RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Здоров'я » Регулює холестерин і жири. Кардіологи назвали білок номер один, корисний для серця


Якщо ви прагнете дотримуватися дієти, корисної для серця, найімовірніше, у вас виникають питання про білок. Білок — один із трьох основних макронутрієнтів, необхідних для підтримки здоров’я і сили вашого організму (інші два — це вуглеводи й жири).

Про це пише NV.



За словами доктора Кімберлі Кемпбелл, кардіолога з Cardiology Consultants of Philadelphia, білок є важливою частиною серцево-оздоровчої дієти, але важливо вибирати правильні джерела білка. "Вашому організму необхідний білок для нарощування і відновлення м’язів, включно з серцем. Правильний вибір білків може допомогти зберегти здоров’я серця і знизити ризик серцево-судинних захворювань", — пояснює вона.

Які ж білкові продукти варто включати в раціон? Американська кардіологічна асоціація рекомендує віддавати перевагу білкам з рослин, морепродуктів і нежирних або знежирених молочних продуктів, а як доповнення використовувати пісне м’ясо і птицю.

Для початку ми звернулися до експертів із запитанням, які білки вони вважають найкращими для здоров’я серця. Дізнайтеся, що вони рекомендують.

Чому важливо дбати про здоров’я серця?

Серцево-судинні захворювання посідають перше місце серед причин смертності. Тому турбота про серце — актуальне завдання. Три основні фактори ризику серцевих захворювань — високий рівень холестерину, високий артеріальний тиск і куріння. Хороша новина полягає в тому, що навіть за наявності одного або декількох із цих факторів ризику, зміна дієти та способу життя може значно знизити загрозу серцево-судинних захворювань.

Американська кардіологічна асоціація рекомендує середземноморську дієту та дієту DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) для зниження ризику серцево-судинних захворювань. Обидві дієти містять велику кількість фруктів, овочів, цільних злаків, бобових і горіхів, одночасно обмежуючи продукти з високим вмістом насичених і трансжирів. Крім дієти, регулярна фізична активність і відмова від куріння також можуть знизити ризик серцево-судинних захворювань.

Риба — найкращий білок для здоров’я серця

Коли йдеться про вибір білків для здоров’я серця, експерти особливо рекомендують рибу. "Піско-середземноморська дієта — одна з найкорисніших для серця дієт, оскільки містить білки з морепродуктів, багатих на омега-3 жирні кислоти й з низьким вмістом насичених жирів", — говорить доктор Мері Грін, кардіолог з Manhattan Cardiology в Нью-Йорку. Ось чому риба займає лідируючу позицію серед білків, корисних для серця.

Джерело корисних жирів

Заміна насичених жирів на ненасичені у вашому раціоні може знизити ризик серцево-судинних захворювань. Риба містить менше насичених жирів порівняно з іншими тваринними білками, такими як яловичина або свинина, і є джерелом омега-3 жирних кислот — поліненасичених жирів, які позитивно впливають на здоров’я серця. "Омега-3 жирні кислоти необхідні для нормального функціонування організму і можуть знизити ризик ішемічної хвороби серця", — пояснює доктор Кемпбелл. "Організм не може синтезувати омега-3 жирні кислоти самостійно, тому вони повинні надходити з їжею. Лосось, тунець, сардини й скумбрія — риба з високим вмістом омега-3".

Американська кардіологічна асоціація рекомендує з'їдати дві порції риби (по 3 унції) на тиждень, переважно жирної. Риба — це поєднання білка і корисних для серця поживних речовин, що робить її особливо корисною. Дослідження показують, що споживання кожної додаткової унції риби на день знижує ризик серцево-судинних захворювань і смертності на 4%.

Сприяє зниженню рівня холестерину

Якщо ви прагнете знизити рівень холестерину, додавання риби в раціон може допомогти. Дослідження засвідчили, що люди, які з'їдали щонайменше 200 гр жирної риби на тиждень, мали сприятливіший профіль холестерину, включно з підвищенням рівня "хорошого" холестерину ЛПВЩ, порівняно з тими, хто їв менш як 100 гр риби на тиждень.

Омега-3 жирні кислоти в жирній рибі також можуть допомогти знизити рівень тригліцеридів, що зменшує ризик серцево-судинних захворювань. Огляд досліджень показав, що споживання риби може знизити рівень тригліцеридів на 10−23%, залежно від дослідження.

Протизапальні властивості

Жирна риба не тільки багата на омега-3, а й на вітамін D, який має протизапальні властивості. Наприклад, порція лосося вагою 3,5 унції забезпечує 66% добової норми вітаміну D. Поєднання омега-3 і вітаміну D допомагає знизити запалення в організмі, що знижує ризик пошкодження кровоносних судин і, відповідно, серцевих захворювань та інсульту. Дослідження підтверджують, що споживання риби може зменшити запальні маркери у людей з високим ризиком серцево-судинних захворювань.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
26-09-2024, 02:00
Коментарів 0 Переглядів 2 684


У Чернівціобленерго оприлюднили графік на завтра


Хоч і загальна кількість відвідувачів зменшилася порівняно з минулим роком, інтерес іноземців зріс.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.