Неділя, 29 червня 2025

Дієтологи розповіли про корисні та шкідливі властивості популярного овочу

Здоров'я / Їжа
1 653
0

У світі існує понад 500 різних сортів моркви. Цей популярний овоч не завжди має помаранчевий колір - він буває фіолетовим, білим, червоним і жовтим. Втім, незалежно від того, якому сорту ви віддаєте перевагу, морква має безліч переваг для здоров’я, пише USA Today.



Зазначається, що, по-перше, морква містить білок, кальцій, магній, фосфор і вітамін С.

"Морква також містить бета-каротин, який допомагає організму виробляти вітамін А", — каже дієтолог Ембер Шефер.

Зокрема, вітамін А важливий для гарного зору, репродуктивного здоров’я, здоров’я шкіри та розвитку кісток.

Своєю чергою дієтолог Крістіна Кук вказує, що морква середнього розміру також містить близько 195 міліграмів калію, "який допомагає скороченню м’язів і роботі нервів, а також є хорошим джерелом антиоксидантів, які можуть зменшити запалення та підвищити імунітет. Крім того, цей продукт містить лютеолін, який може допомогти з когнітивними функціями.

"Мабуть, найкраще те, що морква багата харчовими волокнами, причому одна морква середнього розміру містить майже 2 грами", — каже доктор Ума Найду, директор психіатрії харчування та способу життя.

За її словами, клітковина важлива для травлення та може сприяти регулярній дефекації та запобігати запорам і здуттям живота. Вона також може допомогти контролювати рівень цукру в крові та покращити здоров’я серця.

Експерти зазначають, що вміст клітковини в моркві також корисний для здорового контролю ваги, оскільки одна морква містить лише 25 калорій, але все одно залишає відчуття ситості.

Водночас за словами дієтологів, вживання занадто великої кількості моркви може призвести до того, що ваша шкіра з часом стане помаранчевою — цей стан називається каротинемією.

"Це можна змінити, зменшивши частоту вживання продуктів, що містять каротин у своєму раціоні", - каже Шефер.

Також потрібно бути обережними людям з алергією на моркву або березу, полин, плющ або селеру; людям з діабетом необхідно уникати надмірного споживання овоча через високий вміст цукру. Крім того, більшість людей отримують значну користь, якщо включають моркву та багато інших овочів у свій звичайний раціон, що можна зробити різними способами.

"Проявіть творчий підхід до приготування моркви. Ви можете насолоджуватися нею як закускою з соусом, вареною, додавати до улюблених страв або навіть як інгредієнт улюблених десертів", - рекомендує Кук.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
«Не завжди діти відразу говорять про це»: скількох педофілів засудили на Буковині за останні п’ять років
ексклюзив
«Тато – мій ангелик»: дружина загиблого воїна з Буковини просить визнати його Героєм
Сьогодні на Буковині попрощаються із воїном Віталієм Шалаєвим
27 червня, 2025
Із липня для студентів та школярів зміниться вартість проїзду в громадському транспорті Чернівців
У Чернівцях в суботу низка будинків залишаться без водопостачання: будуть підвозити воду
У Чернівцях звільнився з посади директор департаменту урбаністики та архітектури
Не стало захисника із Буковини Віталія Шалаєва
26 червня, 2025
Із російського полону повернувся буковинський захисник Петро Щербатий
Пробули у полоні понад три роки: Україна повернула ще одну групу захисників
ДТП на Буковині: водій мопеда впав та травмувався