RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Мер Чернівців закликав обговорити ініціативу про припинення поборів у школах

Декілька міських рад внесли ініціативу про припинення так званих поборів у школах. Механіка прийняття рішень була наступна: зібрали інформацію про ті публічні кошти, про які відзвітували навчальні заклади. У Тернополі ця сума склала близько 3,5 мільйонів гривень. Інші кошти виділили з бюджету.

Про це під час брифінгу 28 березня розповів міський голова Чернівців Олексій КАСПРУК. Він закликав чернівчан долучитися з пропозиціями до цієї дискусії. А також висловив свою точку зору.

-Теоретично при перерозподілі у нас є можливість виділити такі кошти. Але тут є декілька моментів, - сказав Олексій Каспрук. - По-перше, офіційно у наших навчальних закладах ми збираємо набагато більше грошей, ніж у Тернополі. Допомога батьків школам - близько п’яти мільйонів гривень, з яких три мільйони 200 тисяч ідуть на загальношкільні потреби і майже два мільйони гривень на потреби класів. Допомога батьків дитячим садочкам – 3,8 мільйона гривень, з яких 1,4 йдуть на потреби ДНЗ, а 2,4 – на потреби груп.

-Офіційно взято допомоги на баланс у школах і садочках, тобто обліковано, 5 мільйонів 700 тисяч гривень. І тут є як плюси, так і мінуси, - провадить мер. - Ми це питання вивчаємо. У спілкуванні з батьками ми дійшли висновку, що насправді реальний грошовий потік грошей більший, ніж офіційно заявлений. Крім того, я переконаний, що коли батьки збирають кошти на потреби класу, це є самоврядна функція і вони спільно визначають, що першочергове, а на чому можна зекономити чи відкласти. І якщо перевести це у фінансування з бюджету, то зрозуміло, що потреби зростуть в рази і будуть просити ще і "на помідори". А все ми забезпечити не зможемо.

Наступний момент – дуже важливий – це те, що після прийняття такого рішення фактично будь-яке, навіть добровільне, бажання батьків чимось допомогти класу-школі у випадку якоїсь скарги має призвести до покарання вчителя, завуча, директора школи. Тому що ми нібито говоримо про те, що припиняємо будь-який збір допомоги.
Ще один момент – це те, що дрібні фінансові потреби батьки можуть закрити протягом дня чи протягом двох днів. Зрозуміло, що профінансування з бюджету буде затягуватися на тижні, бо є відповідні бюрократичні процедури. Наприклад, потік кран і той же вчитель чи завуч чи завідувачка садочка чи директор школи вже мають когось викликати, платити, укладати угоду. Тож це достатньо проблематично.

-Я був у США у дуже прогресивній сучасній школі, - зазначає міський голова. - І добровільні пожертви колишніх випускників, батьків дітей є значною складовою бюджету розвитку школи.

А ще є психологічний ефект, що жодна заборона не дає стовідсоткового ефекту – це наша ментальність, провадить міський голова.

"Неодноразово забороняли вчителям носити квіти. Чесно кажучи, не бачив результату дії заборон. І головне, що в більшості випадків це повністю добровільна справа як батьків, так і вчителів. Тому готові до дискусій на цю тему. Можливо, ми з бюджету профінансуємо ті статті видатків, які є в усіх школах і на які зараз батьки збирають кошти. Тобто охорона, прибирання і таке інше. Якщо все ж таки переносити витрати на бюджет, то важко буде, на наш погляд, досягти справедливості. Тому що зрозуміло, що сума коштів на одного учня в периферійних школах набагато менша, ніж в елітних гімназіях чи ліцеях. Тоді питання – як фінансувати з бюджету школу? Всіх по мінімуму чи по максимуму чи диференційовано?

Тобто є питання, на які ми разом із громадою хотіли би знайти відповідь для прийняття рішень, - завершує Олексій Каспрук.

Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Галина Олійник
29-03-2016, 00:25
Коментарів 0 Переглядів 2 357

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.