DataLife Engine > Здоров'я / Їжа > Сім продуктів, які містять вітамін К і забезпечують нормальне згортання крові

Сім продуктів, які містять вітамін К і забезпечують нормальне згортання крові

Сім продуктів, які містять вітамін К і забезпечують нормальне згортання крові

Вітамін K важливий для загального стану здоров’я, тому важливо уникати дефіцитів. Є певні продукти, які швидко наситять організм таким мікроелементом.

Про це повідомляє РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на Instagram-сторінку дієтолога Ольги Безуглої.

{reklama}

Чим корисний вітамін К

Вітамін K - це незамінний жиророзчинний елемент, який:

- забезпечує нормальне згортання крові
- сприяє формуванню міцних кісток
- підтримує здоров’я серця

Він існує у двох основних формах - K1 (філлохінон), який переважно міститься у зелених листових овочах, і K2 (менахінон), який синтезується бактеріями та міститься у ферментованих продуктах, яйцях і м’ясі.

Вітамін K2 має додатковий вплив на здоров’я кісток і серцево-судинної системи.

Ознаки дефіциту

До ознак дефіциту вітаміну К відносять:

- кров довго згортається
- часті носові кровотечі чи синці без явних причин
- рани та подряпини довго не загоюються
- остеопенія та остеопороз (крихкість кісток)

Дефіцит вітаміну K трапляється рідко у здорових дорослих, оскільки він надходить із їжею і частково синтезується бактеріями кишківника.

Проте групи є ризику - новонароджені, люди з порушенням всмоктування жирів.

До причин дефіциту відносять:

- захворювання шлунково-кишкового тракту (целіакія, муковісцидоз, захворювання тонкого кишечника
- порушення відтоку жовчі (холестаз)
- тривале застосування антибіотиків
- недостатнє споживання жирів у раціоні

Які продукти містять вітамін К

Продукти, багаті на вітамін К:

- зелені листові овочі: шпинат, капуста, броколі, кале
- брюссельська капуста
- ферментовані продукти та напої
- сир, яйця, йогурт
- соєві боби
- рослинні олії (особливо соєва та ріпакова)
- горіхи

Вітамін К1 міститься переважно у зелених овочах, тоді як вітамін К2 присутній у ферментованих продуктах (квашена капуста), сирі, мʼясі та яйцях.

За словами експерта, вітамін буде краще засвоюватись разом із жирами, тому додавайте до страв авокадо, горіхи або авокадо.

А також враховуйте, що термічна обробка овочів може знизити вміст вітаміну К, тому краще споживати їх у сирому або мінімально обробленому вигляді.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад