RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Банилові обіч дороги на Вижницю вже кілька тижнів місцеві жителі виставляють на продаж картоплю в 20-кілограмових сітках – велику, добірну. І так щороку.

Хоча в інших районах області таке побачиш рідко, селяни, як правило, нарікають на неврожай. Через таку причину цього року пророкують ще й дороговизну на овочі.

– Селяни не вміють зберігати вирощене, не використовують якісне насіння, не дотримуються сівозміни, не завжди мають гроші на придбання міндобрив, ось земля й "скупа" на добірний врожай, – каже Василь СОЛОМКО, фермер з Банилова, професійний агроном. – Цього би не було, якби діяли відповідні дорадчі служби, пункти з продажу якісного насіння. Та й кваліфіковані поради людям потрібні.

Буковинський Фермер Василь Соломко збирає рекордні врожаї городини


– Які сорти картоплі використовуєте?
– Нині в нашому господарстві є 900 гектарів сільськогосподарських угідь, які знаходяться не лише в Банилові, а й у Мілієво, Черешеньці та Багні. В останніх земля роками не оброблялася, але тепер йтиме в сівозміну, укладені угоди оренди. У структурі маємо 200 гектарів пшениці, 30 – картоплі, 106 – озимого ріпака, 15 гектарів овочів – капуста, цибуля, морква, столові буряки. Решта площі, 300 гектарів, зайняті кукурудзою на зерно та соєю. Що ж стосується картоплі, то використовуємо такі сорти як "Рів’єра", "Біла роса", "Венета" – видає по 300 центнерів із гектара, "Сіфра", "Мірабель" – надзвичайно гарні смакові якості, "Ред Скарлетт". Вельми врожайною є й "Слов’янка". Якщо брати в доларовому еквіваленті, то ціна на бульбу нижча, ніж торік. Що ж стосується врожайності, то наразі виходить по 200 центнерів з гектара. Аналогічний показник на круг видають й овочі. Непогано вродила й пшениця – 62 центнери з гектара. Картоплю реалізовуємо по 2,8 гривні за кілограм, капусту – по 4 гривні, моркву – 5-6 гривень, цибулю – 4,5- 5, столові буряки – по 3,5-4 гривні. З одного боку, ніби й добре, а з другого порахуйте, в що обходиться пальне, засоби захисту рослин, міндобрива. Земельного банку як нема, так і невідомо чи буде, можливо, що знімуть й мораторій на продаж землі – тоді її скуплять декілька олігархічних сімей. Цього року уряд виділив кошти на компенсацію відсоткової ставки за банківськими кредитами, але тим сільгоспвиробникам, які в рік мають доходів до десяти мільйонів гривень. Більше державних програм підтримки немає. Щоправда, ще діє пільгова система оподаткування – фіксований податок. Зате ускладнили процедуру відшкодування ПДВ. Тобто підтримки сільгоспвиробники досі не мають.

– Знаю, що чималі кошти виділяєте для утримання соціальної сфери.
– Приблизно до 100 тисяч гривень на рік. Кошти йдуть на утримання будинку культури, самодіяльних колективів. Ще є футбольна команда, школа, спортивно-оздоровчий гурток жінок літнього віку. Також треба допомагати армії, тим громадянам, які потрапили в складні життєві обставини. Зрештою, я живу в рідному селі, тому гріх було би не допомагати йому. Наприклад, мені приємно, що зумів провести газ до села.

– Як ставитеся до створення територіальних громад?
- Банилів – самодостатнє село, де живуть не ледарі, а справжні господарі. Не знаю, чи ще є на Буковині село, де було б до 200 фермерів й де було б у приватному користуванні 150 тракторів. Тобто Банилів є самодостатнім населеним пунктом, яке здатне самостійно жити й утримувати всю соціальну інфраструктуру в себе і в сусідній Бережниці. Нашій громаді під силу вирішувати такі питання як ремонт й догляд за дорогами, утримання бюджетних установ, які потрібно передати в сільську власність. Буде належний контроль й за раціональним використанням земель сільськогосподарського призначення. Наприклад, хочемо створити два-чотири обслуговуючі кооперативи, у функції яких входитиме й проведення всіх необхідних операцій. Нині для села проблемою є засмічення. Тому хочемо облаштувати сміттєзвалище на території кар’єру колишньої цегельні. Окреме сховище зробимо для відходів рослинництва та деревообробки – тирси, які можна перетворювати в органічні добрива з допомогою таких препаратів як гаупсин і треходермін. Окремо буде місце для пластикових та паперових відходів, а скляні можна вивозити для переробки в Чернівці. Платити до сільської казни повинні всі, інакше нічого й говорити про якусь соціальну справедливість. (В. Гринюк)
Редактор: valeriya
17-10-2015, 10:31
Коментарів 0 Переглядів 3 770

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.