RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Дуже радісна звістка прийшла цього тижня на Буковину з Києва: лауреатом Національної премії ім. Тараса Шевченка за 2004 рік стала наша землячка, письменниця Марія Матіос. Найвищу в країні нагороду їй присудили за книгу "Солодка Даруся", вперше надруковану два роки тому в журналі "Сучасність". Саме редакція цього журналу та письменник Павло Загребельний (який, кажуть, не дуже шанує "жіночу" прозу) висунули Марію Матіос на здобуття премії. Ми зателефонували пані Марії до Києва, де вона зараз мешкає, привітали і поставили кілька запитань "по гарячому сліду".

– Пані Маріє, коли ви писали "Солодку Дарусю", чи відчували, що вона може претендувати на таку високу нагороду?

– Я ніколи не пишу і не писала книжок з прицілом на відзнаки, а тільки з огляду на читача. Ця моя книжка витримала два видання, перш ніж її помітили критики. Водночас ця книга – не для релаксації, не для читання в метро. Я сама оцінюю її як найглибший і найкращий з усіх моїх творів. "Солодка Даруся" – це завершення трилогії, попередніми книгами в якій були "Життя коротке" та "Нація". І всі ці книги – уклін Буковині, хоч я й не люблю пафосних слів.

– У згаданій вами трилогії описується дуже драматичний період в історії Буковини – прихід радянської влади, підпілля, вивезення до Сибіру, колективізація. Скільки там вигаданого, а скільки реальних історій?

–Наприклад, Даруся – це на 95 відсотків вигадка. Таких людей у житті не було. Можливо, це моя туга за ідеалом, а також втома від поверхового, легкого писання, якого сьогодні так багато. А я хочу "виписувати" кожну душу.

– Жінок-письменників з Шевченкіською премією в Україні небагато?

– Так, треба визнати, що певні гендерні проблеми тут проявилися. Востаннє жінка-письменник отримувала Шевченківську премію ще дев’ять років тому. Тож, хоч я і не феміністка, але трохи чоловічого шовінізму є в нашій літературі.

– Чи маєте намір невдовзі відвідати Буковину?

– Так, я обов’язково приїду одразу після вручення премії – це для мене дуже важливо. Я постійно підтримую зв’язок зі своїми Розтоками, з Буковиною. Коли мама приїжджає до мене в Київ, то завжди, крім свіжої сметанки, привозить чернівецькі газети. Їй важко зрозуміти, що я те все можу прочитати в Інтернеті, але вона знає, як мені потрібні свіжі новини з дому.

До речі, саме у "Молодому буковинці" було вперше надруковано мій вірш. Мені було тоді п’ятнадцять років, а вірш називався "А кохання наче пісня лебедина". Зараз трохи смішно це звучить. Правду кажучи, й кохання жодного ще не було, а ось такий вийшов вірш. Його потім кілька разів поклали на музику, а виконував Дмитро Гнатюк. 


Довідка "МБ"

Марія Матіос – поет, прозаїк, публіцист. Народилася в селі Розтоки Путильського району. Автор шести поетичних та п’яти прозових книжок. Лауреат літературної премії "Благовіст" та премії імені Бабляка

в галузі публіцистики. Книги "Життя коротке" та "Нація" номінувалися на здобуття Шевченківської премії. Твори письменниці перекладено сербською, румунською, російською, японською мовами.


"Нова книжка Марії Матіос "Солодка Даруся" – це, насамперед, мовний виклик дистильованій макулатурі, що заполонила книжковий ринок. Це – українська історія 30-х – 70-х років минулого століття в її буковинському і галицькому ареалах..."

Видавець Василь Гутковський

Редактор: admin
26-02-2005, 19:59
Коментарів 0 Переглядів 3 302

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.