RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Спека, спека. Плавиться мозок. Плавиться. А якщо його нема, а він все ж плавиться? Тоді це називається політичним життям.

***
У Чернівцях з’явилася своя символічна місцина, як от Мамаїв курган, Сапун-гора, чи Дюнкерк – вулиця 28 Червня. Вулиці катастрофічно пощастило і при правильному маркетингу її можна продавати за великі гроші – і туристам, і просто роззявам. Бо де ще і в якому місті України вулиця одночасно має назву дати приходу у місто "освободителів" і дати ухвалення конституції держави, яка від цих "освободителів" ніби то "освободилася"? Нема? А тут є.

Отож спочатку впарюєш роззявам про те, чому вулицю назвали на честь "освободителів", а потім пояснюєш, чому її назву не декомунізували. Очевидно "освободителі" про щось здогадувалися і прийшли до Чернівців у 1940-му році саме у день Конституції України 1996 року. Точно якась нечиста сила до цієї історичної метаморфози руку доклала.

Та найбільш символічним місцем цієї символічної вулиці відтепер стане місцина, де днями зійшлися у жорстокому безкомпромісному бою власник "готелю Бешлея" високоповажний бізнесмен і політик Анатолій Чесанов і значно більш високоповажний політик всеукраїнського масштабу (чому Анатолій, і не тільки він, страшенно заздрить) Максим Бурбак.

«Битва понаїхавших», шорти для бургомістрів і «халява» на 100 мільйонів. Блог Мостіпаки


Виявляється, високоповажний Толік спер у більш високоповажного Макса (чи то в його брата) півтора метра землі по всіх довжині будівлі. Звична в Україні справа – в колі добропорядних бізнесменів "іплом не щолкай". Що з "Мерседеса" впало, те пропало.

Другий би зробив вигляд, що про то забув і тишком гадив би під двері "готелю Бешлея" ще років 30 – то рибою стухлою, то котиком здохлим, то просто штанці нічкою темною би скинув на порозі після вечері огірками з кисляком, то воду би перекрив, то газ. Але не Макс. Той чесно і відкрито вирішив показати Толіку, який забув, який на вулиці рік, хто на районі хазяїн. Що далі було, всі бачили відео. Толік на передовій, За ним вождь простолюдинів Віталік, далі у коридорі зі смартфоном Ростік Білик (все ж кандидат наук і професорський син, то ж панське то діло руками розмахувати і на решітку кидатися - видно хроніку писав, бо йди потім доводь історикам, хто у тій війні – верблюд, а тут раз - і у Ростіка вже готова "Хроніка ясновидця, провидця і правдолюбця"). Ну і "звєзда бойов" за готель брата Таня Бешлей з пластиковим баняком води. Добре, що хоч з іншого боку не було знаменитої "банди чотирьох" Яценюка-Бурбака-Федорука-Каспрука, а лише якійсь хлопці у чорних футболках.



А то був би повний армагеддон – остання битва у Чернівцях сил добра зі злом (причому така собі цілком демократична битва – глядачі самі обирають, на чиєму вони боці і всідаються перед телевізорами і компами з колою і попкорном) . А так вийшов дешевий водевіль ( і водолій) невідомого автора, поставлений для чисельних труп легковажних дівок із паризьких нетрів, що копіювали знаменитий "Мулен руж" задля сякого-такого заробітку. Загалом же, для нашого села і то якась подія – не все ж сесії в шортах та виконкоми з фешн-гламуром транслювати.

Кого вранці після цього шоу здибав – трималися за животи. Ржу німагу. Дехто навіть, ділячись думками, сказав, що то буковинська класика на новий лад в сучасній обробці та з модерними декораціями – "Земля" Кобилянської. Та я би так трагічно цей водевіль не оцінював – все ж жертв і потерпілих нема, струмом нікого від зварювального апарата не вбило (поки що), водою з "водомета" Тані Бешлей не залило, уламками цегли не засипало. Це все ще попереду: лайно і кипляча смола замість води та бейсбольні бити (як варіант і найбільш дешевий, і зручний і головне – традиційний та звичний – ще руки пам’ятають).

Тому думаю, це дещо інша,, але не менш колоритна і не менш ментально-традиційна українська класика - "Толік-Параска" проти "Макса-Палажки". Бо "Земля" - це тяжка, соціальна, чисто буковинська трагедія, дріб’язково-малоземельна якась і зла до безвиході. А те, що було на 28 Червня – це вже ближче до класичного центральноукраїнського – широта душевна (свиснув півтора метра землі), "хрін тобі, а не мою землю" (замуровані, а потім заварені вікна), бурхливе весілля "на все село" (телекамери, журналісти, поліція).

Ну і звісно, дуже так делікатно, але "в тєму" вкраплена сюжетна кульмінація "то моя межа" - це коли Таня поливає опонентів з пластикового баняка (у класичній інтерпретації українські сільські жіночки поверталися до межі спиною і задирали на голову пишні спіднички (а стрінги тоді ще не носили).

«Битва понаїхавших», шорти для бургомістрів і «халява» на 100 мільйонів. Блог Мостіпаки


То чому ж все таки "Земля" з її сокирами, лопатами, косами, граблями та важкими підборіддями і похмурими обличчями тут неактуальна? Та тому, що у Чернівцях фактично не залишилося корінного населення, а майже всі учасники водевілю – нащадки (у різних колінах) із понаїхавших після війни. Тому я би й увіковічнив ці події як "Битва понаїхавших на вулиці "освободителів" імені Конституції України". І банер би (гранітний із позолотою) повісив через усі два "готелі": "Право приватної власності – священне і непорушне – ні метра землі ворогу. Таня Бешлей".

А, якщо підійти до цього місця з великою фантазією, то там такого можна наробити – і "Музей "Ремейк із 90-х", і майстер-клас "Чим залити (заварити, зашпаклювати) вікно сусіда, яке він встановив у вашій хаті?", і просто меморіальні дошки встановити – групові та індивідуальні - кожному із учасників.
А загалом не соромно? Їм за себе точно ні. Мені за них теж ні. Бо думаю, що далі буде гірше.

***

Ще одна важлива історична подія цього тижня сталася у Чернівецькій міськраді. Рятуючи від переслідувань і репресій "політика без громадянства" Міхо Саакашвілі, його буковинський соратник Іван Гончарюк приперся на сесію міськради у футболці, шортах та сандалях на босу ногу.

«Битва понаїхавших», шорти для бургомістрів і «халява» на 100 мільйонів. Блог Мостіпаки


З подиву у багатьох портретів бургомістрів повідпадали вуса і бороди, а дехто втратив і пейси. Втім, сам учасник репризи та його колеги нічого незвичного в цьому не побачили і голосно та довго "відгавкувалися" від недругів у соцмережах, звинувачуючи тих у продажних, підступних "наїздах" на підростаючого, молодого і перспективного політика, який наразі так дбає за народ і так стурбований його нелегкою долею, що не спромігся купити собі штани, шкарпетки та сорочку з коротким рукавом.

Втім, Іван Дмитрович, попри всю екстравагантність його шортів і сандалів, далеко не самотній у тих нових віяннях стилю і моди, що охопили Чернівці в останніх років п’ять. Наприклад, днями вождь усіх простих людей і улюбленець бабусь Віталій Михайлович прибули на зустріч із представницями ініціативи ЄС по боротьбі з корупцією в Україні у сандалях на босу ногу. Тіпа, шо, дєвочкі, потанцуєм? Дєвочкі виявилися "непонятліві" і звалили, так і не продефілювавши з Михаличем у віденському вальсі. Феміністки, видно.

До речі, про Відень. Вже минуло три роки, як там безнадійно засів ще один законодавець чернівецького стилю і моди Дмитро Васильович Фірташ. У 2012 році він виявився єдиною особою за всю історії Чернівців, чиє дорогоцінне тіло висадили із машини прямо під сходи "будинку з левами", заїхавши на майданчик перед будівлею, і в оточенні здоровенних "лосів" провели всередину. Такого собі не дозволяли ні монарші особи, як от імператор Франц Йосиф, чи румунський король, ні президенти України та Румунії, ні навіть "князь всієї Буковини і Бессарабії", його мосць Михайло Миколайович Папієв. Та, врешті, хто вони такі всі, як то був сам "Митро з Синькова".

Тож, якщо у вас бабло рве кишені, то можете заїхати броньованим "Мерсом", хоч на сходи ратуші, хоч у кабінет мера, чи губернатора (не кажучи вже про апартаменти голови облради).

Якщо ж ви борець за справедливість і соратник самого Саакашвілі, то можете ходити у шортах не лише до міськради, а на прийом хоч до Папи Римського, хоч до британської королеви.

Ну а якщо вже ви загальновизнаний вождь простого народу, тоді вам прямий хід у сандалях на босу ногу, хоч у Кремль, хоч у Мавзолей, хоч на прийом до президента Порошенка (тим більше до нього).

Головне при цьому сказати пароль: "Вибачте пане, та то я з Чернівців".

***

Несподіване прозріння, але досить специфічне, цього тижня найшло на відомого чернівецького письменника, архіваріуса і потрошителя старих радянських газет та душ давно почилих радянських інтелігентів Сірожу Воронцова. Його спроба проїхатися у чернівецькому тролейбусі виявилася не такою вдалою, як Сірожа сподівався. Він чекав, чекав, а тролейбус все не їхав і не їхав (хвилин 25, от дивина), а маршрутки все їхали і їхали набиті "оселедцями по-чернівецьки". Врешті, щось таки приїхало, велике і гримуче, схоже на колишній тролейбус, і відвезло Сірожу "куди нада".

Так от з цієї всієї жахливої і майже апокаліптичної, як для кожного провінційного інтелігента, що зіткнувся із реальною, а не фейсбучною дійсністю, історії, Сірожа робить панічні висновки: "Аааааааааааа.. Робіть щось із Іванічеком (начальнік тролейбусний такий)… Ааааааааааа… Змова тролейбусників із маршрутниками". Ну і далі щось таке, де всі всіх у чомусь підозрівають, але ніхто нічого не робить, бо… підозрівають. Тобто, зайняті ділом.

Так от, Сірожа. Відкрию тобі велику превелику таємницю, якої не знає навіть сам Василь Грицак. І вписується вона у звичайнісіньку філософську категорію "причина-наслідок": не вистачає тролейбусів – вони не їдуть; не вистачає водіїв – тролейбуси теж не їдуть; не вистачає запчастин для накупленого металобрухту – він теж не їде.

Так що коли ти, Сірожа, і твої "сотоваріщі" боролися з кредитом ЄБРР, то тре було підходити до цієї боротьби хоч трохи по-філософськи. А тепер можеш поцілувати той тролейбус, що їде вперед, у ліву фару, а той, що повертається назад – у правий стоп. Ага, забув. А ще на польсько–українському кордоні можеш наздогнати водія чернівецького тролейбуса і поцілувати його… у небриту щічку, аби повернувся додому їздити на тому, що йому накупили і ще накуплять твої "сотоваріщі", разом із якими ти боровся проти кредиту ЄБРР. І нічого лічного , Сірожа, лише "причина-наслідок". Лише філософія. А не знаєш філософії, тоді ходи пішки. Або позич "Тойоту" у Бешлея – він, як бачиш, на відміну від тебе, чистий матеріаліст.

***

Скоро ми всі (чи майже всі, мені так точно ніц не перепаде, бо таке я г… ) будемо багаті і щасливі. І ощасливить нас сам Василь Сафронович Продан. Судячи із того, що за два роки тяжкої і виснажливої політичної боротьби за права бабусь крокодил так і не зловився, а кокос не виріс, Василь Сафронович вирішив піти "в останній і решітєльний", де "хто був ніким, той стане всім". А який ще є найбільш дешевий у світі спосіб добитися всенародної любові в рекордно короткі терміни? Правильно! Роздати, розкидати, засіяти гроші. Зрозуміло, що не свої.

Своїх шкода, Дітки підростають. Двійко. Челядь дзьобики щомісяця роззявляє: "Дайте, не минайте". Медіахолдінг ще. Боти. Просто прошаки… Та мало хто… Тож вирішив Василь Сафронович від доброти душевної, щирості людської і щедрості небувалої, змахнувши скупу чоловічу сльозу на піджак Віталія Михайловича, роздати 100 мільйонів бюджетних грошей. Не своїх, не Толіка, не Валєри (той взагалі в сільраді живе), а наших спільних.

І що думаєте, таки роздасть. І буде щастя. І буде повна і тотальна, як у КНДР, перемога "Рідного міста" на виборах. І буде більшість. І буде Віталь Міхалич мер, а Василь Сафронич – регент. Бо прийдуть "ощасливлені" і на знак глибокої вдячності будуть ставить галочки у бюлетенях навпроти тих, хто роздав 100 мільйонів не своїх грошей. І вистачить їм тих щасливих по 300-400 писків на округ, бо інші просто не прийдуть. І що робити? І нема на то ради? Є. Прийти тим, хто не "ощасливлений", але ще притомний, адекватний і не мріє про "халяву" за чужий рахунок. І показати у бюлетені "остапам ібрагімовичам" відомий жест по лікоть "А ось вам, пацани!Риба!" Отоді пройдисвіти почнуть ставати політиками. Та, підозрюю, що це вже буде не при нашому житті.

***

Прикольну петицію днями зареєстрували чернівчани (не про парк Реформації, слава Лютеру): встановити на всіх зупинках громадського транспорту, де нема дерев (а їх скоро не буде ніде) розприскувачі води.

Я "за". Але пропоную встановити їх взимку, щоби перевести "стадний інстинкт" при посадці у громадський транспорт в "інстинкт самозбереження", тоді може у нас будуть не табуни, а черги, як в інших не таких цивілізованих, як Чернівці, містах . А зараз пропоную зо три зайвих рази на день просто поливати центральні вулиці та вулиці, де ходить громадський транспорт. Нема грошей? То запитайте у Василя Сафроновича. Він он зібрався 100 мільйонів роздати "на халяву". То може знайде декілька десятків тисяч на бензин і воду для "Міськшепу". Хоча, вже скоро дощ і спека спаде… То краще вже "на халяву" роздавати, а не на воду.

Олександр МОСТІПАКА
Редактор: O.Mostipaka
6-08-2017, 09:48
Коментарів 0 Переглядів 11 744

Теги -

Нинішній керівник Роман Петришин переконаний, що його крісло точно вакантним не залишиться
На пожежі працювало 23 рятувальники
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.