Понад три роки підприємство "Буковинапродукт" експортує до Нью-Йорка консервацію з фруктів. У літрових та півлітрових євробанках з етикетками, надрукованими англійською мовою, перепливають океан вишневе варення, березовий сік, вишневий та яблучний соки, варення з дині.
– Наразі ми постачаємо свою продукцію до США винятково в одне місто – Нью-Йорк, – розповідає Володимир КОМАР, директор ЗАТ "Буковинапродукт". – Оскільки у нас з американським партнером існує джентльменська угода: до жодного міста ми не постачатимемо свою консервацію. За минулий рік ми відправили чотири 20-тонні контейнери фруктової консервації. Хоча не так просто переправити продукцію за океан. Лише водою товар транспортується 45 днів. За перевезення ми не платимо, але воно все одно дорого обходиться. Подібні парнерські зв’язки для нас не такі важливі в економічному плані, як престижні.
Керівник підприємства каже, що для того, аби експортувати до Америки фруктову консервацію, вона має відповідати світовим стандартам харчової промисловості. Точну технологію вдалося відпрацювати, а за якістю не поступається продукції "Чумака" чи "Вереса", які також продаються за океаном. Хоча ці підприємства мають набагато кращі умови: новітні технології, сучасне обладнання та чималі іноземні інвестиції.
Ми поцікавилися у мешканців Кам’яної, чи популярні заводські мариновані помідори, перець, томатна паста, варення та повидло у селі. Адже кожен господар і сам в змозі заготувати вдосталь домашньої консервації.
Пан Микола каже, що інколи сам закриває варення з молодих горіхів, але час від часу таки купує фабричні закрутки.
– А ось я не можу зварити таке варення з горіхів, яке роблять на підприємстві, – каже молода пані. – Додому також беру томатну пасту та помідори у власному соку.
Пані Домка, продавець в одному із магазинів, розповіла, що відразу, тільки-но відкрився магазин, консервації стояли. "Лише трохи згодом почали розбирати і мариновані помідори у трилітрових банках, і варення з дині. А віруючі, де виховується багато дітей, беруть великі 12-кілограмові упаковки повидла з яблук. Особливо користуються попитом помідори у власному соку та варення з горіхів", – каже вона.
– Нині вже потроху змінюються погляди людей, – переконаний Володимир Комар. – Це колись, ще за радянських часів, селянин тяжко працював, щоби утримати сім’ю, а міг заробити на день лише п’ять копійок та 200 грамів муки. Зараз люди у селі живуть не лише з власного городу, тому багатьом краще та й легше купити готову консервацію, аніж тратити час на її виготовлення вдома.
Останніми роками на завод часто приїжджають з міста і закуповують консервацію для сім’ї на всю зиму, деколи – на тисячу й більше гривень, а це асортимент з майже 50 найменувань.
Здебільшого це роблять чоловіки, які цінують працю своїх дружин і вміють рахувати гроші, – різниця між заводською ціною і магазинною – 25-30%.
6-01-2005, 22:33
0
5 189