RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Прихід тепла, а з ним і дачно-шашличного сезону та сповільнення через сонячну активність і так не надто ефективної розумової діяльності, несподівано призвело до позитивних наслідків у клінічно-політичному житті Чернівців – квітнева сесія міськради закінчилася лише за два засідання. Втім, в усьому іншому було, як завжди.

***

Дивне голосування міськради спочатку за передачу у комунальну власність міста газорозподільчої мережі, а потім за відміну свого ж рішення та відправку його на довивчення викликало у мера Каспрука певні підозри, що депутатам "дали по попі з Відня".

Каструля депутата Савчука і подвиг історика-юриста Шиби. Блог Олександра Мостіпаки


У мене ж завжди раніше виникали сумніви, чи й справді колишній пожежник і випускник міліцейської академії, а тепер вже й колишній газовий магнат-прокладка між "Газпромом" і жадібно-корумпованою українською політичною елітою Митро з Синьківа, який у Відні "завис" між американською тюрмою, бомбою під сидіння елітної "тачки" і втечею до Раші (що, в принципі, не виключає бомби), має час і бажання займатися колотнечею у якомусь селі своєї молодості, використовуючи для цього якогось місцевого Васю. Але про це безперервно розповідає Бурбак, а тепер ще й Каспрук. Та невже Митро і його бізнес-колєги з великої дороги такі недалекі, що їм для боротьби за збереження залишків впливу в Україні знадобилися Чернівці? Втім, деякий дивний збіг подій наводить на думку, що таки так. Недалекі. Ось дивіться. НБУ заявляє про мільярдні борги Митрового банку-банкрута "Надра" - Чернівецька міськрада табуном із коліна голосує за звернення з приводу відставки Гонтарєвої.

У розпалі так званої блокади ОРДЛО, яка, насамперед, молотила енергетично-металургійний бізнес Ахметова (Ахметов витісняє Митра як акціонера Опозиційного блоку) – група Васі серед перших опиняється на пікеті під ОДА і посеред ночі біжить голосувати за звернення з вимогою введення офіційної блокади ОРДЛО (біжать, аж штани мокріють, навіть відверті ватники і бариги, які ніколи раніше не були помічені в ура-патріотизмі). І ще один дивний збіг. Такий цирк, як у Чернівцях, і навіть ще крутіший, відбувається ще у міськраді Сєвєродонецька –міста, де більшість населення працює на Митровому азотному комбінаті, а місто фактично й існує як супутник того комбінату. Там шоу набуло такого розмаху, що секретар міськради звільнив своїм розпорядженням всенародно обраного міського голову (добре, що не президента). Чи не тому Василь Сафронович навіть у сні бачить себе секретарем (поки що у сні і хай йому то і далі спати не дає). Хоча наші не були би чернівчанами, якби не придумали щось своє. То "своє" проголосували на минулій сесії – звернення до прокуратури, щоби порушила справу проти мера за ніби то його перешкоджання діяльності депутатів. Проштовхував це ледь не весь день на сесії Василь Сафронович (він же Вася у віденьсько-тель-авівському штабі Митра і Юри).

Тепер вся надія на те, що рідна сестра Оксани Петрівни Продан (родички Василя Сафроновича) Тетяна у міській прокуратурі включить художній вимисел і "обтяпає дільце". Це дасть Васі майже законні підстави оголосити, що мера в місті більше немає, бо Каспрук вже підозрюваний, а його місце відтепер заступає великий достойник, народний бургомістр Дудух-Кобзар (до речі, не такий простий і "душевний", як багатьом здається). Амінь. Митро у Відні торжествує, Юра – в Тель-Авіві. Тож, якщо і далі так піде, то останній свій політичний бій в Україні Митро дасть за Синьківську сільраду Ото буде битва – боги і титани тихо бавляться з німфами в сторонці. Тим більше, що й претенденти вже готові – Віталій Михайлович – на голову сільради, Василь Сафронович – на секретаря. Віват, синьківчани. І ніби вже й все "на мазі". Можна звідти наступ і на всю Україну розпочинати – огірковий похід. Одна лише проблема – через Дністер – округ Бурбака, а поруч пором. А раптом перелізе на той берег? Пищи, пропало. "І вічний бій, нам спокій тільки сниться".

***

У Чернівецькій мерії сталося диво дивне, яке десь навіть засвідчило, що революція не минула даремно і вона ще далеко не завершена. То що ж сталося? Якщо говорити мовою зіц-засідателів у сесійній залі, то вперше за каденцію "найрозумнішого і найгарнішого на всі віки" цього складу міськради прямо посеред сесії чиновницька гідра підняла голову і вчинила бунт (якщо не брати до уваги такі винятки як Карімова, Обшанський, Мартинюк і Хілько, які давно і абсолютно нахабно дивляться крізь депутатів). Якщо ж говорити мовою нормальних людей, які поважають себе та інших, то свинство, хамство, базарність, зверхність, брехня і крутійство групи політичних пройдисвітів дістала частину тих, хто терпів це півтора року, хто вислуховував на свою адресу безперервні голослівні звинувачення, хто вистоював черги цілими днями на "прийомах" до безкінечних комісій і робочих груп і, так і не дочекавшись, йшов назад, зриваючи прийоми людей та свою основну роботу.

Так от, на минулій сесії, коли "Василь Сафронович Той, хто Вхопив Бога за Бороду" почав свою чергову безперервну пісню про корупціонерів скрізь, до нього несподівано підійшов начальник юридичного управління Олександр Шиба зі словами "Василь Сафронович, в очі мені дивися. Де, коли і в кого я що брав? Дивися мені в очі!" Від такої несподіванки біленьке, пухкеньке, ніжне і кругленьке як радянська емальована мисочка личко "Того, хто Вхопив Бога за Бороду" почало видовжуватися, сіріти і вкриватися рожевими плямками. У відповідь почулося якесь плямкання. Поруч на стільчику закрутився героїчний депутат Володя Бешлей, готовий будь-якої миті кинутися на порятунок ситуації і з криками "Аааа,наших мочать!!" вибігти за ріг ратуші на парковку на вулиці Франка.

Каструля депутата Савчука і подвиг історика-юриста Шиби. Блог Олександра Мостіпаки


Втім, ситуація не дійшла до герцю. Шиба – не вуличний хуліган, а боєць ідеологічного фронту. Здобувши морально-вольову перемогу над "Самим", він повернувся на місце, чим спонукав навіть чиновника-комунальника Бурака вчинити хамам опір (це ви може прийшли сюди щось собі вирішувати, а я тут 20 років працюю, сказав той депутатам). Тепер черга за іншими відчути себе людьми. А щодо інциденту Шиба-Продан, то тут таке. Хто на що вчився. Когось вчили торгувати і він, куди би не потрапив, буде торгувати, хоч голосами у міськраді, а хоч соняшниковим насінням у картинній галереї. А когось, зокрема Шибу. вчили думати та сприймати ідеї. В тому числі і ті, які вивели якобінців проти бариг на третьому етапі Великої Французької революції. Так що наступного разу, коли хтось прийде дати комусь із депутатів в око, або розквасити носа, щоби навернути на служіння громаді (а до того поступово дійде, бо не може лайно бути вічним), то Олександр Шиба обґрунтує це як акт високого гуманізму і соціальної та політичної справедливості, бо знає, що 200 років тому таких просто відправляли на гільйотинуі ніхто з їх носами та щелепами не грався.

***

У світову наукову думку Чернівці ввійдуть не перемогами школярів-астрономів Пауля Пшенічки, не здобутками інституту термоелектрики академіка Анатийчука і навіть не міжнародними оптичними конференціями професора Ангельського, а каструлею депутата міськради Савчука Як колись відомий герой радянських анекдотів сантехнік Потапов за допомогою кувалди і "якоїсь матері" ремонтував все, що під руку потрапляло, так і депутат Савчук за допомогою однієї каструлі та одного бутля води визначив, що якість газу Чернівцях гірша, ніж у Львові і Франківську, бо вода у нас закипає довше. Щоправда, колега Савчука депутат Василь Максимюк, який і представив ці алхімічно-метафізичні наукові дослідження, не уточнив чимало деталей.

Каструля депутата Савчука і подвиг історика-юриста Шиби. Блог Олександра Мостіпаки


Зокрема, яка була каструля: радянська алюмінієва, "Цептер", "Бергофф", чи з китайської неіржавійки? Також невідомо, яка була газова плита: "Бош", "Сіменс", чи "Дружківка" ? І також, звідки була вода – нашого водоканалу з крану, чи нашого водоканалу, але із бутля. Тобто, питань ще є чимало, але, думаю, десь у найближчих номерах журналу "Наука" нам представлять вичерпну картину експерименту з усіма розробками.

От після цього каструлю можна буде увіковічнити. Саму, чи з бутлем, чи з депутатом, це же вирішувати скульпторам і архітекторам. Знаю, що Савчук - депутат скромний і зайвої слави не потребує. Тим більше, після того, що він побачив у раді, йому думаю, все частіше хочеться натягнути ту експериментальну каструлю на голову, щоби його зайвий раз там ніхто не бачив. Але чимало його колег, хто за скромну плату, а хто просто через власне марнославство і нарцисизм погодяться позувати хоч із каструлею, хоч із мідним тазом. Тим більше для слави рідного міста (не плутайте з однойменною фракцією – їм і без каструлі слави вистачає).

Олександр МОСТІПАКА

Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Микола Кобилюк
7-05-2017, 10:04
Коментарів 0 Переглядів 5 157

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.