RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сповненим сюрпризів виявився чернівецький етап юніорського чемпіонату Європи з мотокросу в класі 125 куб. см, який гостював минулих вихідних у столиці Буковини. Перший сюрприз – прикрий – піднесла погода, яка перетворила трасу міжнародного спортивного центру "Суперкрос" на суцільну багнюку. Щоправда, дощ і болото не злякали вірних цьому виду спорту вболівальників, яких на мототрасі у неділю зібралося понад десять тисяч. І вони не прогадали, адже взуття і одяг можна почистити, а ось враження від яскравого мотовидовища та чудової концертної програми запам’ятаються надовго.
Завітали і герої "Євробачення"
Президент журі змагань та інспектор Європейського мотоциклетного союзу (EUM) данець
Ерлінг Крістіансен за час перебування в Чернівцях повторив слово "Фантастік!" десятки разів. "Завели" його під час офіційного прийому в "Черемоші" на честь гостей чемпіонату, в рамках якого відбувся цілий концерт. У ролі "граючого" (точніше – співаючого) ведучого виступив народний артист України Іван Попович. Із собою він привіз сповнений енергетики луганський ансамбль "Воля", який цього року відзначився на українському етапі "Євробачення", та запальних і
сексапільних лауреаток різних конкурсів Марину Склярову з Києва та Вікторію Саринсакову зі Львова, які, попри юний вік, прекрасно тримають контакт із публікою і, за їхніми словами, вже протягом трьох років займаються активною гастрольною діяльністю в Україні. Виступи "легіонерів" підсилили наші земляки Марічка Гошовська, яка до речі, теж представляє "Продюсерський центр Івана Поповича", та композитор і співак Віктор Рурак.
Колектив із Луганська цікавий і тим, що продюсує його Іван Колпаков, який свого часу, як кажуть, "розкрутив" Валерія Леонтьєва. Хлопці і дівчата з "Волі" не лише закликали до духовного єднання заходу і сходу України, а й співали, як не дивно, переважно українською мовою. А коли столична красуня-співачка вивела на імпровізовану сцену гостя з Данії, він, здавалося, світився від щастя, хоч і не зміг ні разу влучити в такт своїми "па".
На тому прийомі, до речі, вперше після повернення з Криму "засвітився" на світському рівні новий губернатор Володимир Куліш, який в унісон з міським головою Миколою Федоруком схвалив пропозицію Івана Поповича зняти наступну програму для УТ-1 "Українські вечорниці" на Буковині.
У такому ж складі концертна група "гастролювала" і на трасі "Суперкрос".
Місцевим ювілярам – медаль із Київщини
Самі змагання потішили публіку, але були надскладними для учасників – важкою трасою до фінішу в кожному заїзді доїжджали лічені мотокросмени. На жаль, на старт не вийшов жоден чернівчанин. Але, на щастя, серед тих, хто успішно долав болотисту дистанцію, був і Микола Пащинський з Ірпеня Київської області, який, за гарячої підтримки місцевих уболівальників, виборов першість на етапі і піднявся на 8 позицій у загальному заліку. Його успіх можна вважати своєрідним подарунком мотоклубу "Буковина" та Асоціації "Техноспорт", які тепер святкують, відповідно, 25-річчя та 10-річчя. Не менш приємним "подарунком" стало і успішне інспектування п. Крістіансеном чернівецької траси, якій ще на три роки пролонгували право проводити чемпіонати Європи.
Незадовго до європерегонів 50-літній ювілей відсвяткував і ідейний лідер місцевого мотоспорту Михайло Ротар-старший, на плечі якого лягає левова частка організаційної роботи під час проведення подібних заходів. Перший заступник голови ОДА Борис Баглей вручив йому презент від обласної влади, а генеральний секретар федерації мотоспорту України Василь Якимчук – від своєї організації.
З перших вуст
Ерлінг Крістіансен (Данія), президент журі, інспектор Європейського мотоциклетного союзу (EUM):
Найнеприємніше мене тут вразила погода. І те, що деякі гонщики не дотримувалися правил, зрізали дистанцію. Приємно вразила фантастична робота, яку зробили організатори. Сподобалася траса, доброзичливість людей. Під час офіційного прийому на честь гостей чемпіонату в готелі "Черемош" мене приємно здивувало те, що організатори зробили пам’ятні презенти і меценатам. Цей досвід варто перейняти. А концертна програма була неперевершеною".


Микола Федорук, чернівецький міський голова:
Хоча я пересікаюся з мотокросом ще відтоді, коли працював на "Гравітоні", а гонки відбувалися в
Остриці, жодної буденності я не відчуваю. Щоразу це особливе свято. Незважаючи на дощову погоду, тут зібралося дуже багато глядачів. Це чудове видовище, яке до вподоби людям. Треба провдовжувати розбудовувати цей комплекс – і трасу ВМХ, і спідвейну доріжку – на перспективу. І міськрада ухвалила відповідне рішення".


Сергій Лєкарь, заступник голови ДПА України, віце-президент Федерації мотоциклетного спорту України:
На подібних змаганнях у Чернівцях я почуваюся більше чернівчанином, ніж віце-президентом федерації. Історія вітчизняного мотокросу тісно пов’язана з моїм рідним містом. Ми можемо пишатися тим, що є одними з фундаторів цього виду спорту в Україні. І саме тут знаходиться одна з найкращих за складністю трас Європи.
– Самі дружите з мотоциклом?
– Я займався мотокросом разом із головним організатором цих змагань Михайло Ротарем, лише в різних клубах. Щоправда, я був любительським гонщиком. Натомість вважаю себе вже професіоналом як організатор мотокросових змагань. Звісно, під час організації таких масштабних перегонів не обійтися без спонсорської допомоги. Люди, які люблять свою державу, повинні бути меценатами в різних напрямках – в спорті, культурі... І все це заради дітей".
Іван Попович, народний артист України:
Ми, можна сказати, з дитинства дружимо з Сергієм Івановичем Лєкарем. Коли він просить виступити під час змагань, я покидаю все, збираю команду і їду. Мені цікаво показати нових вихованців свого продюсерського центру. Маю надію, що сподобався і самобутній колектив "Воля" з Луганська, продюсер якого Іван Колпаков – відома і поважна у мистецькому світі людина. Достатньо сказати, що він продюсував свого часу Валерія Леонтьєва.
– Ви тепер зі спортом ще якось пов’язані, крім як вболівальник?
– Зранку встаю о шостій, через півгодини йду в тренажерний зал "потягати залізо", а з 7-ї до
8-ї – плаваю в басейні. Тричі на тиждень. Себто тримаю себе у формі, що допомагає і в артистичній кар’єрі. Наприклад, напередодні
чемпіонату у мене був тригодинний сольний концерт у Моршині. Спорт допомагає витримувати такі навантаження.
– А в юності спортом займалися?
– Так, велоспортом та лижними гонками. Знаю Ярослава Поповича, велогонщика з Дрогобича. Дуже скромний хлопчина. Ми з ним не родичі. А щодо досягнень… Я виконав норматив кандидата в майстри з лижного спорту на дистанції 15 км. Найкраще було, коли відкривалося друге дихання. Мав колись і казус. Прибіг на фініш першим, тренер побіг до мене, я думав вітати буде, а він як дав ляпаса… Виявилося, що, коли я пішов на останнє коло, суддя мене не відмітив (хоч я йому і вигукнув свій номер 13), тому мене зняли з дистанції. Пізніше, щоправда, з’ясували, що я не зрізав дистанцію. Але вже було пізно.
– На концертах теж відкривається друге дихання?
– Звичайно. Часом можу бути хворим, а за 10-15 хвилин до концерту все "забуваю" і вискакую на сцену, немов і не було проблем. Пригадую, якось мав перед концертом високу температуру, аж мокрий був. Потім відпрацював на сцені і пішов з друзями посидіти. Аж потім згадав: "Я ж ніби був хворий" (сміється – авт.)".


Михайло Ротар, голова мотоциклетної комісії Асоціації "Техноспорт", організатор змагань:
Ювілей, можливо, відзначимо через тиждень – після етапу чемпіонату України з автокросу, який відбудеться у Чернівцях. Просто так
збіглося, що 1 червня 1981 року утворили СТК "Буковина" і мене призначили начальником клубу. Це був 28-й цех заводу "Гравітон".
– Які враження залишилися від етапу, який завершився?
– Після таких важких гонок здається, що на плечах – великий мішок з мокрим піском (сміється – авт.). Щось подібне за важкістю траси було під час одного з етапів чемпіонату світу на мотоциклах із коляскою. Але там все-таки 3 колеса і мотоцикли більш-менш стоять, а тут дуже важко. Тоді до фінішу в першому заїзді доїхало лише 4 екіпажі. Щоправда, пам’ятний для мене рекорд все-таки не побили. У 1980 році на етапі чемпіонату СРСР зібралося 40 кращих гонщиків країни, а на фініші надважкої дистанції були лише троє. Ми мусимо проводити ці змагання за будь-якої погоди, адже кожен український етап приносить нам медаль. Торік, приміром, два з п’яти етапів гостювали в Україні, і Роман Морозов став чемпіоном Європи, а наш Юрій Джепаров посів 5 місце.
– Під час інспектування траси було багато зауважень?
– Без них не може бути. Але інспекція минула успішно, нам на три роки продовжили ліцензію на проведення чемпіонату Європи. Восени під час молодіжного чемпіонату України буде ще одна інспекція, яка вирішить чи зможемо ми претендувати на проведення етапу чемпіонату світу в класі до 500 куб. см. Щоправда, там зовсім інші умови. Наприклад, треба платити тому, хто викупив право на телетрансляцію. Зате він забезпечує трансляцію на багатьох каналах, і, відповідно, можна працювати зі спонсорами на іншому рівні. Наступного року ми плануємо придбати нову хронометражну систему. Попереду – велика реконструкція. Тож є надія, що незабаром уболівальникам не доведеться в дощ місити тут багнюку".


Чемпіонат Європи з мотокросу серед юніорів у класі 125 куб. см.
3 етап. Чернівці.
1. Микола Пащинський (Україна, Ірпінь) – 66 очок (1 та 2 заїзди – 1 місця, 3 заїзд – 5).
2. Володимир Бєлокуров (Росія) – 62 (2, 4, 2).
3. Марко Мадді (Італія) – 60 (3, 3, 3).
4. Джанлука Мартіні (Італія ) – 47 (зійшов, 2, 1).
5. Павел Новіцкі (Польща) – 33 (4, 6, зійшов).

Редактор: admin
30-05-2006, 13:27
Коментарів 0 Переглядів 3 200

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.