RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На в’їзді до села Рухотин, що на Хотинщині, відразу відчуваєш задушливий запах ніби паленої сірки. А майже біля кожного будинку стоять купи дров і ями різного діаметру. Чимало з них щодня "дихають" гарячим повітрям. Це селяни випалюють вапно. На вулиці рідко кого побачиш з дорослих, хіба що школярів. Переважна більшість місцевих мешканців зайняті видобутком та випалюванням вапна.
– Варто вам податися в урочище "Млинець", і там побачите, чим займаються мої односельчани, – розповідає бухгалтер сільської ради 18-річний Андрій Козачек. – Але то далеко, пішки треба добиратися до вапнякових дуч. Якщо бажаєте, можу провести. Туди можна проїхати, але хіба що на таких потужних машинах, як "Урал" чи ЗІЛ.
Ми вирішили добиратися до вапняних копалень редакційними "Жигулями", сподіваючись на їх витривалість і майстерність водія.
Люди добувають камінь і випалюють вапно цілими родинами
Спустившись у видолинок, переїхали невеличку річечку. А далі розпочався справжній гірський серпантин, із зигзагами й глибокими вибоїнами. Піднявшись на чималу висоту, побачили далеко внизу Дністер. Невдовзі неподалік від лісового масиву помітили дві хати. Біля першої з них курився димок. Це худорлявий середнього зросту і віку чоловік порався біля ями з вапняком. Зупинили ми авто біля другого будинку. Наш провідник Андрій пообіцяв, що навпростець пішки ми доберемося до копалень швидко, мовляв, звідси рукою подати. Йти довелося добрі два кілометри. Так звані дучі (ями з видобутку вапняку) виникли перед нами якось раптово, немов схрони, з тією лише різницею, що були відкритими. Дуча – це розкопана яма приблизно два на два метри, в середині якої викопаний невеликий лаз, щоби могла пролізти людина. Аби туди спуститися, потрібно мати неабияку сміливість. Кажемо про це Андрієві, він лише усміхається :
– Спершу вибирається півметровий перший шар грунту-чорнозему, далі йде два-три метри жовтої глини і аж потім вже вапняк. Перший шар вапнякового каміння викидається геть, бо він не має будівельної цінності. Довбають вапнякову стіну ломами, кирками, лопатами. А коли відвалюється велика брила і її неможливо вручну розколоти молотом, то висвердлюють у ній невеликий отвір, закладають туди порох й підривають. Потім частинами виносять на гору. Це надзвичайно важка праця й дорога – лише за копання робітникові за наймом потрібно заплатити не менше 70 гривень. Тому люди намагаються працювати цілими родинами, наймаючи лише вантажний транспорт. Та й дрова дорогі – 100 гривень складометр.
Стають каліками
в ямах, але лізуть,
бо заробити ніде
На жаль, спуститися у вапнякові шахти ми не змогли, бо напередодні випав дощ, й було мокро і слизько. Після такої погоди може статися обвал грунту. Тому скористалися порадою провідника і подалися на обійстя його дідуся, Василя Харлампійовича, щоби побачити, як випалюється вапняк. До речі, бухгалтер сільради Андрій, незважаючи на юний вік, теж працює на видобутку вапна.
На подвір’ї нас зустрів старший Козачек й залюбки розповів про нелегке ремесло вапняра:
– Пам’ятаю, що видобували ми таким способом вапно ще у післявоєнні роки. Пізніше його видобуток припинився, лише колгосп видобував. Думалося, що з цією каторгою покінчено назавжди. Але зараз роботи немає, а виживати якось потрібно, тому й повернулися до старого заробітку.
Нині Василь Харлампійович вже не в змозі копати дучі через вік. Цим займаються його діти й онуки, але дід завжди порадить, як краще випалити вапно.
Як каже Василь Харлампійович, протягом двох діб випалювання яма-вапнярка забирає десять складометрів дров. А є вапнярки, які розраховані й на дві-три тонни вапняку. Після термічної обробки вапно стає білим, його загортають у поліетиленову плівку, щоби не розсипалося, й складають у купи. Як правило, цей будівельний матеріал споживачі купують у рухотинців просто вдома, за ціною 1,3-1,5 грн за кілограм.
– Гіркі то гроші, – продовжує дід Козачек – У тих дучах від обвалів вже загинуло четверо людей. Скажімо, нещодавно привалило Сергія Мельника, залишилася сиротою його малолітня дитина. Ще двоє копачів вапна стали інвалідами.
Доки ми розмовляли, до нас підійшов Володимир Олар, що потерпів від нелегкого ремесла. За словами цього молодого чоловіка, його теж побило вапнякове каміння, місяць відлежав у лікарні. Але він продовжує й далі лізти в дучі, бо заробити на прожиття ніде. Володимир каже, що є шахти, які мають кілометрову довжину. Глянувши на дідову вапнярку, він зауважує, що є в селі й набагато більші. А за словами Андрія Козачека, зі 134 сільських дворів рідко де немає вапнярок. "Вілли за гроші, виручені від видобутку вапна, ще ніхто у нас не побудував, як зрештою, не є багатою й сільська казна", – резюмує хлопець.
Редактор: admin
14-09-2006, 15:51
Коментарів 0 Переглядів 6 119

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!