
Нове дослідження пов'язує споживання високоякісних вуглеводів у середньому віці зі здоровішим старінням.
Високоякісні вуглеводи - це вуглеводи з цільного зерна, фруктів, некрохмалистих овочів і бобових, пише Eatingwell.
Ці вуглеводи були пов'язані з кращою фізичною функцією і когнітивним здоров'ям десятиліття по тому, зазначила дієтологиня Енні Нгуєн.
Те, що ви їсте у свої 40 і 50 років, може допомогти визначити, наскільки повільно ви старієте, вже будучи старшими. Згідно з новим дослідженням, жінки, які споживали більше високоякісних вуглеводів і клітковини в середньому віці, мали значно більше шансів досягти похилого віку з гарною фізичною і когнітивною функцією - і без серйозних хронічних захворювань, зазначила дієтологиня.
Примітно, що вуглеводи такі, як, наприклад, печиво, макарони з білого борошна, мали протилежний ефект.
Дослідники з Університету Тафтса і Гарвардської школи громадської охорони здоров'я ім. Т. Х. Чана під час проведення дослідження. Т. Х. Чана в ході роботи з'ясували, що якість має значення, коли йдеться про вуглеводи та старіння.
Аналіз показав, що споживання високоякісних вуглеводів із цільного зерна, фруктів, овочів і бобових, а також більш високої загальної кількості харчових волокон у середньому віці було пов'язане з підвищенням ймовірності здорового старіння на 6-37 % і поліпшенням психічного та фізичного здоров'я.
Тим часом дієти з високим вмістом рафінованих вуглеводів - з доданих цукрів, білого хліба та інших оброблених зернових - були пов'язані з гіршими результатами. Жінки, які їли більше рафінованих вуглеводів, мали на 13 % нижчу ймовірність хорошого старіння. Крохмалисті овочі, як-от картопля та кукурудза, також були пов'язані з нижчими маркерами старіння, особливо при вживанні у великих кількостях.
Дієтологиня зазначила, що якщо ви хочете додати більше цільного зерна до раціону, то обирайте в магазині коричневий рис, кіноа, овес, булгур або фарро замість білого рису чи макаронів.
Додавання бобових у раціон також може допомогти. Квасоля, сочевиця і нут - це бюджетні, багаті на клітковину джерела рослинних вуглеводів і білка.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram