RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Розбірки цього тижня між нібито "своїми" і молотки, якими товкли "активістів", так захопили місцеву публіку, що навіть депутатам заціпило. Усі стежили, а що з того буде? Та думаю, що відсоткам так 99,9 – точно нічого не буде, окрім кіно.

***

Сюжет геть банальний, як романтичні комедії про молоду, яку видавали за старого, поганого і багатого, але вступилися вищі сили і її видали за молодого, гарного і бідного. Тобто є "чорні", а є "білі". І в нашому випадку кожен сам обирав, за кого він. Хтось за сватів і зятів Фищука. Хтось проти зятів і сватів.

Хтось за митника Салагора. Хтось за поліціянта Тичину. Хтось проти митника Салагора. Хтось проти поліціянта Тичини. Хтось за самого Фищука. Хтось проти самого Фищука. Когось молотком по м’якій частині. Хтось з диктофоном у когось під дверима. Хтось його послав... під інші двері і той пішов. І голосні заяви: "тяжкі і особливо тяжкі економічні злочини", "я написав у НАБУ і СБУ", "контрабанда в особливо великих розмірах", "Петро, тобі всі платять", "зять і сват Фищука "кришують", "жінка Тичини скупила пів Мигово", "молотком мітили, але не вцілили".

"Кормова" війна кумів зі сватами. Блог Мостіпаки


Як думаєте, що буде далі? Всідайтеся перед телевізором чи Інтернетом і чекайте – кіно обов’язково далі буде. Якщо, звичайно, воно у вас викликає більший інтерес, ніж якесь "пекельне" кулінарне шоу.

А якщо все ж хочете знати короткий сюжет, то і нинішню, і майбутні серії можна пояснити у декількох словах, як перед черговою серією мексиканської мильної опери пояснюють весь зміст попередніх 350 серій. Так от. Без претензій на якусь глибину знання сценарію.

- Навіть із нашого такого малого і другорядного кордону "пасуться". "Пасуться" непогано, але лише ті, кого сюди поставили "пастися" певні люди, які мають повноваження на те, аби сюди таких ставити і самим із того теж "пастися" (трохи, бо є в них і місця значно жирніші).

- "Кормова схема" поставлена на міцну і надійну основу, бо потік "кормів" не має зменшуватися, інакше поставлені на "корми" ризикують вилетіти до псячої мами у вічний кадровий резерв відповідної служби. У "кормовому ланцюгу" задіяні лише надійні і перевірені кадри - одні відсікають чужих і випадкових і голосно кричать про "затримання і боротьбу", інші "доять", треті ділять, четверті контролюють, аби до гори йшло все, що належить, і ніхто не "крисятнічав".

- "Кормів" наш малий кордон приносить не так багато, як би хотілося, тому задовольнити апетити всіх він вже не в змозі. Звідси і неминучий конфлікт між різними групами за "кормову базу". Доведено ще Дарвіном.

- З усіх боків все законно, або майже законно – просто група охочих попоїсти влізла у ясла тих, хто вже давно їх осідлав. Ясла почало трясти і "корми" почали висипатися крізь щілини, де вже підставили писки ті, хто досі тут ніколи не годувався.

- Ті, що не годовані, виявилися якось родинно дотичними (чи то колись, чи то і досі) до губернатора. Ті, хто на "кормовій базі", вирішили, що це неподобство і треба дати "зайдам" по писках, аби не лізли у ясла, яких і так заледве вистачає і не збивали ціни, як у супермаркеті, який щойно відкрився.

- А як дати? Ну не будеш же засовувати капці у тазик із бетоном - і в річку. Не Сицилія ж якась. Тому використали давню схему "тримайте злодія". Звідси і "боротьба", і "корупція", і "служу державі", і "збільшення надходжень", "і написав у НАБУ і Кабмін", і "сам дурень", і телевізори, і сайти. Схема універсальна – і для тих, хто на "кормовій базі", і для тих, хто заліз в ясла. Просто перші більш досвідчені в цій справі.

- Хто ці всі люди? Найбільша і найвпливовіша їх частина - це ті, кого ми утримуємо за податки нібито для того, аби вони відстоювали наші інтереси, дбали про нашу національну економічну та іншу безпеку, розвивали нашу територію та її інфраструктуру. Усі вони - при високих посадах, званнях і регаліях, з орденами і медалями, кабінетами і секретарками. Другі – це виконавці волі цих перших – як правило, прикриті якимись дивними і часто ще й збитковими бізнесами, мовчазні і на вигляд недолугі, але дуже хитрі, чіпкі і пронирливі – типу занести, піднести, зібрати, відвезти. Бо першим це якось не з руки – при орденах і медалях.

- Чому вони не можуть між собою домовитися, аби "кормову базу" ділити тишком-нишком, а не верещати на весь світ так, аби про то дізналися навіть ми, пересічні? Бо, по-перше, конкуренцію як явище, породжене людською природою і возведене у культ капіталізмом, ніхто ще не відміняв. Навіть, якщо це мафіозно-кримінально-кланова феодальна напівдержава. А тим більше, коли в цієї напівдержави національний символ – жаба. По-друге, у цих людей така природа – вхопити якомога більше, ні з ким не ділитися, "пастися" від пуза і ще й загребти "на помідори". Тобто, саме поняття "домовленість" для них неприродне, а багатьом і протипоказане, бо викличе приступ тієї самої жаби.

По-третє, як вже і було сказано, "кормова база" зменшується в силу різних суб’єктивних і об’єктивних обставин (бажаючих її "випасати" менше не стає, а коли ні фіга не робиш, а лише гребеш те, що залишилося, то його теж більше не стає. І, по-четверте, у переважної більшості з них, якщо не у всіх, не вироблено такого інстинкту як "спільне, національне виживання", а є лише інстинкт власного виживання за рахунок спільного і національного. Тобто, такий собі вид самогубців, як клуб принца Флорізеля.

- Навіщо всі ці верески, викриття, молотки по м’яких частинах, диктофони, гучні заяви, злиття паперів, запитаєте ви. Бо це, як вчив ще товариш Маркс – надбудова. Тобто, є базис - цілком матеріальна "кормова база", за який і йде мовчазна і жорстка боротьба, а є надбудова – галаслива, вересклива, нав’язлива, а часом й огидна, метушня, яка створює видимість конкуренції думок, плюралізму, активізму, боротьби за, боротьби проти і ще дідько знає чого, що люди придумали, аби прикрити свою жадібність, непомірні апетити, використовуючи для цього посади, патріархальні та інші зв’язки, а почасти і просто випадкове перебування в потрібному місці у потрібний час.

- А оскільки в цієї метушні теж є свої носії і вони теж хочуть їсти, то боротьба за "кормову базу" стає ще більш жорстокою і непримиренною, бо тут вже "хвіст починає виляти собакою" і базис стає залежним від породженої, прирученої і підгодованої ним надбудови.

- Що далі буде? Або це все триватиме до моменту, поки з "кормового ланцюжка" не висмикнуть когось із основних дійових осіб, а на його місце верховні "жерці" не поставлять більш притомного, якому пояснять, що "з отого боку ясел отому до писка може сипатися за певний час отака-то кількість корму і без вересків там". Або це буде перманентна історія, на яку вже ніхто не зважатиме, бо зменшення "кормової бази" в інших, більш хлібних, місцях призведе до такої колотнечі, що від цього вовтузіння відмахуватимуться, як від зеленої мухи.

У третій варіант, що будуть викинуті всі, очищено все, перекрито потоки, конфісковано чесно нажите, посаджено тих, хто чесно нажився, в найближчих 20-30 років мені чомусь не віриться.

Тож, купуйте кока-колу і поп-корн, або пиво і чіпси і всідайтеся біля телевізорів та Інтернету. І вибирайте, чи "пекельне" кулінарне шоу, чи тотальна боротьба за "кормову базу".

Мені важко відповісти, що вам краще обрати.

Олександр Мостіпака

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
11-03-2018, 10:00
Коментарів 0 Переглядів 2 001

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.