RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Здоров'я » Чотири страви, які ніколи не можна готувати в чавунній сковороді



Є страви, які ніколи не варто готувати на чавунній сковороді, щоб не просто зберегти її у відмінному стані, а й не ризикувати власним здоров'ям.

Про це пише РБК-Україна



Філе риби

Чавун може стати фантастичною поверхнею, на якій можна приготувати смачну страву з риби. Міцне філе тунця просмажується до гарної скоринки при приготуванні на розпеченому чавуні.

Навіть трохи м'якша риба, така як сом і форель, часто добре зберігає форму при смаженні на чавунній пательні. Але найделікатніша риба - камбала і навіть лосось - схильна до пригорання.

Висока тепловіддача необхідна для того, щоб їжа легко відходила від поверхні, а оскільки чавун є відносно поганим провідником тепла, ніжне філе може легко розпастися, коли ви спробуєте його перевернути.

Крім цього, ця властивість пательні може призвести до нерівномірного просмаження і сирої страви. А додавати олію, щоб риба не прилипла - не найкращий варіант, адже страва стане занадто жирною.

Тому замість чавунної пательні для смаження риби рекомендують використовувати посуд з антипригарним покриттям.

Яєчня

Існує вагома причина, чому не варто готувати омлет в чавунному посуді: чим гірше антипригарне покриття, тим важче приготувати яєчню.

Хоча оброблений та промаслений чавун має певні антипригарні властивості, омлети та яєчня майже завжди прилипають до поверхні сковорідки.

Будь-яка страва з яєць, що потребує перевертання, також має набагато більше шансів бути недосмаженою або пригорілою.

Тож для приготування страв з яєць краще обирати тоншу пательню з антипригарним покриттям.

Соус з помідорів

Страви, що складаються з дуже кислих продуктів, таких як помідори та цитрусові соки, не слід готувати у чавунній сковороді. Висока кислотність помідорів зруйнує захисний масляний шар і призведе до зміни кольору та металічного присмаку їжі.

З цієї ж причини лимонний сік, вино та оцет не варто використовувати для приготування страв на чавунній пательні.

Солодкі десерти

Чавунні пательні зазвичай більші за розміром, аніж пательні з антипригарним покриттям. Не дивно, що іноді цей посуд використовують для випікання десертів, наприклад, пиріжків.

Але чавунна пательня вбирає в себе аромати всього, що на ній готується. Якщо ви готуєте м'ясні страви, а потім використовуєте пательню для випікання улюбленого персикового пирога, не дивуйтеся, якщо десерт матиме підозрілий рибний присмак.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
16-10-2024, 00:45
Коментарів 0 Переглядів 1 197

Теги -
Врятував десятки побратимів: буковинець під обстрілами вивозив товаришів із передової


Андрій Дробко служить водієм батальйону буковинської тероборони


92-річний Аркадій Мардар із Кельменців на все життя запам’ятав ті страшні моменти

На мітинг-реквієм прийшло чимало містян
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

На мітинг-реквієм прийшло чимало містян


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.