У Чернівцях кухарі, кондитери, студенти та учні профільних навчальних закладів представили свої делікатесні шедеври.
У дворику ратуші людно. Тут відбувається XIV фестиваль кулінарного і кондитерського мистецтва "Буковинська гостинність – 2015". Смачні та вишукані вироби презентують на виставці-ярмарку кращі ресторани і кулінарні цехи. Тістечка, торти, шоколадне суфле, різноманітні бутербродики на шпачках, фарширована риба…
Чимала черга вишикувалася до намету, де продають буковинські бабки.
– Ми представляємо ресторан з Глибокої. Привезли шість видів бабок з різною начинкою: горіхами, маком, вишнями, макаронами, сиром, родзинками. А це кукурудзяна бабка з білим калачем. А це звичайна без ніяких фруктів і добавок. До неї ще варять домашній кисіль, – показує продавець Олександра Оршевська. – Готуємо бабки за давніми рецептами наших прабабусь. Випікаємо їх протягом шести годин у домашній печі на дровах. Тому вони мають такий гарний колір і смак. Такі бабки обов’язково готують на весілля.
Свої вироби також представили молоді кухарі та кондитери. Особливо зацікавили відвідувачів фестивалю композиції з овочів і фруктів. Вишукана ваза з гарбуза, помаранчеві троянди з моркви, білосніжні шишки з редьки… "Мені подобається займатися карвінгом, – каже студентка одного з чернівецьких вузів Людмила Габур. – З гарбуза вирізала Сніговичка і Діда Мороза, який їде в кареті. Цікаві фігурки виходять з яблук і мандаринок, які дуже подобаються дітям. Вирізати можна з усіх фруктів та овочів, які вирощують в саду та на городі, й прикрасити ними гарно новорічний стіл".
– Фестиваль "Буковинська гостинність" ми проводимо вже вчотирнадцяте. Хочемо показати, що Чернівці – гостинне та вишукане місто, – розповіла заступник директора департаменту економіки міської ради Руслана Сідляр. – Метою заходу є популяризація та розвиток кулінарного і кондитерського мистецтва. Тут можна ознайомитися з досягненнями фахівців у галузі ресторанного бізнесу, підвищити свою професійну майстерність, поділитися досвідом. Хочемо також привернути увагу до сфери організованого харчування в місті. Є дуже багато талановитих молодих кухарів і кондитерів. Коли ресторатори бачать їхні страви та вироби, то пропонують їм роботу. Свою продукцію презентують найкращі ресторани і кондитерські цехи міста, які є переможцями багатьох всеукраїнських та міжнародних фестивалів. Будуть конкурси кухарів, кондитерів, майстрів карвінгу серед юніорів. Дуже цікаві майстер-класи на тему "Прояви креатив", де лауреати фестивалів відкриють секрети приготування стра. з використанням новітніх технологій. Приміром, як приготувати ніжне двошарове суфле з чорного та білого шоколаду зі свіжими ягодами та кисло-солодким соусом. Або як зробити на гарячу закуску морські гребінці із соусами та фруктами чи гусячу ніжку з яблуками та гарбузом. Цікавою родзинкою цьогорічного фестивалю є навчальний семінар про сучасні тенденції в кулінарії. Його проведуть київські фахівці – золоті призери багатьох міжнародних конкурсів.
Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
3-12-2015, 15:52
0
3 719