У більшості дорослого населення України перший день року асоціюється з поганим самопочуттям. Дається взнаки і безсонна ніч, і важка їжа, яку організмові доводиться засвоювати в незвичний час, і звичайно ж, алкоголь. А чи можна, не відмовляючись від традиційних новорічних напоїв, почуватися 1 січня цілком непогано? Можна, і ми розповімо, що для цього треба зробити. Про цю особливу технологію ми дізналися від людини з досвідом застіль та медичною освітою.
Ранковий чай заваріть напередодні
Насамперед придбайте кілька упаковок активованого вугілля. Знайдіть також місце в холодильнику для спеціальних харчових засобів, а саме перепелиних яєць, жирного молока, квашеної капусти і чималої ємності з таким собі ранковим чаєм, який треба приготувати заздалегідь. Для цього заваріть слабкий зелений чай (краще не ароматизований), витисніть у нього лимон (один на трилітрову банку), додайте столову ложку меду. Напій треба охолодити до кімнатної температури і поставити в холодильник.
За дві години до початку застілля випийте склянку цього чаю. За півгодини – прийміть активоване вугілля – від п’яти до десяти таблеток – і випийте 5-6 сирих перепелиних яєць. Не думайте, що після цього не сп’янієте зовсім (зрештою, навіщо ж тоді пити?). Просто завдяки вжитим заходам у ваш організм потрапить мінімальна кількість шкідливих домішок, які завжди є в алкоголі. Якщо ж вашою метою є якомога довше не п’яніти, допоможе не масло, як чомусь вважають багато людей, а… тарілка картопляного пюре. Воно забере більшу частину спирту.
Не лише закушуємо, а й запиваємо
Правило не змішувати напої начебто відоме всім, але не всі його дотримуються. Надто важко це новорічної ночі хоча б тому, що починати заведено з шампанського, а пити лише його й надалі мало кому спаде на гадку. Але вихід є: після традиційного келиха ігристого вина не пийте нічого хоча б 15-20 хвилин. А тоді беріться за напій, який вам найбільше подобається. До речі, під час святкового бенкету краще уникати червоного вина. Воно містить речовину тирамін, яка може викликати біль у голові одразу після вживання, тож ризикуєте зіпсувати собі свято. Досить підступні напої – ром, коньяк, віскі, лікер. Навіть найбільш якісні з них містять важкі для організму домішки, тож ці напої можна вживати лише у мінімальній кількості. Інакше наступного ранку похмілля із симптомами отруєння гарантоване.
Якщо дуже вже важко втриматися від спокуси і хочеться скуштувати не один напій, майте на увазі, що найбільш небезпечними поєднаннями є: горілка і портвейн, горілка і шампанське, вино і пиво, вермут і коньяк.
Якщо ви будете пити багато, а їсти мало, то швидко сп’янієте. Якщо ж будете їсти дуже багато, то сп’янієте ще швидше. Точніше, вам просто стане зле від переїдання. Зауважимо, що навіть деякі загалом корисні продукти можуть зіпсувати свято, якщо ними захопитися. Наприклад, не варто зловживати яблуками й виноградом, які сприяють процесам бродіння. Тому помірність в їжі дуже важлива для тривалого застілля. Краще залишіть у шлунку місце для води – обов’язково негазованої. Після кожної порції алкоголю намагайтеся випити удвічі більше води.
Молоко – народний антитоксинний засіб
Трохи поспати після новорічного свята необхідно, і бажано, щоб до цього моменту ви ще були у змозі пам’ятати про решту антипохмільних заходів. А саме про склянку молока, яку треба випити перед сном. Це перевірений народний антитоксинний засіб.
Якщо ви все робили правильно напередодні, то не повинні прокинутися з важкою головою чи нудотою. Але навіть у такому разі продовжуйте "лікування", бо погані симптоми можуть проявитися і пізніше. Одразу ж після пробудження випийте кілька склянок завареного заздалегідь зеленого чаю з холодильника. Остерігаючись застуди, можете підігріти його до кімнатної температури, але не більше. Хвилин за 15 треба поснідати. Найкраще, якщо це буде вівсяна каша на воді, а після неї – квашена капуста з житнім хлібом. Досмакувати залишки святкового столу ще встигнете. Зате робитимете це на свіжу голову й здоровий шлунок.
29-12-2005, 19:08
0
1 661