Чому малину в сезон потрібно їсти кожного дня: ягода корисна для здоров'я

Здоров'я
274
0
Чому малину в сезон потрібно їсти кожного дня:  ягода корисна для здоров'я


Малина, багата на вітаміни та мікроелементи. Вона містить велику кількість вітамінів групи В, С, А, кремній, молібден, магній, марганець, кальцій, залізо, фосфор, натрій, хром, цинк. Крім того, за кількістю антиоксидантів малина не має конкурентів – це флавоноїди, феноли, антоціани, каротиноїди.

Що лікує малина

Завдяки насиченому складу малина:

має протизапальний ефект – недарма, коли ми застудилися, п'ємо чай з малиною або їмо ягоди в сирому вигляді;

покращує відходження поту та сприяє виведенню токсинів у разі простудних захворювань;

антоціани, які є в малині, можуть пригнічувати запалення, що викликає серцево-судинні захворювання; інші антиоксиданти в малині запобігають накопиченню тромбоцитів і знижують артеріальний тиск, покращують стан нервової системи;

зміцнює імунітет, нормалізує обмін речовин;

завдяки високому вмісту клітковини та води нормалізує роботу кишківника, підтримує здоров’я травного тракту, сприяє регулярному випорожненню та щоденному виведенню токсинів;

має сечогінний і легкий проносний ефект;

через вміст елагової кислоти сприяє профілактиці онкології;

завдяки регулярному споживанню покращує когнітивні функції та зменшує ризик розвитку нейродегенеративних захворювань мозку – і все завдяки антиоксидантам, які захищають мозок від пошкоджень, спричинених вільними радикалами;

здатна блокувати фермент, який відповідає за запалення та біль; завдяки цьому споживання ягід може зменшити ризики артриту;

позитивно впливає на чоловічий організм, підвищує чоловічу фертильність і рівень тестостерону.

У малині один із найнижчих показників вмісту цукру – всього 2,7 грама на 100-грамову порцію, для порівняння – у невеликому яблуку – приблизно 13 грамів цукру, низька калорійність (52 калорії) і невисокий глікемічний індекс. Тобто малина – чудовий десерт для тих, хто любить солодке, але хоче мінімізувати його вживання.

Ба більше, вона може допомогти у профілактиці діабету, вважають американські фахівці з Центру досліджень у галузі харчування та Інституту безпеки і здоров'я харчових продуктів Університету Лойоли. Згідно з проведеним дослідженням, виявилося, що в осіб, схильних до діабету, вживання більшої кількості малини зменшило кількість інсуліну, необхідного для контролю рівня цукру в крові. Рівень глюкози був нижчим у тих учасників експерименту, яким діставалася найбільша порція червоної малини на день.

Чи є протипоказання до вживання малини

Здорова людина може з'їдати 400-500 г малини протягом доби; краще споживати її в першій половині дня.

Побічних дій малина практично не має. Її споживання потрібно зменшити:

в разі загострення хвороб ШКТ (гастриту, виразки тощо);

в разі проблем із нирками та подагри через сечогінний ефект;

за наявності алергії на будь-які ягоди;

під час лактації у жінок через можливу алергічну реакцію.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: