Чи можна щодня їсти яйця: відповідь дієтологів

Здоров'я / Їжа
916
0

Багато хто починає свій ранок із яєць, приготованих тим чи іншим способом, завдяки їхньому насиченому смаку та високій поживності. І хоча яйця, безумовно, є повноцінним джерелом білка та низки мікроелементів, деякі фахівці в галузі охорони здоров'я застерігають від частого вживання цього продукту, оскільки вони містять насичені жири та дієтичний холестерин.

Про це пише УНІАН.



Видання Real Simple з'ясувало в дієтологині Крістіни Маніан вплив жиру, що міститься в яйцях, на здоров'я, а також розповімо про альтернативні джерела білка.

Коли мова заходить про вміст білка, важко заперечувати, що яйця є повноцінним джерелом цього макроелемента. Згідно з базою даних Міністерства сільського господарства, яйце зварене круто містить:

калорії - 78 калорій;
білок - 6 грам;
вуглеводів - 0,5;
жир - 5 г;
насичені жири - 1,6 г;
ненасичені жири - 2,7 г;
холестерин - 186 міліграмів, 62% від добової норми;
рибофлавін (вітамін B2) - 0,26 мг, 22% від норми;
пантотенова кислота (вітамін B5) - 1,5 мг, 14% від норми;
вітамін B12 - 0,18 мікрограма (мкг), 24% від норми;
фолат - 22 мкг, 5%;
вітамін D - 1,1 мкг, 6%;
вітамін A - 149 мкг, 17%;
залізо - 0,6 мг, 8%;
цинк - 0,5 мг, 5%;
фосфор - 86 мг, 12%;
селен - 15 мкг, 27%;
холін - 147 мг, 30%.

"Яйця є чудовим джерелом каротиноїдів лютеїну і зеаксантину, які допомагають захистити наші очі від вікової втрати зору, а деякі яйця також збагачені омега-3 жирними кислотами", - додала вона. "Ці поживні речовини підтримують ріст, відновлення і підтримання тканин (особливо м'язових), а також обмін речовин, імунітет, здоров'я серця, кісток і нервової системи".

Щодо вмісту насичених жирів, то велике яйце містить 1,6 грама насичених жирів, що набагато менше на порцію, ніж у таких продуктах, як ковбаса (7 грамів) і бекон (1 грам на скибочку), але насичені жири впливають на рівень холестерину. Американська асоціація серця рекомендує, щоб насичені жири становили не більше 6% від загальної кількості калорій.

"Багато досліджень, що проводилися впродовж багатьох років, показали, що холестерин, який ми споживаємо з їжею, не так сильно впливає на рівень холестерину в крові, як ми спочатку думали", - каже дієтологиня Аннет Снайдер. "Ці висновки підтверджуються такими дослідженнями, як цей огляд 2015 року, в той час як інші, як це дослідження 2019 року, пов'язують споживання холестерину і яєць з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань".

Ще 5 джерел білка:

тофу;
кіноа;
бобові;
горіхи та насіння;
грецький йогурт із низьким вмістом жиру.



Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

10:59
Ліки за доступнішими цінами: на Буковині відкриють аптеки в медзакладах
10:43
Вогонь знищив магазин: на Буковині рятувальники загасили пожежу
10:35
"Укрзалізниця" третій день відновлює онлайн послуги після кібератаки
10:19
Вантажівка зіткнулася з легковиком: поліцейські розслідують обставини ДТП на Буковині
09:59
На Буковині судитимуть посадовця лісгоспу, який переправляв чоловіків за кордон
09:42
За добу на фронті знищено 1280 російських солдатів і 5 танків, - ЗСУ
09:37
Атака на Кривий Ріг: вирували пожежі, пошкоджено підприємство, склади і авто
09:31
Через аварійний витік на декількох вулицях Чернівців не буде води
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм