
Медикаментозних засобів, які покращують травлення, в аптеці великий асортимент. Але обирати їх потрібно, зважаючи на стан здоров’я.
Людям, що потерпають від хронічного панкреатиту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, потрібно вживати препарати, які не містять жовчних кислот і компонентів шлункового соку. До них належать "Креон", "Мезим-форте", "Панкреатин", "Пензитал".
При патології підшлункової залози поза загостренням, хронічному гастриті із секреторною недостатністю (зі зниженою кислотністю) допоможуть препарати, до складу яких, навпаки, входять жовчні кислоти – "Фестал", "Ензистал".
А люди, які не потерпають від серйозних шлунково-кишкових захворювань, важкість у шлунку можуть зняти будь-яким із вищезгаданих препаратів.
Дітям від важкості у шлунку найкраще давати препарат українського виробництва зі спеціальною дитячою формою – "Панкреатин для дітей".
Якщо ви впевнені, що до проблеми зі шлунком призвело "звичайне" переїдання, можете випити дві таблетки активованого вугілля. Воно адсорбує гази у кишківнику і знімає відчуття важкості.
Народні засоби
для кращого травлення
Якщо для кращого травлення не хочете зайвий раз вживати "хімію", важкість у шлунку полегшать народні засоби, радить фітотерапевт Василь Горицвіт.
- Відчуття важкості у шлунку полегшить звичайний вишневий сік. Але при виразці шлунка і підвищеній кислотності ним краще не зловживати.
- Допоможе і протизапальний чай зі звіробою і ромашки.
- Подолати неприємні відчуття може чай з аїру: 2 ч. л. дрібно нарізаного очищеного від кори кореневища аїру заливають 1,4 л кип’яченої води і настоюють 15 хвилин.
- Корисний трав’яний настій із золототисячника, деревію та звіробою. Змішати по одній частині кожного виду трави. Приготувати настій з розрахунку: столова ложка суміші на склянку гарячої води. Настоювати його потрібно 10-20 хвилин.
До теми
Із посту виходьте поступово
Розговлятися починайте з освячених яєць і паски, потім пригубіть соку чи "Кагору", і лише після цього беріться до трапези. Їсти багато масних страв не варто, краще більше пийте води чи соку. А загалом найкращий варіант – поєднувати пісну і скоромну їжу невеликими порціями.