
Українців закликають уважно читати маркування фруктів та овочів у магазинах і на ринках. Часто ці продукти покривають спеціальними восками, що є харчовими добавками та мають свої E-номери.
Про це повідомляє Держпродспоживслужба.
Воски застосовують для збереження свіжості та товарного вигляду плодів, але деякі з них можуть викликати алергічні реакції. В Україні інформація про використані харчові добавки є обов’язковою і має бути вказана на маркуванні.
Які воски зустрічаються найчастіше
E901 - бджолиний віск: тваринного походження, застосовують для фруктів, горіхів, цукерок. Може викликати алергію.
E903 - карнаубський віск: з листя пальми, ним покривають цитрусові, яблука, груші, дині, манго.
E902 - канделільський віск: рідкісніший, походить із канделільського куща, використовують у кондитерці та іноді для фруктів.
E904 - шелак: отримують із лакових комах, застосовують для глазурування цитрусових, яблук, тропічних фруктів.
E914 - окиснений поліетиленовий віск: синтетичний, найчастіше для цитрусових і бананів.
Фахівці радять уважно вивчати маркування, аби розуміти, який саме віск нанесено на продукт, та обирати продукти свідомо.
Ультраоброблені продукти можуть спричиняти захворювання й скорочення тривалості життя. Експерти радять уважно читати етикетки й звертати увагу на "червоні прапорці" - довгі списки інгредієнтів, штучні підсолоджувачі, загусники, ароматизатори й гучні маркетингові заяви.
Варто пам'ятати, що звичайного миття фруктів і овочів водою недостатньо, адже вони можуть містити залишки "хімії". Експерти радять використовувати розчин соди, солі чи оцту, а також замочування або навіть коротке обдання окропом, щоб ефективніше позбутися нітратів та інших шкідливих речовин.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram