Риба є важливою частиною здорового харчування людини. Дієтолог розповів, що робить рибу більш корисною та яким видам краще віддати перевагу.
Про це
повідомляє Real simple.
Що робить рибу більш чи менш корисною
Дієтолог Крістен Карлі розповіла, коли справа доходить до риби, то не всі сорти однакові за вмістом поживних речовин і загальним впливом на здоров’я.
Більшість риб містить значну кількість білка, вітамінів групи B і цілого ряду мінералів, включаючи залізо, селен, цинк і в деяких випадках навіть кальцій.
Білок необхідний для відновлення м’язів, підтримки імунітету та насичення енергією.
Однак деякі з найздоровіших сортів риби також містять омега-3 жирні кислоти та вітамін D.
Омега-3 - це здорові жири допомагають підтримувати серце, мозок, суглоби, очі та шкіру в ідеальній формі, а також покращують психічне здоров’я і зменшують запалення в організмі.
Проте, існує також ряд забруднювальних речовин, які зазвичай зустрічаються в рибі, а саме ртуть, мікропластик і поліхлоровані біфеніли (ПХБ).
Ртуть є токсичною речовиною і її високий рівень споживання може вплинути на нервову систему, особливо у дітей і вагітних жінок.
Тим часом з огляду на поширену природу пластику та хімічного забруднення в усьому світі, мікропластик і хімічні забруднювачі є більш поширеними в джерелах морепродуктів, ніж будь-коли раніше.
Мікропластик може містити суміш із понад 16 000 хімічних речовин, які можуть бути токсичними для здоров’я людини.
7 найкорисніших сортів риби
Сардини
Ця маленька риба наповнена омега-3, кальцієм і вітаміном D. З сардин можна приготувати салат із морепродуктів, додати до бутербродів або як доповнення до салату.
СкумбріяЩе одна поширена риба, яку ви знайдете в ряду з консервами, - це скумбрія. Ця риба займає нижчу позицію в харчовому ланцюзі, як і сардини, що робить її варіантом з меншим вмістом ртуті та інших забруднень.
Скумбрія має високий вміст омега-3 жирних кислот, і її найкраще вживати в копченому вигляді, на грилі або в салатах.
Ця жирна ситна риба також смачна в рецептах макаронів на основі помідорів, і з неї навіть можна зробити смачні рибні котлети.
ЛососьЛосось має високий вміст омега-3 і вітаміну D, він універсальний і має м’який смак. Ця риба дуже насичена поживними речовинами, зокрема і вітамінами групи В, які корисні для мозку та нервової системи. Ще лосось багатий на вітамін А, який сприяє підтримці та покращенню зору.
ОселедецьОселедець має високий вміст омега-3 і вітаміну B12, і зазвичай доступний у маринованому або копченому вигляді. Однак, він також широко доступний в консервах.
Райдужна форельРайдужна форель є прекрасною рибою з барвистою райдужною шкірою та темно-помаранчевим м’ясом, схожим на лосося. Ця м’яка риба, багата омега-3 та містить менше забруднювальних речовин.
Анчоуси
Вони не тільки смачні, але й мають багато корисних властивостей. Оскільки ви технічно споживаєте їхні крихітні кістки, то вони є чудовим джерелом кальцію, а також білка, омега-3 жирних кислот, селену та вітамінів групи B.
ТріскаНежирна м’яка тріска є хорошим джерелом білка та вітамінів групи B.
Тріска також матиме менший вміст забруднювальних речовин, ніж деякі риби вищого рівня, такі як тунець.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
15-11-2024, 11:59
0
1 786