RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Здоров'я » Їжа » Дієтологи розповіли про корисні та шкідливі властивості популярного овочу


У світі існує понад 500 різних сортів моркви. Цей популярний овоч не завжди має помаранчевий колір - він буває фіолетовим, білим, червоним і жовтим. Втім, незалежно від того, якому сорту ви віддаєте перевагу, морква має безліч переваг для здоров’я, пише USA Today.



Зазначається, що, по-перше, морква містить білок, кальцій, магній, фосфор і вітамін С.

"Морква також містить бета-каротин, який допомагає організму виробляти вітамін А", — каже дієтолог Ембер Шефер.

Зокрема, вітамін А важливий для гарного зору, репродуктивного здоров’я, здоров’я шкіри та розвитку кісток.

Своєю чергою дієтолог Крістіна Кук вказує, що морква середнього розміру також містить близько 195 міліграмів калію, "який допомагає скороченню м’язів і роботі нервів, а також є хорошим джерелом антиоксидантів, які можуть зменшити запалення та підвищити імунітет. Крім того, цей продукт містить лютеолін, який може допомогти з когнітивними функціями.

"Мабуть, найкраще те, що морква багата харчовими волокнами, причому одна морква середнього розміру містить майже 2 грами", — каже доктор Ума Найду, директор психіатрії харчування та способу життя.

За її словами, клітковина важлива для травлення та може сприяти регулярній дефекації та запобігати запорам і здуттям живота. Вона також може допомогти контролювати рівень цукру в крові та покращити здоров’я серця.

Експерти зазначають, що вміст клітковини в моркві також корисний для здорового контролю ваги, оскільки одна морква містить лише 25 калорій, але все одно залишає відчуття ситості.

Водночас за словами дієтологів, вживання занадто великої кількості моркви може призвести до того, що ваша шкіра з часом стане помаранчевою — цей стан називається каротинемією.

"Це можна змінити, зменшивши частоту вживання продуктів, що містять каротин у своєму раціоні", - каже Шефер.

Також потрібно бути обережними людям з алергією на моркву або березу, полин, плющ або селеру; людям з діабетом необхідно уникати надмірного споживання овоча через високий вміст цукру. Крім того, більшість людей отримують значну користь, якщо включають моркву та багато інших овочів у свій звичайний раціон, що можна зробити різними способами.

"Проявіть творчий підхід до приготування моркви. Ви можете насолоджуватися нею як закускою з соусом, вареною, додавати до улюблених страв або навіть як інгредієнт улюблених десертів", - рекомендує Кук.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
30-06-2024, 16:39
Коментарів 0 Переглядів 1 330

Теги -

Дівчина вчора, 23 листопада, пішла з дому та досі не повернулася
Врятував десятки побратимів: буковинець під обстрілами вивозив товаришів із передової


Андрій Дробко служить водієм батальйону буковинської тероборони
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.