RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Покупці навіть договори до кінця не читають
Зусібіч магазини та банки пропонують отримати товар "легко, зручно, швидко", без довідки про доходи, без першого внеску, тобто без грошей. "Паспорт та код – кредитуйся народ!"– закликає відоме рекламне гасло.
На перший погляд може здатися, що магазини і банки працюють насамперед для нас, для нашої зручності, щоби було легко прийти в магазин, вибрати товар, поруч у кредитного спеціаліста підписати документи і стати власником омріяного товару. Насправді ж ми живемо в часи ринкової економіки, і головне в роботі магазинів та банків – отримання прибутку. Покупець, який бере споживчий кредит, насправді змушений платити за все: за зручності, легкість, швидкість, за ризики банку, який надає кредити без довідки про доходи, без першого внеску тощо.
Натомість покупець часто не у змозі навіть до кінця прочитати кредитний договір – не те що оцінити схему розрахунків та нюанси оформлення. На це потрібен час навіть підготовленій людині.
За мобільний телефон переплатили
двісті гривень
– Моя дитина вимагала мобілку, бо у багатьох у класі є, а в неї немає, – розповідає перукарка Тамара. – Ми з чоловіком вирішили зробити дитині на день народження такий бажаний подарунок.
У салоні мобільного зв’язку обрали досить сучасну модель мобілки. Одразу ж підійшли до кредитного інспектора, який виписав договір, де було зазначено суму кредиту, яка відповідала ціні телефону. Всі інші платежі було вказано у відсотках від позиченої суми. А загальну суму, яку доведеться сплатити за весь період користування кредитом, ніхто не вказував. Ми не надали цьому значення. Лише через деякий час зробили розрахунки і були прикро здивовані, що позичена сума – 532 гривні, а повертати доведеться 732 гривні. Це дуже дороге задоволення!
Нас захищає
закон про захист прав споживачів
Останнім часом преса та захисники прав споживачів почали відверто говорити про банківські хитрощі у споживчому кредитуванні, про додаткові та приховані комісії, які при кінцевому розрахунку з банками значно перевищують вартість позики і на десятки відсотків вищі, ніж нам кажуть у рекламі. За умов конкуренції банки не зацікавлені показувати великі кредитні ставки, а найбільші прибутки отримують за рахунок великої комісії, яку не рекламують.
У грудні 2005 року Верховна Рада прийняли в новій редакції Закон "Про захист прав споживачів", в якому розширили права громадян. Згідно із законом, банки не мають права заборонити, як це було раніше, дострокове погашення кредиту. Закон дозволяє споживачу достроково гасити кредит як одноразово, так і шляхом щомісячних внесків – більших, ніж зазначено в договорі. Також фінансистів зобов’язали чітко надавати інформацію про реальну вартість кредиту. Про це кредитний інспектор повинен розповісти ще до укладення договору.
Споживачів кредитів наділили правом повернення раніше оформлених кредитів. Протягом14 днів після укладання угоди з банком чи іншою кредитною установою вони мають право без повідомлення причин відмовитися від наданого кредиту, повернувши товар чи гроші. Жодних штрафів банку примхливий споживач кредиту сплачувати на буде. Єдине, що отримає банк, – це проценти за користування кредитом за час, коли гроші були у споживача.
За боржників платять чесні споживачі
Споживачі не повертають у середньому 15-20 % кредитів. Але українські банки готові до цього: заздалегідь розраховують такий відсоток неповернення і вкладають це у ставку за споживчі кредити. Таким чином сумлінні споживачі кредитних грошей сплачують за несумлінних.
Водночас банки застосовують прийоми психологічного та юридичного тиску на боржників. Перші 90 діб із боржником ввічливо працює менеджер: телефонує, надсилає sms-повідомлення, листи, з’ясовує причину затримки платежів, нагадує про штрафи. Якщо за цей період клієнт не розрахувався, його очікують очні зустрічі з представником банку. Збирачі боргів застосовують такі прийоми, як спілкування з колегами боржника, з його керівництвом, з родиною, виїзди на місце роботи та додому, погрози звернення до суду. Якщо боржник ухиляється від контактів, надає недостовірну інформацію про своє місцезнаходження, банк-кредитор звертається до суду. Спеціалісти банків стверджують, що у 80-90% випадків до суду не доходить.
Деякі банки доручають роботу з боржниками іншим фахівцям – колекторським фірмам. Колекторські послуги – справа для України нова. Лише з початку 2006 року на ринку України запрацювала перша компанія "Credit Collection Group", до якої звертаються банки.


Задекларовані ставки банків за споживчими кредитами
Банк Надра – не кредитує за програмою "Розстрочка"
Ощадбанк – 17% річних
Укрсиббанк – на даний момент не кредитує
Приватбанк – 1% на місяць
ТАС банк – 1,6% на місяць
Укрсоцбанк – 27% річних
Аваль – 24% річних
Кредитні спілки – від 36% до 45% річних за умови застави придбаного товару.


Як правильно взяти кредит
- Не поспішати та уважно ознайомитися з умовами кредитів декількох банків. Порівняти та вибрати найбільш вигідний.
- Уважно вивчити договір та уточнити найдрібніші деталі.
- Вирахувати кінцеву вартість товару (плюс усі одноразові та щомісячні виплати за весь період кредиту).


Про що запитати
Разом із договором необхідно отримати розрахунок щомісячних проплат і з’ясувати, з чого вони складаються. Треба знати процентну ставку, термін кредитування, розміри комісій (за видачу кредиту, за ведення кредитного рахунку, який відкриє для вашого кредиту банк), період сплати внесків, суму додаткових витрат, наприклад, страхування. Крім цього, банк може утримувати комісію за зняття готівки з картки у банкоматі, якщо кредит нададуть через кредитну картку. Поцікавтеся порядком внесення змін до умов договору. Усі комісії, обов’язкові та додаткові платежі повинні чітко і зрозуміло вказуватися у договорі. Якщо про платежі сказано розпливчато, а про їх обсяги – "відповідно до діючих тарифів банку", вимагайте додатку, де чітко вказані зрозумілі для вас конкретні суми.
Поцікавтеся також штрафними санкціями за прострочення платежу.


Що перерахувати
Якщо банк повідомляє про місячну ставку – перерахуйте її на річну. Дуже часто при перерахуванні маленької місячної ставки вона втрачає свою привабливість.

Редактор: admin
13-07-2006, 16:21
Коментарів 0 Переглядів 12 468

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!