RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Справжній Париж має трохи пахнути "Шанеллю" і круасанами, справжній "Відень" - кавою і штруделями, а малий Париж – трохи коров’яками, а трохи часником, цибулею і китайськими кальошами на меху. Амбре вопшим.

***

Бо як інакше. То ви собі десь там, чи десь тут думаєте, шо "малий Париж" - то таке собі, як великий Париж, тіко мале. Ну то ви собі думайте, чим маєте. Якшо маєте.



А для рєшєнія всіх вопросів жізні є власть. Власть за нас думає і рішає всі діла нашого жізнєобєспечєнія і комфорту. То вона й рішила, шо має купити нам десять рогатих євроблях і штири нових троліки. Рішила, то рішила. Поскольку наша власть, то трохи ватніки, трохи бариги, а трохи "нєразбєрі-поймі" і "шалтай-болтай", шо в принципі соотвєтствує соціальному складу насєлєнія нашого города, то то і рішила.

Рішила, шо нові троліки не тра купляти з кондиціонерами. Нє, ну то понятно. Економія. Но мотив трохи странний. Тіпа, нашо в троліках кондиціонери, якшо троліки відкривают двері. Вот, якби троліки не відкривали двері, а тако валили, шо німі, з пункта А в пункт Б, то тоди може би кондиціонери і тра було. Но раз такі діла, шо воно має ставати і відкривати, відкривати і ставати, а ми вилізати і залізати, залізати і вилізати, то й кондиціонерів не тра.

Бо тіпа і так чистого воздуха вистачає – народ єго гонит туди-сюди, сюди-туди, коли відкриває-закриває, закриває-відкриває – з часником і в кальошах на мєху в 30-градусну жару. Отакі діла.

Торба з дулярами і прізрак реваншу. Блог Мостіпаки


Вася – наш керовнік, то так і сказав, шо нам ті кондішени не тра, бо двері відкриваються. Но Вася –хітьор, шо штири тель-авівці в купі. То так і сказав, шо то він не сам таке придумав, бо видно в школі фізики не вчив, а десь за рогом торгував "Турбами", а то єму таке порадили бувалі наші тролєйбусніки. Так і сказали, а нашо нам та біда, як двері відкриваються, а ми тово ні включати, ні виключати. Ну тіпа шось таке, як про радіоактівні валідатори.

Ну Вася і повірив. Бо як він не буде вірити поважним тролєйбуснікам, середній вік яких вдвічі перевищує середній вік наших троліків образца середини-кінця 80-х. От і повірив. Так шо так.

А я ше в школі ніяк не міг поняти, коли директор-історик розказував нам про луддитів. Тіпа, а нашо ті люди ламали всякі там ткацькі верстати, парові машини і прочі залізяки, як вони нібито мали полегшити і їм жізнь, і якість життя споживачів їх продукції. То директор шось плів про класову борьбу, зарождающійся пролєтаріят, прізрак надвігающегося комунізма і всяку ахінєю, з якої я ніц не поняв, бо був з порєдної сільської родини, де всяке майно заведено було берегти, а не трощити і ламати.

То я си тако думаю, що наші тролєйбусніки-, то тоже якісь класові борці. І якшо то не зарождающійся пролєтаріят, то точно якийсь єго пережиток. Який розвів Васю, який продавав "Турби" замість того, аби вчити фізику (про Васіних партньорів по узурпації власті я вопши мовчу), як Вася розвів усіх решту чернівчан. То єсть, як посліднього лоха.

Бо дивіться самі. У містах України, яких ціла купа і які купили троліки з кондішенами за кредит буржуїнського ЄБРР, троліки з кондішенами їздять? Їздять. Двері відкривають і закривають? Возможно, шо так. Не лізуть же ті всякі страждальці у люки. У всяких наших сусідів – Румунії, Чехії, Польщі, Угорщині троліки з кондішенами їздять? Їздять. Двері відкривають? Думаю, шо таки да. Чи може там троліки без дверей? Та нє. Видів, шо є. Ага. Я вже мовчу про наші братські города, з яких ми постійно беремо прімєр – Париж і Відень. І тіко Черновці, де править сама народна і умна власть і де їздять самі вумні тролєйбусніки і возять самих лошастих граждан, кондішени не нужні, бо в нас двері відкриваються. Сараки ті двері. То здайте їх в металолом.

То мені нагадало старий совєцкий анекдот про вірменське радіо:

- Прапорщик Іванов, шо таке адажіо?, - питає радіо.

- Тута людям жрать нєфіг, а ви вимахуєтеся, - отвічає фінансовий і матеріальний мозг совєцької армії.

Шось таке і в нас із кондиціонерами. І тута мені інтєрєсно тіко одне. Бо з всім решту всьо давно понятно, як з виборами прєзідєнта. Вася, Володька, Толік, Тоня, Миколка, Бодя і прочі вершітєлі нашої судьби і комфорта зняли кондішени зо своїх іномарок? Чи не годні відколупати і так страждають сараки. Бо ж нашо їм ті кондішени, як там тоже тра двері відкривати-закривати, закривати-відкривати.

Так шо будемо й далі файно їздити: в зимі файно мерзнути, а в літі файно пахнути. Бо комфорт і запахи родіни, то наше всьо. Особливо, коли ті, хто надає послуги громадського транспорту – пролєтаріят і луддити, а ті, хто взявся управляти процесом – жлоби і невігласи.

***

Кажут, шо в Україні не буде реваншу. Ну тіпа, шо не вернуться ті, кого кудись там погнали в 2014, або які самі повтікали городами, лісами і полями. Навіть наш прєзідєнт нам то обішає. Не вернуться, - каже. - І всьо. Бо самим нема шо жерти, а ше тих годуй. Баста.

Ага. А ті, шо не втікали? Їх куди подіти? Ну нема в нас такого заповєдніка, аби їх там тримати і показувати їм самим за їх же гроші. Нема.

То вони розповзлися, хто куди міг і потрохи вже такого нареваншували, шо розгрібати єго хватить ше на років 30-40, а як вони ше трохи протримаються, то й на всі 50-100.

До того ж, є всі подозрєнія, шо вони не тіко нікуди діватися не думають, а дуже навіть комфортно почуваються, на мєстах окапуються, Пєті і прочим центральним хитрим лохам лапшу на вуха вішають про "тату (мамо, братчику) поможем, чим можем" і помалу создають на мєстах свої "республіки", "княжєства", "кольхози" і "базари". То тута ми, як завжди. Впереді планети всєй. Наш славний город Черновці – тута лідєр. Бо поки інші користаються неразбєріхою президентських виборів, аби собі на мєстах створити свої "республіки", "кольхози" і "базари", то в нас "базар" створили ше торік влітку.

Ну а раз в нас теперича свій отдєльний, почті самостоятєльний від остальних частин України і почті свободний від здорового глузду і совісті "базар", то він си шо хоче, то і робе. Тіпа, веде свою самостоятєльну політіку в отношєніях зо всім міром. Ну а це дає не тіко купу важності, но і рождає всякі вумні стратєгічєскі мислі в акціонерів сего "базару". Ну а оскільки наш главний акціонер, то Вася-узурпатор, а ничка з дулярами, євро, хатами, хлівами і стодолами в него така велика, шо він вже думає, що то над єго хатов не хмари витають, а сама борода Бога метляє, то він і оглашає стратєгічєскі вумні мислі, які сам хоче. Тіпа таку, що з безвізом поспішили, тра з ним шось робити, безвіз - то через него всі тікают.

Шось таке. А ви си думали, шо реваншу нема. Та й не тра. Бо він нікуди й не дівався. Сидів си на торбі з дулярами, єврами, гривнями, хатами, стодолами і хлівами й чекав. Як тіко лохи провтикали, як тіко всім всьо стало пофіг, як тіко оскотініваніє посполитих пішло в круте піке, а рани і кров революції затьмарили рани і кров війни, тута тако торба з дулярами і вилізла з темного підворіття. І всілася поверх того всього: ран, крові, війни, революції, общого майна, моралі, совісті, виборів, демократії, права. Зо своїми хатами, стодолами, єврами і хлівами. І починає розказувати, шо безвіз – то не тра, бо нашо рабам видіти, шо десь є свобода, добробут і право. Шо прозорість – то біда, бо торба любить потьомки. Шо виборна власть - то гім..но, а куплена – то газди. Шо всі, хто проти него - то агєнти, кишенькові і падли, а всі, хто з ним – то тим би трохи общого майна.

Но то ше не всьо. Далі вони кожен в своєму "кольхозі", "базарі", "княжєстві" об’являтимуть мир із Рашою, ганятимуть зі своїх "пасовищ" всяких НАБУ, а з контрабандних стежок – погранців, добиватимуть морально і фізічєски опонентів, відбиратимуть майно в "не своїх", визначатимуть героїв і антигероїв, яких нам шанувати і не шанувати, лізтимуть рийками скрізь, куди можна залізти. Всьо то ми вже бачимо епізодами в різних "кольхозах", "базарах" і "республіках", які створюють на мєстах торби з дулярами.

А ми боїмося реваншу і чекаємо, поки від него нас хтось врятує. Та шо єго боятися, як він тут. Краде землю і майно, лізе в кишеню у вигляді управителя, бреше і вивертається, вивертається і бреше, тендерить і тре, тре і рішає.

Чи ви думаєте, шо реванш - то Янукович верхи на москальському танку в будьонівці і з маузером? Ага. Зари. Реванш – це торба з дулярами в потьомках із масними руками, запотілими писками, мокрими шиями, бігаючими очицями і жлобською натурою.

Бо москальський танк з Януковичем на башті можна зупинити: коктейлем Молотова, снарядом, "Джавеліном", в’язкою гранат. А чим зупинити торбу з дулярами, в якої єдина ціль – стати більшою за общій щот.

Олександр Мостіпака

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
31-03-2019, 10:00
Коментарів 0 Переглядів 2 519

Теги -
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.