RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Буває, зайдеш до когось на кухню, а там усе до ладу: і ремонт правильний, і меблі стильні, і обладнання сучасне… Та ще й чисто, все на місцях, все по поличках, чи то пак, по шафках розкладено. І тут – бац! Помічаєш на столі просту дешеву клейонку. Одразу хочеться або зняти й викинути її до біса, або втікати чимдуж із тієї кухні.

Майже тотожні емоції викликають у мене білі металопластикові вікна в старій частині міста. Вигляд у них дешевий і недоладний. На тлі австрійської чи румунської забудови, де все ґрунтовно і гармонійно, вони мають вигляд якогось ерзацу, нашвидкоруч приліпленого тимчасового замінника.

Знаю, знаю, що ви зараз скажете. Коричневі вікна, мовляв, дорожчі, ніж білі, а дерев’яні, ті просто ледь не золоті. Добре. Але як тоді пояснити такий феномен, що у мене вдома всі нові вікна дерев’яні, і всі коштують удвічі дешевше за найпростіші металопластикові?

Знавці вже збагнули, звісно. "У тебе ж прості вікна, без склопакета" - кажуть вони з іронічною гримасою. Еге ж. Прості. І що? Даю вам слово честі, що вони відмінно виконують усі належні віконні функції: не пропускають холод і спеку, пропускають світло, затримують звуки. В цій частині визнаю, що мої ековікна не дають такої лункої тиші, як сусідські металопластикові (всі сусіди вже давно перейшли в "нову віру" і повикидали дерев’яні рами), проте одне з вікон – те, що найбільш вдало встановлене – майже не поступається металопластиковим у звукоізоляції.

То як же сталося, що більшість сучасних городян не знають про існування столярних майстерень? Навіть саме слово "столярка" майже зникло з лексичного обігу… Насправді відповідь дуже проста. Візьміть місцеву газету, відкрийте сторінку, на якій багато реклами, і порахуйте, скільки там оголошень від фірм, котрі торгують вікнами.

Цій комерційній експансії вже більше десяти років. Інформаційний натиск зробив свою справу: люди повірили, що сучасне житло неможливе без склопакета. Це як феномен "євроремонту", котрий по суті являє собою набір досить дорогих матеріалів і технік, "втюханих" цілим народам під соусом цивілізаційного прориву. А дисидентам, які надають перевагу старій добрій штукатурці з цементу і піску, намагаються білити стіни вапном і обходитися без ламінату, непереливки. Їх ігнорують продавці будматеріалів і відверто зневажають майстри.

Я навмисно не торкаюся тут екологічного аспекту новітніх вікон. Нехай про це говорять експерти, якщо хтось їх знайде. І думок тут багато, і трактувань. Кажуть, що до металопластикових вікон обов’язково має додаватися примусова вентиляція в приміщенні. Інша версія – вентиляційний клапан, якого здебільшого також немає. Хтось задоволений металопластиком, хтось скаржиться на задуху чи на плісняву… Суперечливо це все. А я повернуся до того, з чого почала – до естетики. Якби у нас все робилося по закону, то в центрі міста білих металопластикових вікон просто не було б. Відділ охорони культурної спадщини, з яким необхідно узгоджувати всі фасадні роботи в історичному ареалі, ніколи не дає добро на таке вікно. І цілком резонно не дає – на підставі статей 22 та 24 Закону України "Про охорону культурної спадщини". Та тільки хто ж їх питає, тих експертів, з їхніми законами?
Редактор: Igor
29-09-2014, 18:14
Коментарів 0 Переглядів 3 520

Теги -
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Відсьогодні й надалі День української писемності та мови ми відзначаємо 27 жовтня

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Та чи такі вже вони "пекельні"?

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Хто цінує незалежність та свободу, підтримуйте ЗСУ!

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Щодня контролери викликають поліцейських до пасажирів
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!