RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Здати на права по-чесному – можливо. Я перевірила.

Так, це довго. Навчання недешеве, забирає багато часу і сил. Натомість отримуєш і права, і знання. А не просто пластик плюс причетність до корупції.

З автошколою й інструктором мені пощастило. Теорію викладали не просто добросовісно, а ще й дуже артистично. Після тих уроків я і дітям переказувала речі, які кожен мав би знати зі школи. Наприклад, що в темну пору, переходячи дорогу, краще увімкнути ліхтарик на телефоні. Плюс проходила тести в додатку на телефоні – й теорію в МРЕВ склала без жодної помилки.



Водіння давалося значно складніше. Десь до 5-6 заняття я вже думала, що їздити мені просто не дано. На майданчику ще пів біди: поміж пластиковими конусами вирулювала хоча би без страху когось покалічити. А на міських перехрестях просто впадала в паніку. Зчеплення-перша-газ-заглохла-гальмо-ключ-ловлю зчеплення, ззаду сигналять, бордюр… На ручку зчеплення не дивись – на дзеркала дивись, і на знаки, і на дорогу, і на пішоходів теж... Тепер для мене водії маршруток і таксі – то якісь багаторукі боги. Інструктори автошкіл – верховні боги.
Знайомі заспокоювали: мовляв, не парся, заплатиш – і здаси, бережи нерви, потім колись навчишся…

"Потім колись" мені не підходить. Тому брала додаткові уроки, їздили з інструктором і містом, і за містом, і по маршруту екзамену з водіння. Навіть абсолютно темними вулицями з регулювальниками на перехрестях. Передбачених програмою навчання 20-ти годин водіння мені було замало. Раніше, якщо хто здавав до війни, годин було 40 – їх би точно вистачило))

Багато речей довго не вкладалися в голову. Допомогли відеоуроки з водіння від жінки-інструктора. Тут https://www.youtube.com/@automanka-.9237 знайшла пояснення з точки зору жіночої логіки, як розібратися з тими габаритами, задньою передачею і навіть затерплою лівою ногою.

На іспит з водіння записалася близько другої, за кермо сіла майже о четвертій. Як рухається ця черга і чому попередній запис не рятує від очікування на заправці – окрема історія. Здавала на машині інструктора, і вже перед першим світлофором мала помилку – при перемиканні ручку передач дотягнула лише до нейтралі й заглохла. Потім були якісь хитрі знаки, розворот заднім ходом у житловій зоні, з кожною наступною помилкою я все більше впадала у паніку, ще й екзаменатор на задньому сидінні постійно відволікав поясненнями, що я не так зробила і чому (а як же заборона відволікати водія під час руху?) Четвертою помилкою, тобто провалом мого іспиту, став поворот з Руської на Винниченка, коли не пропустила "перешкоду праворуч".

- Ну нічого, ви потренувалися. Як бачите, все не так страшно. Наступного разу буде краще, - сказав на прощання екзаменатор. Не було навіть натяку щось "порішати".

На перездачу ішла через тиждень. До речі, онлайн чомусь можна записатися лише на іспит з теорії. На водіння – тільки у терміналі в МРЕВ, причому місця є не завжди. Термінал дає паперовий талончик з часом запису. В день іспиту несеш той талончик в МРЕВ разом з паспортом, потім ідеш на заправку по вул. Комунальників, звідки стартує іспит з водіння.

Вдруге я записалася на ранок, на заправці черги майже не було. Лише кілька жінок з сіл, де через війну майже не залишилося чоловіків, зате в кожному дворі залишилася машина, ділилися усіма своїми пригодами на шляху до володарок прав. Ця заправка, до речі, справжнє інформбюро. Усе, що вам треба, від місць вигідної покупки авто до секретних паролів на зразок "сідайте за перший комп’ютер", легко розпитаєте з вівторка до суботи в гурті майбутніх драйверів.

На практичному іспиті дозволено три спроби – потім повторне навчання. Тож шанси мої зменшувалися, тому нервувала ще більше. Якщо першого разу із заправки виїжджала наліво, то цього – направо, таке правило. Розвертатися мусила біля лікарні, там лише задній хід у вузькому заїзді на схилі. Поворот увімкнула зарано – "ввела в оману". Двигун ревів, на газ тиснула лиш би не заглохнути. Намагалася коментувати кожну свою дію – прочитала таку пораду, це помагало зібратися з думками, хоч виглядало трохи дивно. Коли нарешті заповзла на другій передачі назад на заправку, не зразу зрозуміла слова екзаменатора.

Іспит складено.

Першим привітав інструктор, потім жінки на заправці. Бажаю їм удачі, домовляємося зустрітися завтра на цьому ж місці уже з правами))
Отже, здати власними силами можливо. Ніхто мене навмисно не "валив". Щоправда, очікування і біганина до сервісного центру займає невиправдано багато часу – особливо під час повітряних тривог і відключень світла. Але то дрібниці, коли йдеться про важливий вибір. Вибір, як би це пафосно не звучало, між добром і злом.

І трохи порад
- Інструктор – ваше все. Питайте, домовляйтесь, шукайте терплячого, професійного, "зрозумілого" особисто вам.
- Коли геть бракує часу чи опускаються руки – згадайте, що вчитеся ви для власної безпеки і для безпеки тих, кого будете возити, а не просто для посвідчення.
- В Інтернеті варто дізнатися усі правила здачі на права (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0074-10#Text ), маршрути практичного іспиту з водіння (https://hsc.gov.ua/index/poslugi/vidacha-posvidchennya-vodiya/marshruti/) та ще багато корисного.
- Перед іспитом хоч кілька разів проїдьтеся його маршрутом, дотримуючись усіх вимог: швидкість до 30 км/год, усі повороти вмикати вчасно, рухатися крайньою правою смугою і так далі за порадами інструктора.
- Почитайте історії людей, які успішно здали на права – наприклад, у цій групі https://www.facebook.com/groups/183902616289547. Дуже надихає!
- Врахуйте, що шансів здати "за гроші", схоже, ставатиме все менше – уже зараз у вказаній вище групі можете прочитати звернення з пропозицією, наприклад, під час іспиту з водіння вести відеозапис не лише облич людей на передніх сидіннях, а й їхніх ніг))
- Дізнайтеся номери рахунків і заздалегідь оплатіть офіційні послуги МРЕВ – щоб, як я, не втратити зайвих пів дня, бо через тривогу каса в сервісному центрі зачинилася і за правами довелося приходити вдруге.
28-11-2022, 12:15
Коментарів 0 Переглядів 3 446

Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, українському народу та парламенту був представлений план перемоги

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Почали з того, що окремо збирали органічне сміття і все інше.
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Кожен учасник передав артефакт, що пов’язаний зі службою


Чому я сортую сміття і чому це не вигідно. Блог Людмили Осадчук
Почали з того, що окремо збирали органічне сміття і все інше.
План перемоги є, а де «золота» рибка? Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, українському народу та парламенту був представлений план перемоги
ВІДЕО Переглянути все відео

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".


Запросіть друга підключитись до Intelekt та отримуйте вдвох по 500 гривень на рахунок! Чим більше товаришів приведете — тим більше коштів накопичите. Цікаво? Гортайте нижче!

Завітайте до нас та отримайте сервіс, який заслуговує на довіру!