RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Влітку, коли є велика кількість свіжих овочів та фруктів, ми можемо покращити з їх допомогою стан свого здоров’я. Отже, яким дарам городів та садів надати перевагу, якщо ви хворієте на…


…атеросклероз,
ішемічну хворобу серця
Найголовніше завдання – знизити рівень холестерину. Такими властивостями володіють насамперед баклажани. Необхідні також овочі та фрукти зі значним вмістом йоду: яблука, апельсини, банани, хурма, картопля, зелений горошок. Якщо у вас виявили підвищене згортання крові та схильність до утворення тромбів, треба виключити з раціону шпинат, помідори, моркву, виноград.


…гіпертонічну хворобу
Найбільш корисними є буряк та буряковий сік, а також кавуни, картопля "у мундирі", сухофрукти. Важливо постійно поповнювати запаси калію та магнію в організмі. У цьому допоможуть картопля, абрикоси, кріп, салат, шпинат, щавель, квасоля, корінь та зелень петрушки, кавун, хурма. Хворим на гіпертонію рекомендують розвантажувальні дні: яблучний, кавуновий, салатний… За частих гіпертонічних кризів особливо корисним є яблучний розвантажувальний день.


…часті закрепи
Найбільш виразну послаблювальну дію мають чорнослив, інжир, фініки, полуниця, абрикоси та персики. Корисними будуть пюре зі свіжих овочів (моркви та буряка), квашені, солоні та мариновані овочі, а також морквяний сік. Обов’язково у щоденному меню мають бути салати і вінегрети із сирих та варених овочів, заправлені олією, овочева ікра, фруктові салати. Уникати варто лише чорниці, айви, кизилу.


…хвороби печінки
та жовчного міхура
За таких захворювань треба вживати продукти із жовчогінною дією. Корисними є салати, вінегрети, пюре, заправлені рослинною олією. Необхідно виводити з організму зайвий холестерин, тому не ігноруйте баклажани. Як і при гіпертонії, варто періодично (раз на тиждень із повтором через 2-3 тижні) влаштовувати фруктові чи овочеві розвантажувальні дні: яблучний, морквяний, абрикосовий, виноградний.
Водночас стосовно хвороб печінки та жовчного міхура є чимало пересторог щодо вживання овочів та фруктів. Необхідно виключити з раціону рослини, багаті на щавелеву кислоту та ефірні олії, оскільки вони подразнюють клітини печінки і можуть призвести до утворення каміння у жовчному міхурі та жовчних шляхах. Отже, відмовитися треба від шпинату, щавелю, ревеню, редьки, редиски, часнику, цибулі, хрону. Не рекомендується також вживати кислі сорти ягід та фруктів.


…панкреатит
Для хворих на панкреатит є найбільше обмежень та заборон щодо вживання овочів і фруктів. Не можна вживати сирі, солені, мариновані, пряні овочі та фрукти, бо вони стимулюють вироблення шлунком соляної кислоти, яка посилює секрецію підшлункової залози. Однак не зашкодять сирі яблука та помідори в невеликій кількості (100-120 г на день).
Натомість варені перетерті овочі вживати можна і навіть потрібно. Корисними будуть картопля, морква, цвітна капуста, кабачки, буряк, гарбуз, молода квасоля. Можна вживати фруктові та овочеві соки без цукру, розведені водою.


…серцеву недостатність
Хворим із серцевою недостатністю насамперед рекомендують вживати продукти із високим вмістом калію: картоплю, курагу, родзинки, чорнослив. Потреба в калії зростає у разі виникнення набряків, тоді рекомендують калієві розвантажувальні дні: 500 г розмоченої кураги по 100 г за прийом. Хороший ефект дає і вживання винограду – 2 кг на день за 5-6 прийомів.

…виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки,хронічний гастрит із підвищеною секрецією
Як і при панкреатиті, овочі та фрукти варто вживати відвареними та перетертими. Це пом’якшить вплив рослинної клітковини на слизову оболонку шлунка та дванадцятипалої кишки.
Моркву та білоголову капусту вживати не варто. Кріп та зелень петрушки додають до страв у невеликій кількості.
Коли минає загострення хвороби, хворим із виразкою можна вживати картоплю, кабачки, гарбуз, цвітну капусту, зелений горошок (якщо немає індивідуального несприйняття). Найкраще готувати з цих овочів супи-пюре, суфле тощо. Можна вживати у невеликій кількості (100-120 г на день) помідори.
Що ж до фруктів та ягід, то вони таким хворим найбільше підійдуть у вигляді пюре, желе, мусів. Корисними є печені яблука. Можна їсти сирими і не перетертими яблука, груші, апельсини, мандарини, кавун, полуницю, малину, виноград без шкірки, але в невеликій кількості – 100-120 г на день. Уникати слід дині, абрикосів, слив, сухофруктів.

Редактор: admin
3-08-2006, 14:13
Коментарів 0 Переглядів 4 590

Теги -
Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!