Неділя, 30 березня 2025

Ось що потрібно зробити з горіхами та квасолею, щоб прибрати з них шкідливу кислоту

Здоров'я
1 616
0

Фітати знижують здатність організмом засвоювати корисні речовини з продуктів. Дієтолог розповіла, в яких продуктах вони містяться та як знизити вміст шкідливих сполук.

РБК-Україна (проєкт Styler) повідомляє, як їсти корисні продукти та не переживати про вміст фітатів у складі.



Що таке фітати та в яких продуктах містяться

Фітати - це природні сполуки, які містяться в цільнозернових, горіхах, бобових і насінні. Вони виконують захисну функцію для рослин, але для організму людини можуть бути своєрідним викликом, адже здатні знижувати засвоєння таких важливих елементів, як кальцій, залізо, магній та цинк.

Дієтолог Ольга Безугла назвала продукти та вміст у них фітатів на 100 г:

люпин - 1,1 - 1,4 г
соя - 1,0 - 2,2 г
нут - 0,3 - 1,1 г
рисові висівки - 2,6 - 8,7 г
пшеничні висівки - 3,0 - 7,3 г
сочевиця - 0,2 - 0,9 г
кукурудза - 0,7 - 2,2 г
квасоля - 0,6 - 2,4 г

Як правило, чим більше фітинової кислоти ви їсте, тим більше мінералів блокується.

Як зменшити вплив фітатів



Є прості способи зменшити їхній вплив, не відмовляючись від корисних продуктів.

Наприклад, замочування бобових та насіння перед приготуванням допомагає нейтралізувати частину фітатів, а пророщування зерен робить їх ще більш корисними.

Тож, включаючи ці продукти в раціон правильно, ви отримуєте всі корисні речовини та підтримуєте своє здоров’я.

Горіхи - це джерело білків, корисних жирів та мікроелементів, але замочування допомагає зробити їх ще кориснішими.

Цей процес нейтралізує фітати та інші речовини, які можуть заважати нашому організму повністю засвоювати всі поживні речовини.

Спочатку промийте горіхи, змийте пил і залишки обробки під холодною водою. Потім покладіть горіхи у миску, залийте чистою водою та додайте дрібку солі. Вода має покривати горіхи.

Час замочування:

мигдаль - 8-12 годин
волоські - 4-6 годин
кеш'ю - 2-4 годин
фундук - 8 годин

Після замочування злийте воду та промийте горіхи, щоб позбутися залишків фітатів. За бажанням можна підсушити горіхи в духовці на низькій температурі (до 70°C) протягом кількох годин, щоб повернути їм хрумкість.

Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

У Міноборони створили управління космічної політики
Як виглядала Резиденція митрополитів майже століття тому – фото
Кліщі навіть на метр до вас не підповзуть: ось що потрібно зробити перед виходом на вулицю
У Чернівцях відбувся всеукраїнський освітянський форум
Хвороби та військова служба: хто може отримати звільнення від мобілізації
Знищили понад 1500 окупантів: за минулу добу на фронті - 223 боєзіткнень, - Генштаб
30 березня: церковне свято сьогодні, особливі прикмети дня і чого не можна робити
Два буковинські села без газу та весняна посівна кампанія: головні новини минулої доби

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм