RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Пишу вам від імені багатьох мам, які мають подібну проблему. Наші дочки дуже хочуть займатися у модельному агентстві, але їм сказали, що треба трохи схуднути. Дівчаткам по 16, 18 років, вони ростуть, мають гарний апетит. Ось і знайшли вихід – блювання. Приходять зі школи голодні, "підмітають" все, що бачать, а потім блюють. Можуть робити це двічі на день. Жодні вмовляння про шкідливість не допомагають, тому ми дуже просимо, надрукуйте консультацію лікаря про шкідливість примусового блювання, до яких хвороб це може призвести. Крім того, щодня вони їдять клітковину з кефіром, щоби втамувати голод після блювання. Душа болить дивитися на цих горе-мучеників. А головне, щоби це далеко не зайшло і не було вже пізно". М. Бойко, м. Чернівці.


– Якщо викликати блювання самовільно, то це справді небезпечний процес, – розповідає гастроентеролог міської поліклініки №1 Ельвіра МОРОЗ. – Блювання – це складно-рефлекторний акт, який супроводжується виділенням шлункового вмісту, а іноді і кишкового, через рот, рідше через ніс. Загалом це захисна функція організму на подразнення шлунка, носоглотки, кореня язика і вестибулярного апарату. Ознака того, що організм із чимось бореться – або із захворюванням шлунка, або із захворюваннями судин головного мозку, або рефлекторно виявляється "відраза" органів чуття на певний запах чи смак.

Під час блювання насамперед відбувається напруження м’язів передньої черевної стінки та діафрагми, що може призвести до виникнення грижі у цьому місці. Крім того, коли їжа надходить у шлунок, починає виділятися велика кількість шлункового соку і ферментів, а під час примусового очищення шлунка подразнюється слизова оболонка шлунково-кишкового тракту, і це загрожує гастритами та дуоденітами. Підшлункова залоза виробляє ферменти, але вони у такому разі не використовуються організмом, бо їжа "викидається" назад, тому виникає запальний процес – панкреатит.

Вміст шлунка кислий, він іде через стравохід, що призводить до подразнення слизової оболонки стравоходу, тому можливі ерозії і навіть опіки стравоходу.

Після вживання їжі жовчовивідна система виділяє велику кількість жовчі. Якщо одразу очищати шлунок, то жовч теж призводить до подразнення, тому тривалий час можна відчувати гіркоту у роті і здуття живота.

Оскільки їжа одразу "викидається", організм не отримує достатньої кількості корисних речовин, зокрема заліза, фолієвої кислоти, вітамінів, внаслідок чого погіршується стан волосся, нігтів та шкіри.

Щодо клітковини, то якщо її вживати дозволеними нормами тричі на день – це буде корисним очищенням для кишківника. Клітковина багата на вітаміни А та Е, але вона ніколи не замінить потреби у правильному харчуванні.

– Моя порада як людини, яка сама постійно бореться із зайвою вагою, – не забувати про фізичне навантаження, намагатися не їсти після 18 години і обмежити вживання солодощів, – каже Ельвіра Миколаївна. – А блювання допоможе не схуднути, а отримати цілий букет різних захворювань.


рахуємо свою вагу

Як визначити індекс маси тіла

Чимало хвилювань щодо своєї ваги можна зняти, розрахувавши індекс маси тіла. Це професійний показник, за яким медики визначають межі ожиріння чи дистрофії.

Отже, треба свою вагу (в кілограмах) поділити на зріст (у метрах) у квадраті.


Наприклад, за зросту 160 см і вазі 80 кг:

80: (1,6х 1,6) = 80: 2,56 = 31

- Показник, вищий за 30, вказує

на надмірну вагу.

- Від 19 до 30 вважається нормальним.

- Нижче 19 – свідчить про виснаження.


до теми

"Модна" хвороба анорексія

Останнім часом це слово досить часто зустрічається у модних журналах. Найчастіше анорексію згадують як професійну хворобу моделей, і вона справді пов’язана з "модельними" параметрами. Термін "анорексія", або "нервова анорексія" знайдете у довідниках як з гастроентерології, так і з психіатрії. Це – порушення харчової поведінки, яке призводить до ендокринних та соматичних змін в організмі. Простіше кажучи, хворі впродовж тривалого часу відмовляються або кардинально обмежують себе в їжі, "досягаючи" таким чином виснаження, припинення менструацій, еро-зійних уражень ротової порожнини та стравохода внаслідок систематичного блювання. Анорексії підвладні у 95% випадків дівчата віком від 15 до 25 років. Однак останнім часом хвороба дедалі частіше "чіпляється" і доросліших жінок. Поведінкові психологи стверджують, що причина – у тотальній пропаганді занадто стрункого тіла. Інші – прихильники фрейдизму – кажуть, що це підліткове порушення спричинене підсвідомою втечею від дорослого життя, прагненням уникнути статевого дозрівання (адже у дівчат із занадто низькою масою тіла менструації настають із запізненням або не настають взагалі).

У кожному разі анорексія – не просто підліткова примха, а серйозне захворювання. Розвивається воно здебільшого у три етапи. На першому виникає занепокоєння із приводу своєї "надмірної ваги". Дівчина або жінка починає обмежувати себе в їжі, додаючи до цього фізичні вправи. Перші успіхи – втрата кількох кілограмів – не заспокоюють, а заохочують до подальших дій. Тут іде в хід блювання та прийом проносного після їжі. Наступний етап – втрата апетиту і відраза до їжі. Хворій уже не треба стримувати себе – вона не може їсти. Третій етап – виснаження організму, коли втрата маси тіла сягає 40 відсотків. Рятують таких пацієнток внутрішньовенним живленням та харчуванням через зонд. На цій стадії хвороби смертельною може стати будь-яка інфекція, з якою виснажений організм не може впоратися.

Редактор: admin
5-05-2005, 10:59
Коментарів 0 Переглядів 38 252

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Сьогодні, 17 травня, скористатися послугою можна на Центральній площі


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.
Бельгійці передали гроші на дрони. Блог Надії Будної
Чернівчани невтомно збирають кошти на дрони, плетуть маскувальні сітки та кікімори.
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"