один раз на два роки. За його ініціативою у 1994 році створено Міжнародну термоелектричну академію, до складу якої увійшли провідні спеціалісти з 20 країн світу — США, Англії, Франції, Японії, Італії, Росії, України та інших держав.


Сергій Колісник, художник, рок-музикант

Топ-11 чернівчан, які просувають своє місто у світі


Картини чернівецького митця Сергія Колісника здобули популярність у шанувальників мистецтва в Європі. Неодноразово проводив свої персональні виставки у Німеччині та Бельгії.

Народився 19 липня 1965-го в місті Барнаул Алтайського краю в Росії. Через три роки родина переїхала в Дніпропетровськ, потім у Чернівці – батьків-артистів направили в муздрамтеатр імені Ольги Кобилянської.

Закінчив Вижницьке художнє училище. В училищі організував рок-формацію "Різдво". 1990 у Бельгії відбулася перша його персональна виставка. 1997-го повернувся до Чернівців, започаткував музичний гурт "Олово". Пише картини та ікони. ¬Останні – присвячені Майдану й героям Небесної сотні.


Олександр Бойченко, літературний критик, письменник

Топ-11 чернівчан, які просувають своє місто у світі


Український літературознавець, колумніст низки українських та закордонних видань. Народився 15 грудня 1970 року в Чернівцях. У 1992 році закінчив ЧНУ за спеціальністю "Російська мова і література".

У 1996 році захистив дисертацію на тему "Суд над Сократом у європейській літературі: функціонування традиційної структури".

До 2010 року викладав зарубіжну літературу в ЧНУ. Був співредактором інтернет-часопису "Потяг 76", колумністом "Українського журналу" (Прага), журналу "Країна" (Київ) і газети "Молодий буковинець".

У 2005 і 2008 роках — учасник стипендіальної програми міністра культури Польщі Gaude Polonia.

З 2010 року зосереджується на творчій роботі: художній редактор декількох книг, автор шести збірок есе та кількох сотень публікацій у наукових і періодичних виданнях, перекладів на українську з польської та російської.

Перший лауреат премії "Книжка року" у номінації "Найкращий медіакритик".

2015 року за книгу "Більше / Менше" присуджено премію імені Юрія Шевельова, за художню та наукову есеїстику.


Анатоль Федірко, художник

Топ-11 чернівчан, які просувають своє місто у світі


Епатажний український митець. Анатоль Федірко працює у галузі живопису та візуального мистецтва.

1986 року закінчив Київський державний художній інститут (живописний факультет, майстерня професора Сергія Подерев’янського).

З 1987 року бере участь в численних республіканських художніх виставках, а з 1988 року — у всесоюзних та зарубіжних.

Стипендіат уряду Австрії, 1998 рік.

Серед творів: "Зимовий вечір в Києві" (1988), арт-проекти — "Віртуальне малярство" (1994), "Нова реальність. Парк I" (1995), "Таємна вечеря 2000" (1999), "Ранок Батьківщини" (2000–2001).

Автор багатьох провокативних мистецьких проектів, серед яких – пам’ятник письменнику Юрію Андруховичу, пам’ятник олігарху Дмитру Фірташу, а також символічний пам’ятник Арсенію Яценюку у Чернівцях. На одному з кар’єрів міста провів мистецьку імпрезу із розп’яттям на хресті ляльки, схожої на Юлію Тимошенко.


Лев Фельдман, музикант, керівник єврейського джазового оркестру

Топ-11 чернівчан, які просувають своє місто у світі


Лауреат Чернівецької обласної літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича, викладач, котрий за понад 40 років роботи в училищі мистецтв виховав понад сто випускників. Лев Фельдман разом зі своїм оркестром надає традиційним єврейським творам особливого чернівецького звучання.

Оркестр Лева Фельдмана і Абрама Агашкіна виступає у Літньому театрі Чернівців. Відео: Roma Zalevsky


У 2001 році при Чернівецькій єврейській громаді створили оркестр єврейської музики, який складався з 15 музикантів. Група виконує сучасну музику, аранжовану керівником колективу. У репертуарі - близько 30 творів як єврейської та української музики, так і інших народів світу.


Стелла Станкевич, генеральний директор підприємства "Трембіта"

Топ-11 чернівчан, які просувають своє місто у світі


За особистий внесок у розвиток промисловості, ріст обсягів виробництва, впровадження нової техніки та прогресивних технологій Стеллу Омелянівну нагороджено орденом "За заслуги" ІІІ ступеня (1997) та ІІ ступеня (2003), орденом княгині Ольги (2009) та ще численними медалями та відзнаками державного і місцевого рівня. У 2000 році їй присвоєно звання "Заслужений працівник промисловості України".

Народилася 4 липня 1943 року в селі Ошихліби Кіцманського району Чернівецької області. Фах інженера-технолога здобула у стінах Київського інституту легкої промисловості України (нині — Київський національний університет технологій та дизайну) у 1965–1968 роках. Будучи генеральним директором підприємства "Трембіта", Стелла Станкевич приклала всіх зусиль для виведення підприємства на міжнародні ринки. Продукція підприємства, вироблена у Чернівцях, продається в Італії, Німеччині, Франції, США.


Ігор Мисевич, генеральний директор ПП "Артон"

Топ-11 чернівчан, які просувають своє місто у світі


Фірма "Артон" - високотехнологічне виробництво, створене у Чернівцях. Добре знана в Україні та за кордоном завдяки відмінній якості технічних протипожежних засобів. Продукція добре зарекомендувала себе у цілісних багатокомпонентних системах раннього виявлення пожеж і своєчасного реагування на аварійну ситуацію. Ці системи "охороняють" у Москві Київський і Білоруський вокзали, Саяно-Шушенську ГЕС, низку інших важливих виробничих об'єктів.

Підприємство здійснює експортні поставки у 26 країн світу. Скажімо, для Голландії та Німеччини чернівецька фірма виготовляє автономні димові сповіщувачі, які можуть слугувати 10 років без заміни батарейок.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Микола Кобилюк
23-05-2016, 15:21
Коментарів 0 Переглядів 5 789

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.