Сон, харчування та менше стресу: як підготуватися до сезону застуд

новини / Здоров'я
902
0
Сон, харчування та менше стресу: як підготуватися до сезону застуд



Похолодання, дощі, зниження сонячної активності та більше часу в закритих приміщеннях створюють умови для поширення застуд і вірусних інфекцій. Та зміцнити імунітет і підготуватися до осені під силу кожному.

Сімейна лікарка Оксана Коваль розповіла, як підготуватися до сезону застуд.



"Осінь завжди випробовує імунітет. Найчастіше пацієнти звертаються із застудами, яких можна було б уникнути завдяки простим звичкам. Я завжди наголошую: сон, харчування і свіже повітря працюють краще за будь-які пігулки. Якщо ж відчуваєте постійну втому чи часто хворієте, не займайтеся самолікуванням, зверніться до лікаря, щоб вчасно перевірити стан здоров’я", - каже Оксана Коваль.

Сон – перший захист від хвороб

Достатній і якісний сон напряму впливає на роботу імунної системи. Якщо людина регулярно недосипає, організм гірше бореться з вірусами. Лікарі радять дорослим спати не менш як 7-8 годин, а дітям і підліткам – ще більше.

Харчування з користю

Осінь щедра на вітамінні продукти. Варто додати до раціону:
• сезонні овочі та фрукти (яблука, виноград, гарбуз, капуста, морква, буряк);
• горіхи та насіння, багаті на корисні жири;
• рибу та нежирне м’ясо як джерело білка;
• кисломолочні продукти, що підтримують здоров’я кишківника, а отже, й імунітету.

Вітаміни й мікроелементи

Восени зменшується кількість сонячних днів, тож часто виникає дефіцит вітаміну D. У його дефіциті можна переконатися за допомогою аналізів і за потреби приймати у вигляді добавок. Також важливими є вітаміни С, групи В, цинк і селен – вони допомагають організму протистояти інфекціям.

Рух і свіже повітря

Прогулянки навіть у прохолодну погоду зміцнюють імунітет і знижують стрес. Варто проводити на вулиці хоча б 30 хвилин щодня. Корисні й помірні фізичні навантаження – зарядка, йога, біг підтюпцем або просто активна ходьба.
Менше стресу – більше здоров’я
Хронічний стрес послаблює імунітет не менше, ніж недосип. Тому важливо знаходити час для відпочинку, спілкування з близькими й занять, які приносять задоволення.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
«За місяць робимо до 18 тонн»: як на підприємстві Буковини роблять натуральний сік — відео
36 124
Як квасити капусту: поради жительки Хмельниччини, яка готує її за давнім рецептом
21 099
«Дах – як решето, небо видно!»: на Буковині ветеран АТО просить допомогти із покрівлею
14 916
Проїхав понад 11 тисяч кілометрів на мотоциклі: у Чернівцях зустріли лікаря-мандрівника
10 149
Лікарям повідомили про підозру після смерті одеського мільйонера-забудовника
7 986
Від золотої діадеми до операції “Запад”: краєзнавець оживив історію рідного села на Буковині
6 274
У селах на Буковині спалах африканської чуми свиней: оголосили карантин
5 303
Назвали громади Буковини, які найбільше коштів виділяють на ЗСУ
5 240
Замість спортивного об’єкта - житло: як ділянка під спорт у центрі Чернівців перетворилася на багатоповерхівку
4 582
Повернувся з російського полону і знову пішов на фронт. Історія захисника з Буковини
4 045


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.