
У поєднанні з арахісовою пастою чи сиром або просто нарізаний скибочками для перекусу, цей сезонний фаворит є суперпродуктом осені.
Про це пише NV.
Враховуючи суттєве значення старовинного прислів'я "Одне яблуко на день рятує від лікаря", не буде великим дивом припустити, що користь яблук для здоров’я на голову вища, ніж у інших фруктів, або, принаймні, варта того, щоб її шукати. Якраз вчасно до сезону розповідаємо про харчову цінність яблук та найкращі способи насолодитися урожаєм.
Як і груші, яблука (ботанічна назва Malus domestica) класифікуються як зерняткові, що означає, що вони мають серцевину, заповнену численними дрібними насінинами. Незалежно від того, скільки яблук ми з'їли, завжди є інший сорт, який можна відкрити. За даними Американської асоціації яблук, у Сполучених Штатах вирощується понад 100 сортів. П’ятьма найпопулярнішими є Гала, Ред Делішес, Ханікрісп, Гренні Сміт та Фудзі. Сорти Cosmic Crisp та Pink Lady/Cripps Pink також набирають популярності серед любителів.
Суперперекус
Солодкі чи кислуваті, зелені, червоні чи жовті, яблука легко заповнюють проміжки між прийомами їжі, незалежно від того, чи нарізані вони на шматочки у поєднанні з тахіні чи горіховою пастою, чи як частина елегантної сирної тарілки. Яблука — це фантастичний вибір для здорового перекусу.
Переваги яблук
Багаті поживними речовинами
Яблука, які вважаються суперпродуктом, багаті на вітамін С, а також містять вітамін А, Е, К та фолат, безліч мінералів, включаючи калій, магній, кальцій, залізо, мідь та марганець.
Корисні для кишечника
Яблука є важливим джерелом харчових волокон, приблизно чотири грами на одне середнє. Клітковина допомагає відчувати ситість. Це відчуття може бути корисним для контролю ваги. Клітковина також підтримує травлення. Гелеподібний пектин у яблуках діє як пребіотик, який стимулює ріст корисних бактерій у кишечнику, і як розчинна клітковина, яка зменшує запори і навіть може допомогти полегшити діарею.
Антиоксиданти
Яблука також є чудовим джерелом антиоксидантних фітохімічних речовин, які називаються поліфенолами. Існують деякі незначні відмінності щодо типів поліфенолів, які містять яблука, але їх недостатньо, щоб рекомендувати один над іншим. Наприклад, яблука з червоною шкіркою містять певний тип поліфенолу, який називається антоціанін, тоді як яблука із зеленою шкіркою — ні. Але це не означає, що яблука із зеленою шкіркою позбавлені антиоксидантних властивостей. Наприклад, сорт Granny Smith все ще багатий на протизапальні поліфеноли кверцетин і катехіни, які класифікуються як тип поліфенолу, який називається флаванолами або флаван-3-олами. Насправді, немає багато достовірних даних, що порівнюють харчову цінність різних сортів яблук, але те, що ми маємо, свідчить про те, що різні сорти яблук мають дуже схожу кількість вітамінів та мінералів.
Підтримка імунітету
Ці поліфеноли мають численні переваги, захищаючи від оксидативного стресу та запалення, а також регулюючи рівень цукру в крові. Кверцетин відомий своїми протизапальними та імунопідтримуючими властивостями. Вітамін С, ще один підсилювач імунітету, який захищає клітини від пошкоджень, спричинених вільними радикалами, також є основним антиоксидантом у цьому суперфуді.
Здоров’я серця та мозку
Флаван-3-оли можуть підтримувати здоров’я серця та покращувати кровообіг. Здоровий кровообіг сприяє покращенню пам’яті та концентрації, а також здоров’ю мозку. Вміст калію в яблуках також корисний для серцево-судинної функції, допомагаючи регулювати кров’яний тиск.
Їжте шкірку
Щоб отримати максимальну користь від яблук, відкладіть овочечистку. Значна частина нерозчинної клітковини міститься в шкірці, а також поліфеноли (які знаходяться в шкірці та біля неї). Коли ви чистите яблуко, то зменшуєте вміст клітковини на 25 відсотків. Але якщо ви не любите чистити яблуко, ще не все втрачено. Вживання яблук без шкірки все ще має переваги, тому, якщо ви знімаєте шкірку, не думайте, що ви просто їсте порожні калорії. Варто ретельно мити яблуко, щоб видалити будь-який бруд або залишки, перш ніж кусати.
Сире проти приготованого
Хоча ми обожнюємо яблука, зірвані з дерева (або куплені), ми також любимо їх у пирогах, крихтах, чипсах, кексах, яблучному пюре та багатьох інших стравах. Однак, з точки зору поживності, сирі яблука мають перевагу. Як і у всіх фруктах та овочах, є деякі фітохімічні речовини та вітаміни, такі як вітамін С, які є досить делікатними та зменшуються під час приготування. Те саме можна сказати і про сушені яблука. Приготування їжі може зменшити вміст певних термочутливих поживних речовин, таких як вітамін С, але клітковина та багато антиоксидантів, включаючи кверцетин, залишаються неушкодженими.
Тим не менш, це зменшення не має суттєвого впливу на харчову цінність. А от видалення шкірки для приготування яблук є більшим фактором втрати поживних речовин, ніж саме приготування. Незалежно від того, як ви їх готуєте, яблука все одно є поживним вибором. І оскільки більшість людей не їдять рекомендовані порції фруктів щодня, насолоджуватися яблуками в різних видах — це, безумовно, чудова ідея.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram