
До осені в Україні суттєво подорожчають ягоди та фрукти – черешня, суниця, вишня, слива, абрикоси й персики можуть зрости в ціні на 20-30% через весняні заморозки та зниження врожайності. Частина ранніх овочів, зокрема картопля й кабачки, також здорожчають на 10-20% уже влітку.
Про це розповіла директорка Львівського департаменту агропромислового розвитку Людмила Гончаренко. За її словами, найвідчутніше від негоди постраждали ранні овочі, ріпак і особливо – ягідно-плодова група.
Зниження температур до мінусових позначок на ґрунті упродовж 2-5 днів було зафіксовано по всій території області. У поєднанні з вологістю це створило несприятливі умови для росту і розвитку культур. Найбільше втрат аграрії зазнали на суниці садовій: на окремих ділянках пошкодження врожаю сягнули 50%. Також недобору слід очікувати у смородини, лохини, черешні, сливи, вишні та ріпаку.
За оцінками фахівців, урожайність ягідно-плодової групи в середньому зменшиться на 20-22%, що автоматично вплине на ринкову ціну. За словами Людмили Гончаренко, навіть якщо під час піку збирання сезонні продукти будуть продаватися дещо дешевше, ціни все одно залишатимуться високими порівняно з попередніми роками. На формування кінцевої вартості впливають не лише погодні умови, а й витрати на:
енергоносії;
захисні засоби та агрохімію;
заробітну плату;
пальне;
антистресанти для рослин, що використовуються після заморозків.
Ці фактори не лише збільшують собівартість продукції, а й ускладнюють для фермерів можливість утримати прийнятні ціни без збитків. Попри те, що частина овочів ще має шанси на нормальний розвиток — зокрема кукурудза, гречка, соняшник – ситуація з ранніми овочами вже ускладнена.
У фермерів, які посіяли кабачки, картоплю та буряки, втрати оцінюються у межах 10-20%. Хоча це не катастрофа, загальна картина на ринку продуктів виглядає песимістично. Деякі ділянки залишаються незасіяними, а частина культур, як-от озимий ріпак, відстає у розвитку, що теж тисне на загальний обсяг врожаю.
Ці обставини призведуть до зниження пропозиції, а відповідно — до зростання цін навіть на традиційно доступні овочі. До осені експерти очікують підвищення цін насамперед на:
черешню;
вишню;
сливу;
суницю садову;
смородину та лохину;
абрикоси й персики;
деякі овочі — особливо ранню картоплю та кабачки.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram