Чотири страви, які ніколи не можна готувати в чавунній сковороді

Здоров'я
1 547
0


Є страви, які ніколи не варто готувати на чавунній сковороді, щоб не просто зберегти її у відмінному стані, а й не ризикувати власним здоров'ям.

Про це пише РБК-Україна



Філе риби

Чавун може стати фантастичною поверхнею, на якій можна приготувати смачну страву з риби. Міцне філе тунця просмажується до гарної скоринки при приготуванні на розпеченому чавуні.

Навіть трохи м'якша риба, така як сом і форель, часто добре зберігає форму при смаженні на чавунній пательні. Але найделікатніша риба - камбала і навіть лосось - схильна до пригорання.

Висока тепловіддача необхідна для того, щоб їжа легко відходила від поверхні, а оскільки чавун є відносно поганим провідником тепла, ніжне філе може легко розпастися, коли ви спробуєте його перевернути.

Крім цього, ця властивість пательні може призвести до нерівномірного просмаження і сирої страви. А додавати олію, щоб риба не прилипла - не найкращий варіант, адже страва стане занадто жирною.

Тому замість чавунної пательні для смаження риби рекомендують використовувати посуд з антипригарним покриттям.

Яєчня

Існує вагома причина, чому не варто готувати омлет в чавунному посуді: чим гірше антипригарне покриття, тим важче приготувати яєчню.

Хоча оброблений та промаслений чавун має певні антипригарні властивості, омлети та яєчня майже завжди прилипають до поверхні сковорідки.

Будь-яка страва з яєць, що потребує перевертання, також має набагато більше шансів бути недосмаженою або пригорілою.

Тож для приготування страв з яєць краще обирати тоншу пательню з антипригарним покриттям.

Соус з помідорів

Страви, що складаються з дуже кислих продуктів, таких як помідори та цитрусові соки, не слід готувати у чавунній сковороді. Висока кислотність помідорів зруйнує захисний масляний шар і призведе до зміни кольору та металічного присмаку їжі.

З цієї ж причини лимонний сік, вино та оцет не варто використовувати для приготування страв на чавунній пательні.

Солодкі десерти

Чавунні пательні зазвичай більші за розміром, аніж пательні з антипригарним покриттям. Не дивно, що іноді цей посуд використовують для випікання десертів, наприклад, пиріжків.

Але чавунна пательня вбирає в себе аромати всього, що на ній готується. Якщо ви готуєте м'ясні страви, а потім використовуєте пательню для випікання улюбленого персикового пирога, не дивуйтеся, якщо десерт матиме підозрілий рибний присмак.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
У центрі Чернівців відкрився перший в Україні рекрутинговий центр 108 батальйону бригади "Едельвейс" - фото
«Долар слабшає через глобальні зміни»: чому долар у світі дешевшає та чого чекати українцям
Смертельна аварія у Чернівцях: водій автомобіля збив велосипедиста
«Стояли впритул до ворога»: прикордонник з Буковини про бої на Донеччині
ексклюзив
На Буковині синоптики попередили про пориви вітру
Масована нічна атака РФ: ракети летіли на Львів, під ударом захід України
28 червня, 2025
З нагоди Дня Конституції України на горі Веприк розгорнули 20-метровий прапор - фото
«Не завжди діти відразу говорять про це»: скількох педофілів засудили на Буковині за останні п’ять років
ексклюзив
«Тато – мій ангелик»: дружина загиблого воїна з Буковини просить визнати його Героєм
Сьогодні на Буковині попрощаються із воїном Віталієм Шалаєвим