
Якщо ви дотримуєтеся правильного харчування, то вибір хліба та борошна має велике значення. Важливо звертати увагу на склад, спосіб приготування та користь для організму. Хліб з якого борошна найкорисніший?
Про це повідомляє РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на Instagram-сторінку тренера Юрія Попка.
Яке борошно обирати
За словами експерта, люди споживають пшеницю понад 10 тисяч років і у дуже великій кількості. Зерно пшениці складається з ендосперми, яка на 70% складається з крохмалю, а також із зародка та висівки.
"Ендосперм у виглядів простих крохмалів має усе, що потрібно для живлення новоприрослої пшениці. Висівки вкривають пшеничне ядро ззовні твердим панциром із клітковини. Зародок/заповнений жиром репродуктивний орган -
також містить клітковину та проростає для створення нової рослини", - йдеться у повідомленні.
Тисячі років тому люди використовували жорна для того, щоб молоти ядра пшениці, тобто робили борошно і воно геть не було схожим на те борошно, яке ми зараз можемо купити в магазині.
"І тут людей осінило, а давай-но ми з зерна видалимо масляний зародок перед помолом, бо він швидко гіркне і тоді термін придатності борошна можна зробити безмежним. Те, що з видаленням зародку втрачається клітковина та купа мікропоживних речовин, наврядчи когось цікавило і досі цікавить", - зазначив Попко.
Зокрема, все корисне з зерна викинули - те, чим живилась мікробіота, тобто друга категорія вуглеводів (для мікробів) та називається ДМВ (доступні для мікробіоти вуглеводи).
Чим шкідливий хліб з борошна дрібного помелу
Якщо дуже дрібно помелене борошно ми споживаємо, то практично все воно засвоюється по дорозі до товстого кишківника і бактеріям нічого не залишається. Травні ферменти мають достатньо часу, щоб розчепити та всмоктати отримані моно та дисахариди (прості вуглеводи) безпосередньо в кров.
Моно, дисахариди та більшість видів крохмалю людина перетравлює та всмоктує ще до потрапляння в товстий кишківник і не доходить до мікробіоти і організм це сприймає аналогічно, як і цукор.
Якщо ж пшениця грубого помелу, то ферменти не встигають дістатись до всіх зв'язків вуглеводів, залишаючи деякі з них цілими для мікробів в товстому кишківнику, що вкрай важливо.
Шматок хліба з цільнозернового борошна містить 2 г клітковини.
Норма клітковини жінкам - 27 г, а чоловікам - 37 г.
Чому варто пекти хліб на заквасці
На заквасці хліб має суттєво нижче глікемічне навантаження. Мікроби з закваски споживають більшу частину простих вуглеводів у борошні. Тому шукайте хліб або борошно з цільного зерна і грубого помелу.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram