RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Якщо, повернувшись додому з роботи, ви виявили, що ваші капці плавають у басейні, на який перетворилася квартира, штукатурка відвалюється, а меблі зіпсовані водоспадом зі стелі, то вас спіткало лихо під назвою залиття квартири. У більшості випадків винні у цьому або сусіди зверху, які забули закрити кран, або старі труби, які не відремонтував ЖРЕП.

Прорвало трубу – судіться зі ЖРЕПом

У разі, якщо причиною залиття стали старі невідремонтовані комунікації, відповідати за пошкодження вашого майна повинна саме організація, на яку покладено обов’язок з обслуговування комунікацій. У багатоквартирному будинку всі комунікації перебувають на обслуговуванні тієї організації, з якою у власника квартири укладено договір. Переважно це ЖРЕП, якому ви регулярно сплачуєте за експлуатаційні витрати, тобто квартплату. Тож якщо вашу квартиру затопило через прорив тих самих комунікацій, відповідати повинна організація, яка займається їхнім обслуговуванням, тобто ЖРЕП.

Якщо ж затоплення сталося з вини сусідів, відшкодувати вам кошти за ремонт помешкання повинні саме вони.

Право вимагати відшкодування завданих збитків ви маєте відповідно до статті 1166 Цивільного кодексу України, де, зокрема, сказано, що: "майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується у повному обсязі особою, яка її завдала".

Якщо вас залили, насамперед слід звертатися до ЖРЕПу, щоби звідти надіслали комісію, яка повинна скласти відповідний акт.

Про компенсацію можна домовитися

В акті має бути вказано причини цього випадку, особу, яка винна у цьому.

У вас є два шляхи розв’язання проблеми: домовитися з винуватцями мирним шляхом, тобто вони добровільно відшкодують вартість ремонту, або вимагати відшкодування через суд.

У разі, коли винні у залитті добровільно вирішили відшкодувати вартість ремонту після затоплення – проблему залагоджено. Якщо ж винуватець залиття відмовляється платити, треба звертатися до суду.

Доказом залиття є той самий акт ЖРЕПу. Якщо працівники ЖРЕПу не оцінили розмір шкоди або одна зі сторін заперечує проти вказаної суми, суд має право призначити експертизу, яка визначить вартість матеріалів та ремонтних робіт. Ви можете також самі звернутися до експертної організації, яка дасть відповідний висновок.

Затоплення – це ще й моральні збитки

Окрім відшкодування завданих збитків, ви маєте право також вимагати відшкодування моральної шкоди. Якщо через залиття у вас погіршилися стосунки з близькими, ви зазнали стресу тощо, сміливо звертайтеся за відшкодуванням моральної шкоди. Але при цьому ваші вимоги повинні бути підтверджені свідками або письмовими доказами. Підстави відповідальності за завдану моральну шкоду зазначено у статті 1167 Цивільного кодексу України. Зокрема там сказано: "Моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями або бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини..."

Щоби добратися до сусідської квартири для ліквідації аварії, законність своїх дій можна обгрунтувати статтею 17 Закону України "Про житлово-комунальні послуги". Згідно із цим законом, якщо споживач відсутній або не бажає допустити до квартири представників виконавця і при цьому є всі підстави вважати, що неполадки, які сталися, є можливість усунути тільки в цій квартирі, – вхід до приміщення відбувається без згоди власника. Згідно із частиною 6 цієї статі, під час несанкціонованого доступу повинні бути присутніми відповідальні особи з ЖРЕПу, органів внутрішніх справ, аварійно-ремонтної бригади, і представник будь-якого із сусідніх приміщень. 
Редактор: admin
15-01-2005, 19:02
Коментарів 0 Переглядів 8 921

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.