Сім продуктів, які містять вітамін К і забезпечують нормальне згортання крові

Здоров'я / Їжа
1 103
0
Сім продуктів, які містять вітамін К і забезпечують нормальне згортання крові

Вітамін K важливий для загального стану здоров’я, тому важливо уникати дефіцитів. Є певні продукти, які швидко наситять організм таким мікроелементом.

Про це повідомляє РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на Instagram-сторінку дієтолога Ольги Безуглої.



Чим корисний вітамін К

Вітамін K - це незамінний жиророзчинний елемент, який:

- забезпечує нормальне згортання крові
- сприяє формуванню міцних кісток
- підтримує здоров’я серця

Він існує у двох основних формах - K1 (філлохінон), який переважно міститься у зелених листових овочах, і K2 (менахінон), який синтезується бактеріями та міститься у ферментованих продуктах, яйцях і м’ясі.

Вітамін K2 має додатковий вплив на здоров’я кісток і серцево-судинної системи.

Ознаки дефіциту

До ознак дефіциту вітаміну К відносять:

- кров довго згортається
- часті носові кровотечі чи синці без явних причин
- рани та подряпини довго не загоюються
- остеопенія та остеопороз (крихкість кісток)

Дефіцит вітаміну K трапляється рідко у здорових дорослих, оскільки він надходить із їжею і частково синтезується бактеріями кишківника.

Проте групи є ризику - новонароджені, люди з порушенням всмоктування жирів.

До причин дефіциту відносять:

- захворювання шлунково-кишкового тракту (целіакія, муковісцидоз, захворювання тонкого кишечника
- порушення відтоку жовчі (холестаз)
- тривале застосування антибіотиків
- недостатнє споживання жирів у раціоні

Які продукти містять вітамін К

Продукти, багаті на вітамін К:

- зелені листові овочі: шпинат, капуста, броколі, кале
- брюссельська капуста
- ферментовані продукти та напої
- сир, яйця, йогурт
- соєві боби
- рослинні олії (особливо соєва та ріпакова)
- горіхи

Вітамін К1 міститься переважно у зелених овочах, тоді як вітамін К2 присутній у ферментованих продуктах (квашена капуста), сирі, мʼясі та яйцях.

За словами експерта, вітамін буде краще засвоюватись разом із жирами, тому додавайте до страв авокадо, горіхи або авокадо.

А також враховуйте, що термічна обробка овочів може знизити вміст вітаміну К, тому краще споживати їх у сирому або мінімально обробленому вигляді.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
У громаді на Буковині заборонили ввечері їхати на мотоциклах
16 237
Керівнику "Чернівціводоканал" оголосили підозру: на комунальному підприємстві зробили заяву
8 645
Виводив людей з будинку: історія рятувальника, який став відомим завдяки фото
6 113
Проколов колеса, щоб не втік: на Буковині перевіряють співробітників ТЦК через конфлікт
5 754
На Буковині оголосили підозри 10 посадовцям за розтрати бюджетних коштів на великі суми
5 032
Сильні дощі та грози: на Буковині зіпсується погода
4 352
«Вода чудова. Ідіть купатися»: чернівчани ходять на міський пляж попри заборони
4 306
Росія могла вдарити по Чернівцях ракетою Х-101 із касетною бойовою частиною: що відомо
4 104
Взяли пасажира — заплатите штраф до 32 тисяч гривень: водіїв попередили про рейди
4 056
Обороняв Батьківщину від ворогів: на війні загинув воїн з Буковини Віталій Майстрюк
3 530